X

Papa Francisc spune că Sfinții Chiril și Metodie au fost „autentici precursori ai ecumenismului”

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

 

11.05.2018, Vatican (Catholica) – Într-o întâlnire cu liderul Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia, din ziua de vineri, 11 mai 2018, Papa Francisc a amintit doi dintre sfinții pe care Bisericile Ortodoxe și Catolică le au în comun – Ss. Ciril și Metodiu – remarcând sfințenia pe care ambele Biserici au moștenit-o. Episcopul Romei a arătat că potrivit tradiției, Ss. Ciril și Metodiu, marii evanghelizatori ai Europei răsăritene din secolul al IX-lea, i-au dus Papei Adrian al II-lea relicvele Sf. Clement, unul dintre primii succesori ai Sf. Petru.

Acest gest „ne amintește nouă, creștinilor, că am moștenit – și trebuie să împărtășim continuu – o imensă moștenire comună de sfințenie”, a spus Sfântul Părinte în întâlnirea cu Mitropolitul Rastislav, Arhiepiscop ortodox de Prešov. Episcopul ortodox a celebrat Sfânta Liturghie la mormântul Sf. Ciril, în Bazilica San Clemente al Laterno, înainte de vizita sa la Papa Francisc. Au existat mulți mărturisitori și nenumărați martiri care „și-au mărturisit fidelitatea față de Isus” de-a lungul secolelor, inclusiv Sf. Clemente, a spus Episcopul Romei. Dar chiar și în timpurile recente au existat martiri, ca atunci când persecuția ateistă a afectat Cehoslovacia.

„Chiar și astăzi, suferințele multor frați, persecutați pentru Evanghelie, sunt un apel urgent, care ne provoacă să căutăm o mai mare unitate”, a continuat el, rugându-se ca exemplul Ss. Ciril și Metodiu să îi ajute pe creștini „să sporească această moștenire de sfințenie care ne unește deja!” Papa Francisc a arătat că cei doi sfinți, numiți și „Apostolii slavilor”, au reușit și să depășească diviziunile dintre comunitățile creștine de diferite culturi și tradiții, acționând, cu cuvintele Sf. Papei Ioan Paul al II-lea, ca „autentici precursori ai ecumenismului”.

„Fie ca mărturia Ss. Ciril și Metodiu să ne însoțească pe drumul spre unitatea deplină, încurajându-ne să trăim această diversitate în comuniune și să nu ne descurajăm niciodată pe drumul nostru, pe care suntem chemați să îl parcurgem după voia Domnului și cu bucurie”. Traducând mesajul evanghelic în limba slavă a poporului morav, a arătat Papa Francisc, frații au întrupat Evanghelia într-o anumită in cultură, „contribuind astfel chiar la dezvoltarea acelei culturi”. Spiritul va inspira în mod similar „noi și curajoase căi de a-i evangheliza pe contemporanii noștri, chiar în țările tradițional creștine marcate astăzi de secularizare și indiferență”.

În cadrul întâlnirii, Mitropolitul Rastislav a declarat că apreciază munca depusă de Comisia Teologică Mixtă pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe, la care Papa Francisc a invitat Biserica sa să ia parte activ. A vorbit de asemenea despre „munca misionară eroică a Sfinților frați Ciril și Metodiu” și a reflectat asupra relatării despre cei doi discipoli pe drumul spre Emaus, din Evanghelia lui Luca. „Ca ortodocși și catolici, din motivații istorice, nu putem frânge împreună Pâinea Vieții, în momentul prezent. Cu toate acestea, rămânem în continuare confrați discipoli care merg împreună ca pelerini pe drum”.

Și chiar dacă nu ne dăm poate seama, „Domnul și Învățătorul nostru merge cu noi, alinându-ne, explicându-ne Scriptura și dându-ne o nouă speranță, curaj, și reînnoind încrederea noastră. Poate că mai avem încă un drum lung înaintea noastră pentru a ajunge la Emaus și a frânge împreună Pâinea Vieții. Dar mergem împreună și, mai mult, nu suntem singuri. El, Domnul nostru Isus, merge cu noi, și nu trebuie să ne temem”. Mitropolitan Ratislav i-a dat Papei Francisc o icoană a Ss. Ciril și Metodiu împreună cu Sf. Rastislav, prințul din Moravia Mare care i-a invitat pe misionari să evanghelizeze teritoriul lui. Mitropolitul a spus că speră ca darul să fie un simbol al prieteniei și al bunăvoinței și „un semn al speranței pentru viitor”.

NOTĂ OrtodoxINFO

Pe vremea Sfintilor Chiril si Metodie, papii inca erau ortodocsi, asa ca despre ce ecumenism bate campii actualul papa?

Campii bate si Mitropolitul cehilor si slovacilor cand spune ca “din motivații istorice, nu putem frânge împreună Pâinea Vieții, în momentul prezent. Cu toate acestea, rămânem în continuare confrați discipoli care merg împreună ca pelerini pe drum”. Ce-i aia motivatii istorice? Nu frangem nimic impreuna pe motiv de erezie, nu de motivatii istorice. Caci Vaticanul este eretic. Iar aia cu confratii ce merg pe drum se incadreaza perfect in doctrina reala a ecumenismului, dupa cum am explicat la:

Preotul Calistrat Chifan promoveaza ecumenismul perfect. Iata, de exemplu, ce spune despre casatorii

 

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

3 comentarii

  1. Papa este inaintemergatorului scarbei de antihrist…nu trebuie sa ne mai mire nimic…
    Doar priviti ce fata de diavol are , cu zambetul ala cinic de calau bine platit si daca aveti ochi, veti vedea…Daca aveti urechi, veti auzi: cuvinte de hula, blasfemii, mandrii si tampenii…
    Papa este bun sa-i amageasca pe analfabeti si babe isterice, dar cu unii nu o sa-i mearga…Ma astept sa mai vorbeasca multe de acum incolo, dar cine mai sta sa se uite in gura lui? Ecumenism, ecumenism si iar ecumenism… poare preafericitul sau frate intru ecumenism Daniel sa ffie de acord si nea Banescu si alti nene care dau zinic lectii de ” ortodoxie”…pe la TV, prin ziare, pe la radio si talk show-uri… Vai, ca sfantu parinte, vai, cva preafericirea sa, vai, sanctitate, vai , eminenta…Ti se face sila…

  2. Se spune că Papa Francisc, în curând, își va da demisia. Oare de ce ? Ne explică cineva ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button