X

Pomenirea Sfantului Prooroc Isaia

de null
Foto: http://www. noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1525824000

Sfîntul Prooroc Isaia era de neam din Ierusalim şi se trăgea din seminţia împăraţilor iudei. El era fiul lui Amos, nu al Proorocului Amos, pentru că Proorocul Amos era de neam tecuntean şi păstor de dobitoace; iar nu ierusalimnean din casă împărătească, fiind cinstit între sfinţii prooroci. Amos, tatăl lui Isaia, era unul din rudeniile împăratului Ierusalimului, frate bun cu Amesie, împăratul iudeu, care nu era numărat între sfinţii prooroci.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Isaia, fiul lui, crescuse în frica lui Dumnezeu, învăţînd legea Domnului. După ce a ajuns la vîrsta cea desăvîrÅŸită, s-a însoÅ£it cu o femeie după lege ÅŸi a născut fiu, precum singur zice de aceasta: “M-am apropiat de proorociţă”, adică de soÅ£ia mea, cea luată din ceata fecioarelor, pentru a petrece împreună; ÅŸi, care, pînă la vremea nunÅ£ii slujea în biserica Domnului, cu fapte bune ÅŸi sfinte, deprinzîndu-se a se ruga neîncetat lui Dumnezeu; ÅŸi se învrednicise de darul proorociei, pentru viaÅ£a ei cea plăcută Lui. Ea este numită proorociţă pentru două lucruri: întîi pentru că este soÅ£ie de prooroc, iar al doilea pentru că singură a luat darul proorociei de la Dumnezeu. Åži a zămislit în pîntece de la bărbatul său, proorocul Isaia, ÅŸi a născut fii.

Deci, Isaia a zis: Iată, eu ÅŸi pruncii pe care mi i-a dat Dumnezeu. Aici, după înÅ£elegerea tîlcuitorilor, vorbeÅŸte despre fiii săi cei fireÅŸti ÅŸi se pomeneÅŸte în proorocia lui Iacov, fiul lui. Iar fericitul Ieronim spune de proorocul Isaia, din povestire ebraică ÅŸi aceasta: “El a fost, după maică, moÅŸ al împăratului Manase, muncitorul său; pentru că din fiica lui Ofovia, cea însoÅ£ită cu împăratul Ezechie, s-a născut Manase. Sfîntul Isaia a început a prooroci în împărăţia lui Azaria, împăratul Iudeii, care, în Sfînta Scriptură, se numeÅŸte Ozia.

Acel împărat a fost fiul lui Amesie împăratul şi nepot al lui Amos, tatăl lui Isaia. Deci, Sfîntul Isaia a proorocit în zilele împă-ratului Azarie, numit şi Ozia, fiul lui Amesie, în zilele împăratului Ioatam, fiul lui Ozia, în zilele împăratului Ezechie, fiul lui Ahaz, în zilele împăratului Ahaz, fiul lui Ioatam şi în zilele împăratului Manase, fiul lui Ezechie, de la care a şi pătimit.

Dar cum şi ce a proorocit el, este destul de arătat în cartea lui cea scrisă pe larg, în care este arătată şi viaţa lui cea plăcută lui Dumnezeu. El a fost atît de bineplăcut lui Dumnezeu, încît s-a învrednicit a-L vedea şezînd pe scaun înalt şi preaînălţat, Căruia împrejur Îi stăteau serafimii cei cu cîte şase aripi, strigînd: Sfînt, sfînt, sfînt Domnul Savaot; plin este cerul şi pămîntul de slava Lui. Iar cînd Isaia proorocul a văzut aceasta, s-a umplut de spaimă şi a zis în sine: O, ticălosul de mine, m-am învrednicit a vedea pe Domnul Savaot cu ochii mei, fiind om, avînd buze necurate şi petrecînd în mijlocul poporului, cel ce are buze necurate.

