X

SRI intervine ILEGAL în expertizele judiciare/Protocolul cu INSEMEX, dovada implicării SRI în dosarele privind incendiile de la Colectiv și Beirut

de null


Lumea Justitiei publica in premiera un nou protocol semnat de Serviciul Roman de Informatii cu o institutiei de stat, care trebuie sa fie independenta in activitatea ei.  Este vorba despre un protocol incheiat in 2014 intre SRI si Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva – INSEMEX care are ca obiect, printre altele, “realizarea schimbului de date si de materiale documentare referitoare la modalitatile, metodele si forme de lucru utilizate in interventia pirotehnica”. Cu alte cuvinte, INSEMEX, institutie de stat independenta care se ocupa cu efectuarea de expertize judiciare in dosare precum cele privind mortii din incendiile de la Colectiv si Beirut, a facut parteneriat cu SRI, serviciu care nu are ce cauta in activitatea de urmarire penala. Mai mult, SRI nu este abilitat sa efectueze sau sa intervina in efectuarea de expertize judiciare, nefiind autorizat de nicio institutie sa efectuze expertize, astfel incat semnarea unui protocol cu INSEMEX releva faptul ca SRI cauta sa se imixtioneze si in acest domeniu in care nu are competente legale.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

SRI are control pe procurori, control pe judecatori, control pe expertize, control pe interceptari – cine mai poate garanta un proces echitabil?

Practic, prin protocolul SRI-INSEMEX se confirma ca un dosar ajunge sa primeasca o solutie definitiva intr-o cauza care a fost realizata exclusiv cu sprijinul SRI. Caci, in Romania, Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat protocol de colaborare cu SRI, Parchetul General a incheiat protocol cu SRI, si in final INSEMEX a incheiat protocol de colaborare cu SRI Hunedoara, ceea ce face ca in toate fazele procesuale, incepand cu urmarirea penala, continuand cu instantele de judecata si cu expertizele judiciare efectuate in acest timp, Serviciul Roman de Informatii sa fie implicat prin protocol, desi acest lucru contravine legii, SRI neavand voie sa intervina in efectuarea de expertize judiciare.

Privitor la expertizele judiciare din timpul unui proces penal, este esential de amintit exemplul din cazul deputatei Andreea Cosma, care a cerut Ministerului Justitiei sa precizeze daca SRI, prin Institutul de Tehnologii Avansate (ITA), se regaseste pe lista expertilor si specialistilor judiciari autorizati de catre Ministerul Justitiei (Click aici pentru a citi). Prin raspunsul oferit in 28 decembrie 2016, Ministerul Justitiei, prin secretarul de stat Marieta Safta a precizat ca Institutul de Tehnologii Avansate al SRI (care este o unitate militara secreta a SRI ce se ocupa cu efectuarea de expertizele tehnice judiciare) “nu se regaseste in tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari si specialistii”. Pe cale de consecinta, toate expertizele efectuate de acest institut sunt lovite de nulitate si nu pot fi folosite ca probe in instanta (vezi facsimil).

Semnatarii protocolului SRI-INSEMEX

Existenta protocolului de colaborare incheiat intre SRI si INSEMEX a fost confirmata chiar de INSEMEX, la cererea Lumea Justitiei, in raspunsul oferit precizandu-ni-se ca protocolul nu are caracter secret, fiind inca de actualitate.

Protocolul a fost semnat in 20 mai 2014, de directorul general al INSEMEX, George Artur Gaman, seful DSEAP, Emilian Ghicioi, de consilierul juridic Marius Alin Petre si de seful Directiei Judetene de informatii Hunedoara, locotenent colonel Borgina Tiberiu Daniel.

Curios este totusi faptul ca protocolul dintre SRI si INSEMEX a fost semnat in perioada in care se desfasurau verificarile in cazul incendiului de la restaurantul Beirut din Constanta, unde au murit trei tinere, tragedia de la Beirut fiind urmata de incendiul din Bucuresti de la clubul Colectiv, unde au murit 64 de persoane. De asemenea, intamplarea face ca atat in cazul Beirut din 2014, cat si in cazul Colectiv sa existe elemente identice, care pot conduce la concluzia ca incendiul nu a izbucnit nici de la particulele de faina incalzite, asa cum s-a sustinut in cazul Beirut, dar nici de la artificiile reci care au luat foc la contactul cu buretele de antifonare, asa cum a fost in cazul Colectiv. Foarte ciudat, in aceste dosare apare acelasi procuror Mihai Eduard Ilie, de la PICCJ, delegat special pentru aceste anchete, ceea ce ridica suspiciuni legitime privind influentarea cercetarilor intr-o anumita directie.

Iata care sunt scopul si obiectul protocolului incheiat intre SRI Hunedoara si INSEMEX:

Scopul protocolului

Protocolul se incheie in scopul asigurarii cadrului de colaborare intre cele doua parti, in vederea desfasurarii de programe si cadrului de colaborare intre cele doua parti, in vederea desfasurarii de programe si actiuni comune care sa contribuie la eficientizarea si imbunatatirea activitatilor desfasurate de fiecare parte prin schimbul de informatii si solicitarea de sprijin reciproc.

Obiectul protocolului

realizarea schimbului de date si de materiale documentare referitoare la modalitatile, metodele si forme de lucru utilizate in interventia pirotehnica;

-la solicitare, INSEMEX permite accesul efectivelor specializate apartinand Directiei Judeteana de Inforamtii Hunedoara in poligonul propriu, in vederea desfasurarii unor activitati specifice de pregatire;

-organizarea si derularea in comun de exercitii demonstrativ-aplicative pe profil priotehnic, care implica la nivel de scenariu, exercitarea competentelor ambelor Parti;

-semnaleaza, in scopul participarii specialistilor desemnati, organizarea de expozitii si prezentari de munitii, explozivi sau alte echipamente materiale specifice de protectie si interventie pirotehnica;

-furnizarea reciproca de date, expertiza, concluzii de la seminarii, grupuri de lucru, conferinte, pe care le detin in urma participarii acestora ca reprezentati in structuri comunitare/internationale, conexe problematicii interventiei pirotehnice;

-schimbul de experienta in domeniul materiilor explozive si pirotehnice.”

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button