X

În prima zi de summit, NATO a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria

În prima zi de summit, NATO a cerut Rusiai să-și retragă trupele din Transnistria

Șefii de stat şi de guvern au luat act, în prima zi a summitului NATO, de oferta României de a găzdui un comandament militar la nivel de corp de armată. Asta înseamnă cu nu a fost luată o decizie finală, dar specialiştii militari vor analiza acest proiect, care ar putea fi dezbătut din nou în cadrul Alianței, în toamnă.

NATO anunţă şi dezvoltarea rolului brigăzii Multinaţionale de la Craiova, care ar putea trece de la nivelul de organizare de exerciţii, la unul de intervenţie în caz de nevoie.

A avut loc şi o premieră: a fost decisă înfiinţarea de echipe mobile care pot fi dislocate rapid în situaţia în care o ţară este ţinta unei ameninţări hibride (atacuri cibernetice, intervenţii în alegeri, fake news).

Iohannis a cerut consolidarea posturii defensive în zona României

Totodată, la summitul de la Bruxelles, NATO a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria.  Înainte de începerea propriu-zisă a summitului, președintele Klaus Iohannis a subliniat că „pentru România obiectivul principal este consolidarea posturii defensive a NATO”.

„Pentru noi înseamnă lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comandă foarte important pentru a îmbunătăţi coordonarea activităţii NATO în zona noastră (…) şi pentru noi este evident foarte importantă atenţia pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre. (…) Noi credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă sporită a NATO pe regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important, iar brigada multinaţională va fi mult mai importantă, fiindcă ea va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă, deci o brigadă care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră, din întreaga regiune”, a declarat Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles.

Discuțiile de mâine în cadrul summitului vor fi legate de contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul Alianței Nord-Atlantice fiind în continuare cele care domină agenda zilei.

loading...
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.