Şi s-a trimis la dînsul unul din serafimi, avînd în mîini un cărbune aprins, pe care îl luase cu cleştele din altar şi s-a atins de buzele lui, zicîndu-i: Iată, s-a atins acesta de buzele tale şi va şterge Domnul fărădelegile tale şi păcatele tale le va curăţi. După aceasta a auzit Sfîntul Isaia glasul Domnului, grăind către dînsul: Pe cine voi trimite şi cine va merge la poporul Meu. Şi a zis Isaia: Iată, eu sînt Doamne. Trimite-mă pe mine! Şi l-a trimis pe el Domnul la poporul Său, ca să îndemne pe cei păcătoşi la pocăinţă şi să le spună lor cele ce vor să fie, adică vor lua multe feluri de pedepse, de nu se vor pocăi; iar de se vor întoarce la Dumnezeu cu pocăinţă, vor primi milă şi iertare.

Deci, a proorocit Sfîntul Isaia despre multe feluri de lucruri, precum ÅŸi despre robia Galileei ÅŸi a Samariei de către asirieni; despre năvălirea lui Senaherim asupra Iudeei, despre stricarea multor ţări ÅŸi cetăţi cu multe feluri de războaie; dar, mai ales, a proorocit despre zămislirea ÅŸi naÅŸterea lui Hristos din Preacurata Fecioară, prin Care s-a mîntuit neamul omenesc. El a zis: Iată, Fecioara va lua în pîntece ÅŸi va naÅŸte Fiu ÅŸi vor chema numele Lui, Emanuel, care se tîlcuieÅŸte cu noi este Dumnezeu. Åži iarăşi: IeÅŸi-va toiag din rădăcina lui Iesei – Preacurata Fecioară – ÅŸi floare din rădăcina lui va creÅŸte – Hristos – ÅŸi va odihni peste dînsul Duhul lui Dumnezeu, Care din Tatăl este ÅŸi spre Fiul Se odihneÅŸte. Åži iarăşi: Prunc S-a născut nouă ÅŸi Fiul S-a dat nouă, a Cărui stăpînire s-a făcut peste umărul Lui; ÅŸi se cheamă numele lui, ÃŽnger de mare sfat. Asemenea a proorocit ÅŸi despre patimile lui Hristos, zicînd: Acesta, poartă păcatele noastre ÅŸi pătimeÅŸte durere pentru noi. Răpitu-S-a pentru păcatele noastre ÅŸi a fost muncit pentru fărădelegile noastre ÅŸi cu rana Lui noi toÅ£i ne-am vindecat. Ca o oaie spre junghiere S-a adus ÅŸi ca un miel fără de glas împotriva celui ce-L tunde pe El; aÅŸa nu Åži-a deschis gura Sa…

Chiar ÅŸi despre Crucea lui Hristos mai înainte a vestit, zicînd: Slava Libanului va veni la tine, Ierusalime, cu chiparos, cu perg ÅŸi cu cedru, ca împreună să preamărească locul cel sfînt al Meu, zice Domnul – ÅŸi locul picioarelor Mele îl voi preamări. El a mai vestit a doua înfricoÅŸată venire a lui Hristos, zicînd: Iată, Domnul va veni ca focul ÅŸi carele Lui ca viforul, ca să dea cu mînie izbîndirea Sa ÅŸi certarea în văpaie de foc. Căci cu focul Domnului se va judeca tot pămîntul.

Proorocul Isaia petrecea întru defăimarea lumii; pentru că deşi era rudă cu împăraţii Iudeii şi putea să aibă multe bogăţii şi slava lumii aceştia, însă pe toate acelea le-a trecut cu vederea pentru Dumnezeu şi petrecea cu soţia sa cea plăcută lui Dumnezeu, în sărăcie de bunăvoie şi smerenie, în înfrînare mare şi în viaţa cea aspră a trupului. Haina lui era un fel de sac făcut din păr, pe care îl punea pe trupul gol; una pentru smerenie, alta pentru omorîrea trupului, iar alta, ca să dea oamenilor celor păcătoşi chip de pocăinţă. Şi cu un chip smerit ca acela, ruga pe Dumnezeu pentru dînşii.

