X

Pilda lucrătorilor celor rai. Tâlcuirea Sfântului Teofan Zăvorâtul

Evanghelia de la Matei 21, 33-44

Ascultaţi altă pildă: Era un om oarecare stăpân al casei sale, care a sădit vie. A împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit un turn şi a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe.34. Când a sosit timpul roadelor, a trimis pe slugile sale la lucrători, ca să-i ia roadele.35. Dar lucrătorii, punând mâna pe slugi, pe una au bătut-o, pe alta au omorât-o, iar pe alta au ucis-o cu pietre.36. Din nou a trimis alte slugi, mai multe decât cele dintâi, şi au făcut cu ele tot aşa.37. La urmă, a trimis la ei pe fiul său zicând: Se vor ruşina de fiul meu.38. Iar lucrătorii viei, văzând pe fiul, au zis între ei: Acesta este moştenitorul; veniţi să-l omorâm şi să avem noi moştenirea lui.39. Şi, punând mâna pe el, l-au scos afară din vie şi l-au ucis.40. Deci, când va veni stăpânul viei, ce va face acelor lucrători?41. I-au răspuns: Pe aceşti răi, cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători, care vor da roadele la timpul lor.42. Zis-a lor Iisus: Au n-aţi citit niciodată în Scripturi: “Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului. De la Domnul a fost aceasta şi este lucru minunat în ochii noştri”?43. De aceea vă spun că împărăţia lui Dumnezeu se va lua de la voi şi se va da neamului care va face roadele ei.44. Cine va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma, iar pe cine va cădea îl va strivi.

Tâlcuirea Sfântului Teofan Zăvorâtul

Pilda viei infatiseaza Biserica Vechiului Testament; lucratorii sunt ierarhia ei de atunci; si intrucat ea nu era la inaltimea rostului sau, s-a rostit osanda asupra ei: se va lua de la ei via si se va da altora. Acesti ”altii” au fost la inceput Sfintii Apostoli, iar apoi urmasii lor, arhiereii dimpreuna cu toata preotimea. Via lui Dumnezeu de la inceputul lumii este aceeasi, iar rostul lucratorilor ei a fost acelasi si va fi acelasi pana la sfarsitul veacului: a aduce Domnului viei roada sufletele mantuite. Aceasta este indatorirea ierarhiei crestine, prin urmare si a noastra, in ce masura o implinim – vede toata lumea. Ce putem spune? In multe privinte – slava lui Dumnezeu! – dar in si mai multe este de dorit o imbunatatire, si mai ales in privinta propovaduirii cuvantului lui Dumnezeu. Cu greu mai auzi cate o predica si totusi, aceasta este singura foarfeca de gradinarit pe care o au in mana lucratorii viei lui Dumnezeu. Ma tem ca nu cumva sa se implineasca si asupra noastra cuvantul: ”Va veni Stapanul viei si ii va pierde pe lucratorii aceia, iar via o va da altora”; dar si mai tare ma tem ca acesti ”altii” sa nu intre cumva singuri in vie, pierzandu-i nu doar pe lucratori, ci si via insasi…

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Sfinți și sărbători
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.