X

„Minority Report” devine realitate. Cercetătorii au inventat un algoritm prin care COMPUTERUL poate ANTICIPA viitorul cu câteva minute

Programul este similar softului care anticipeaza cuvintele pe care vrem sa le tastam.

Cercetatorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au reusit sa realizeze un computer care poate anticipa actiunile oamenilor.

Performanta lor este uriasa, dar controversata, multi aducand in discutie filmul „Minority Report”, unde anticiparea unor posibile infractiuni a dat nastere la abuzuri.

Deocamadata acest program poate anticipa actiunilor oameni cu doar cateva minute. Jurgen Gall, coordonatorul studiului, spune insa ca pe viitor programul ar putea extinde previziunile la cateva ore.

Primul pas va fi testarea computerului, pentru a vedea daca el poate estima continuarea unui anumit sir de actiuni pentru urmatoarele 5 minute, bazandu-se numai pe observarea inceputului acelei actiuni, scrie Science Alert.

Concret, programul trebuie sa intuiasca ce va face un bucatar, analizand clipuri cu diferite persoane care pregatesc mancare.

Pentru oameni, anticiparea de acest fel este ceva banal. Daca vedem ca o persoana ia un bol si o cutie de cereale, ne asteptam ca in continuare sa ia o cutie de lapte, sa toarne lapte in bol si sa adauge cereale.

Acest mod de gandire, care este natural si logic pentru noi, le lipseste insa computerelor. De aceea, retelele neurale trebuie sa invete cum sa anticipeze urmatoarele actiuni ale unui om.

Acesta este si motivul pentru care deocamdata programul poate anticipa numai pe durate scurte de timp. Cu cat incearca sa extinda previziunile, cu atat greseste mai mult.

In concluzie, programul poate intui corect viitorul pentru urmatoarele 3 minute. Prin urmare, e cale lunga pana la o tehnologie ca in „Minority Report”, insa primii pasi au fost facuti, iar pe viitor computerele ar putea ajunge sa dezvolte abilitati de previziune care le depasesc mult pe cele umane.

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
Big brother
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!