Altădată a umblat gol trei zile prin mijlocul Ierusalimului, neruÅŸinîndu-se de mulÅ£imea poporului, nici necinstindu-ÅŸi neamul său cel bun. Aceasta a făcut-o după porunca Domnului; pentru că împăratul Ezechie împreună cu Ierusalimul, cînd a venit Sargon ÅŸi Senaherim, împăratul asirienilor, asupra Iudeei cu putere multă, nădăjduia mai mult spre ajutorul Egiptului ÅŸi al Etiopiei – pentru că se obiÅŸnuiseră iudeii de a cîştiga ajutor mai mult de la egipteni ÅŸi de la etiopieni, decît a cere ajutorul lui Dumnezeu. Atunci Sfîntul Isaia a sfătuit pe împărat ÅŸi pe popor, ca să alerge spre Dumnezeu mai mult decît spre oameni ÅŸi de la Cel Preaînalt să ceară ÅŸi să nădăjduiască ajutor; iar nu de la aceia, care singuri nu pot să se apere, pentru că s-a apropiat ÅŸi de ei pierzare. El a proorocit ÅŸi de pieirea Egiptului ÅŸi a Etiopiei, care are să vină asupra lor, tot de la acelaÅŸi împărat al asirienilor, Senaherim. Åži ca proorocia lui să fie încredinÅ£ată tuturor, a mers gol prin toată cetatea; pentru că s-a făcut către dînsul cuvîntul Domnului, zicîndu-i: Mergi ÅŸi leapădă sacul de pe mijlocul tău ÅŸi scoate încălţămintele tale din picioare.

Iar proorocul a făcut aÅŸa, umblînd gol ÅŸi desculÅ£ trei ani, spunîndu-le cu cuvintele ÅŸi arătîndu-le cu goliciunea sa că se vor lipsi iudeii de ajutorul Egiptului ÅŸi al Etiopiei, spre care în zadar se nădăjduiesc ÅŸi, cum că, cu un chip ca acesta, egiptenii ÅŸi etiopienii se vor duce în robie goi. Pentru că a grăit Domnul: “Precum a umblat robul Meu, Isaia, gol ÅŸi desculÅ£, aÅŸa va duce împăratul asirienilor pe robiÅ£ii Egiptului ÅŸi al Etiopiei, pe tineri ÅŸi pe bătrîni, goi, desculÅ£i ÅŸi descoperiÅ£i spre ruÅŸinea Egiptului”.

Proorocul Isaia a închipuit cu acea goliciune a sa, goliciunea lui Hristos Domnul nostru, Care a fost dezgolit pe Cruce în privirea tuturor, pe care El a voit a o suferi pentru goliciunea lui Adam, ce a cunoscut-o în rai, după călcarea poruncii lui Dumnezeu.

Proorocia lui Isaia despre Egipt şi despre Etiopia s-a împlinit îndată; pentru că Senaherim, împăratul asirienilor, auzind că Toroc, împăratul Etiopiei, vine asupra lui, ajutînd iudeilor, s-a întors împotriva lui şi, biruindu-l, a supus împărăţiei sale pămîntul Egiptului şi al Etiopiei; iar după aceea a mers asupra Iudeei, oştindu-se şi luînd multe cetăţi. El se lăuda că va lua Ierusalimul şi pentru aceasta hulea pe Dumnezeu Cel Înalt prin voievodul său, Rapsac, pe care îl trimisese cu putere multă contra împăratului Ezechie.

