X

Donald Trump a sugerat că atacurile comise la Paris ar fi putut fi evitate dacă oamenii ar fi fost înarmaţi. Are dreptate?

Preşedintele american Donald Trump a stârnit indignarea opiniei publice din Franţa după ce a sugerat că atacurile din 2015 asupra Parisului ar fi putut fi oprite dacă oamenii ar fi avut arme, scrie BBC.

El a imitat teroriştii care chemau şi împuşcau pe rând victimele, spunând „Boom! Treci aici!” şi a folosit mâna pentru a imita gestul unei puşti care trage.

„Franţa are printre cele mai stricte legi privind armele din lume. Nimeni nu are arme in Paris şi cu toţii ne amintim că peste 130 de persoane au fost omorâte şi altele au fost rănite într-un mod oribil. Aţi observat că nimeni nu vorbeşte despre ei?”, a declarat Trump.

„Dacă un angajat sau măcar un patron ar fi avut o armă sau dacă măcar o persoană din această încăpere ar fi fost acolo cu o armă, ţintită în direcţia opusă, teroriştii ar fi fugit sau ar fi fost împuşcaţi”, a adăugat el.

Ministerul de Externe al Franţei a cerut ca victimele să fie respectate.

„Franţa îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de comentariile preşedintelui Trump privind atacurile de pe 13 noiembrie 2015 din Paris şi cere ca memoria victimelor să fie respectată”, a comunicat ministerul.

Francois Hollande, cel care era preşedinte la momentul atacurilor, a declarat că afirmaţiile lui Trump sunt „ruşinoase” şi că „spun multe despre ce crede el despre Franţa şi valorile sale”.

Manuel Valls, prim-ministrul de la acea vreme, a postat pe Twitter un comentariu: „Indecent şi incompetent. Ce pot spune mai mult?”.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a afirmat pe Twitter că felul în care Trump a descris atacurile din 2015 este „dispreţuitor şi nedemn”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a comentat deocamdată afirmaţiile lui Trump.

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!