Proorocul Isaia era ÅŸi mare făcător de minuni, căci, Ierusalimul fiind ameninÅ£at de înconjurarea celor de altă seminÅ£ie, din cauza lipsei de apă, el, cu rugăciunea sa – precum scriu despre aceasta Sfîntul Epifanie ÅŸi Sfîntul Dorotei al Tirului -, a scos un izvor de apă de sub muntele Sionului. Åži s-a numit izvorul acela “Siloam”, adică trimis; căci de la Dumnezeu s-a trimis poporului cel însetat acel izvor, pentru prooroceÅŸtile rugăciuni. Izvorul acela era minunat, pentru că izvora apă numai iudeilor; iar celor de altă seminÅ£ie se făcea uscat. Sfîntul prooroc a izbăvit cu rugăciunea sa cetatea Ierusalimului de înconjurarea barbarilor; pentru că într-o noapte, a ieÅŸit îngerul Domnului ÅŸi a ucis din oastea asirienilor o sută optzeci ÅŸi cinci de mii. Deci, Senaherim, sculîndu-se dimineaÅ£a ÅŸi văzînd atîta mulÅ£ime de trupuri moarte, s-a înspăimîntat ÅŸi a fugit cu ruÅŸine de la Ierusalim ÅŸi s-a aÅŸezat în Ninive, unde a fost ucis de fiii săi. Sfîntul Isaia a tămăduit pe împăratul Ezechie de o boală, de care se îmbolnăvise de moarte; ÅŸi i-a spus aceluia de la faÅ£a Domnului, că pentru rugăciunile ÅŸi lacrimile lui, i se mai adaugă la viaţă încă cincisprezece ani. Åži a fost pentru aceasta, că soarele s-a întors înapoi pe fiecare zi cu zece trepte, adică la zece minute, care se arăta în ceasornicul de pe zid.

Deci, ziua aceea a fost mare durere după asemănare; însă nu după asemănarea acelei zile, în care odată Isus al lui Navi a oprit soarele în loc, cînd a biruit pe vrăjmaÅŸi. O minune ca aceasta a înspăimîntat toată lumea, încît Merodah Valadan, fiul lui Valadan, împăratul Babilonului, a trimis o scrisoare ÅŸi soli cu daruri în Ierusalim, la Ezechie, împăratul Iudeei, întîi ca să-l cerceteze pe el, căci auzise că a fost foarte rău bolnav ÅŸi se sculase; iar al doilea, ca să întrebe de minunea ce se întîmplase, că soarele s-a întors înapoi ÅŸi iarăşi s-a îndreptat în calea sa, deoarece se făcuse ÅŸtire despre aceea la împăratul Babilonului, că pentru Ezechie se făcuse acea minune. Ezechie s-a bucurat foarte mult de trimiÅŸii împăratului Babilonului ÅŸi le-a arătat toate bogăţiile casei sale, care lucru n-a fost plăcut Domnului. Deci, a venit la el Sfîntul Prooroc Isaia ÅŸi i-a zis: “Ce au văzut în casa ta bărbaÅ£ii ce veniseră din Babilon?” Ezechie a răspuns: “Toate cîte sînt în casa mea le-au văzut ÅŸi nu a fost în casă nici un lucru din cămările mele, pe care nu l-ar fi văzut”.

Isaia i-a zis: “Ascultă cuvîntul Domnului Savaot: Vor veni zile, cînd babilonienii vor lua toate cele din casa ta ÅŸi toate cîte au adunat părinÅ£ii tăi pînă în această zi, le vor duce în Babilon ÅŸi nu vor lăsa nimic; încă vor lua ÅŸi din fiii tăi pe care i-ai născut ÅŸi îi vor duce în Babilon, unde îi vor face servitori în casa împăratului Babilonului”. Această proorocie a Sfîntului Isaia s-a împlinit mai pe urmă, iar împăratul Ezechie s-a sfîrÅŸit în pace ÅŸi a fost îngropat împreună cu părinÅ£ii săi.

După sfîrşitul împăratului Ezechie a luat împărăţia Iudeei, Manase, fiul lui Ezechie, fiind în vîrstă de doisprezece ani şi făcînd vicleşug înaintea ochilor Domnului. Pentru că, după ce a venit în vîrstă desăvîrşită, a început a umbla nu după poruncile Domnului, ci după urîciunile păgîneşti. Fiindcă a zidit capişte idolilor şi altar lui Baal şi se închina idolilor celor ciopliţi, iar casa Domnului a spurcat-o cu jertfe idoleşti şi pe fiii săi i-a trecut prin foc, după cum făceau închinătorii de idoli. El se îndeletnicea cu vrăji şi basme, răzvrătind poporul Domnului şi ducîndu-i pe ei, împreună cu sine, la închinarea de idoli; iar pe cei ce nu se învoiau la voia lui cea păgînească, îi ucidea. El a vărsat foarte mult sînge nevinovat, pînă ce Ierusalimul s-a săturat de mult sînge; pentru care lucru, mustrîndu-se şi ocărîndu-se de Sfîntul Prooroc Isaia, s-a pornit spre mînie. Asemenea şi boierii Ierusalimului şi mulţi din popor s-au umplut de mînie asupra proorocului lui Dumnezeu, de vreme ce, mustrîndu-i pentru acele păcate grele, îi numea boieri ai Sodomei şi ai Gomorei, zicîndu-le: Ascultaţi cuvîntul Domnului, boieri ai Sodomului, luaţi aminte la legea lui Dumnezeu, popoarele Gomorului.

Acestea le zicea pentru apucăturile lor cele rele, deoarece prin faptele lor cele necurate, se asemănau cu Sodoma şi cu Gomora. Deci, toţi, împreună cu împăratul, nesuferind o mustrare ca aceea, căutau să ucidă pe sfîntul. Astfel, Sfîntul Prooroc Isaia a fost tăiat la cîmp, afară din Ierusalim, cu fierăstrăul de lemn, din porunca împăratului Manase. Şi aşa, Isaia, marele prooroc al lui Dumnezeu, s-a sfîrşit muceniceşte la adînci bătrîneţi, avînd o sută douăzeci şi şase de ani. El este lăudat de Isus al lui Sirah, astfel: Domnul a izbăvit pe poporul Său prin mîna lui Isaia; a biruit oştile asirienilor şi le-a sfărîmat îngerul Lui; căci Ezechie a făcut plăcere înaintea Domnului şi s-a întărit pe căile lui David, tatăl său, pe care le-a poruncit Isaia, proorocul cel mare şi credincios în vedeniile sale: În zilele lui soarele s-a tras înapoi şi a prelungit viaţa împăratului cu mare duh, a văzut pe cele de pe urmă şi a mîngîiat pe cei ce se tînguiau. În Sion pînă în veac a arătat pe cele ce vor fi şi pe cele ascunse.

După uciderea proorocului Isaia, trupul lui cel cinstit, luîndu-l unii din cei temători de Dumnezeu, l-au îngropat aproape de izvorul acela al Siloamului, pe care Sfîntul Isaia l-a scos cu rugăciu-nea sa. Pentru aceasta l-au pus pe el acolo ca, cu rugăciunile proorocului lui Dumnezeu, Isaia, ÅŸi după moartea lui, să izvorască neîncetat apa Siloamului. Lîngă izvorul acela, a fost zidită o scăldătoare, la care orbul din naÅŸtere a căpătat vedere, punînd pe ochii lui tina cea făcută din scuipat de Domnul nostru Iisus Hristos, ÅŸi care a fost trimis ca să se spele. Chiar pînă astăzi apa aceea are o putere tămăduitoare, pentru că se povesteÅŸte de cei ce cercetează Sfintele Locuri ale Ierusalimului că, saracinii, care acum locuiesc acolo cu voia lui Dumnezeu, fiind din firea lor puturoÅŸi cu trupurile – ca ÅŸi caprele -, îşi spălau copiii în apa Siloamului, ÅŸi chiar ei se spălau, ÅŸi goneau acea putoare. ÃŽncă ÅŸi celor bolnavi de ochi li se aduce mare ajutor din apa aceea, cu rugăciunile Sfîntului Prooroc Isaia ÅŸi cu darul Domnului nostru Iisus Hristos, căruia se cuvine slava în veci. Amin.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.

€


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE