X

Apariție editorială: Protopresbiter Theodoros Zisis, Îngrădirea nu este schismă. Lămuriri datorate

de null

Marcat de carențe, pseudosinodul  întrunit în luna iunie a anului 2016 în localitatea Kolymbari din Creta nu numai că nu a  reprezentat totalitatea episcopilor și credincioșilor ortodocși, din acest motiv neavând caracter panortodox și neexprimând nici unitatea Bisericii, dar în primul rând nu a exprimat cugetul ortodox al Bisericii celei Una, Sfinte, Sobornicești și Apostolice și a atacat dogme și învățături fundamentale și esențiale.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Din acest motiv era de așteptat ca acest „sinod” să nu fie acceptat de pleroma dreptcugetătoare a Bisericii, de clerici și mireni. Aceștia, aplicând tradiția canonică a evlaviei, au întrerupt pomenirea episcopilor care au semnat sau au acceptat  hotărârile „sinodului” și au trecut la așa-numita îngrădire, pe baza Canonului 15 al Sinodului I-II (861), convocat de Sfântul Fotie  cel Mare.

Acest gest a generat multe semne de întrebare în rândul credincioșilor neinformați cu privire la subiectele legate de credință și a declanșat persecutări și  calomnii din partea anumitor episcopi neinstruiți sau devotați ereziei ecumenismului împotriva clericilor curajoși și mărturisitori, care, urmând Sfinților Apostoli și Sfinților Părinți, nu vor accepta  panerezia ecumenismului, încununată acum chiar și cu recunoaștere sinodală.

În această broșură din seria „Kairos” răspundem unor întrebări care apar și îi preocupă pe credincioși, însă demonstrăm și caracterul nejustificat al persecutării celor care încercăm să apărăm Biserica de erezii și de schisme. Ne aflăm din nou în fața pericolului apariției unei schisme, pe care o creează însă susținătorii pseudosinodului din Creta, nu noi, cei care ne luptăm împotriva acestuia. Pacea în sânul Bisericii nu va fi restabilită prin persecutări și calomnii, ci prin respingerea hotărârilor eretice ale pseudosinodului din Creta prin intermediul unui nou sinod ortodox.

Să se aducă la cunoștința conducerilor bisericești în mod categoric că în cazul în care vor continua să participe și să susțină panerezia ecumenismului intercreștin și interreligios, calea pe care se impune să o urmeze credincioșii, clericii și mireni, calea mântuitoare, canonică și în duhul Sfinților Părinți este neîmpărtășirea, adică întreruperea pomenirii episcopilor, care se fac împreună responsabili și părtași la erezie și înșelare. Nu este vorba de schismă, ci de mărturisire bineplăcută lui Dumnezeu, așa cum au procedat Părinții din vechime, însă așa au făcut și în zilele noastre episcopi mărturisitori, printre care se enumeră vrednicul de laudă și venerabilul fost Mitropolit de Flórina, Augustin, și Sfântul Munte”1.

Septembrie 2017 Protopresbiter Theodoros Zisis

1 Secția de Teologie Pastorală și Socială a Facultății de Teologie a Universității „Aristotel” din Tesalonic și Societatea de Studii Ortodoxe (organizatori), Οἰκουμενισμός, Γένεση-Προσδοκίες-Διαψεύσεις, Πρακτικὰ Διορθοδόξου Ἐπιστημονικοῦ Συνεδρίου, Sala de Festivități a Universității „Aristotel” din Tesalonic, 20-24 septembrie 2004, Ed. Theodromia, Tesalonic, 2008, p. 1029.

Cartea poate fi comandată la adresa sfintiimarturisitori at gmail.com. Preț  este de 5 lei, plus taxele poștale. Întrucât, taxele poștale uneori depășesc valoare unei cărți, vă rugăm să comandați minim 5 cărți, iar cele care vă prisosesc să le dați altora, fie gratis, fie să vă recuperați banii.

Tot la editura noastră a apărut cartea teologului Mihai-Silviu Chirilă, Promovarea ecumenismului la nivel panortodox de către pseudosinodul din Creta.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. Salutam cu profunda bucurie aparitia acestei carti,a neobositului luptator si veghetor al Ortodoxiei,Protopresviterul Theodoros Zisis, Profesor Emerit al Facultății de Teologie a Universității Aristoteliene din Tesalonic,care”este un colos al Ortodoxiei, un om cu o experinta de peste 50 de ani in dialogurile cu ereticii …patrolog al Bisericii Ortodoxe. El poarta in spate tot acest tezaur al Ortodoxiei pe care nu-l putem ignora.”(Pr.Matei Vulcanescu)
  Ii doresc din adancul sufletului ,cu fiiasca dragoste, ani multi si binecuvantati,Parintului Profesor Theodoros,in slujirea neabatuta a Domnului Hristos si a Sfintei Ortodoxii,acoperit de Harul Mangaietorului,aducator de pace si bucurii nesfarsite.
  Iata ca termenul(„părtași la erezie și înșelare”) ,de care s-au legat pentru a-si manifesta oprobiul,fratii nostri ortodocsi,tovarasi de urcus duhovnicesc,isi reia ,cum am mai spus cu alta ocazie locul binemeritat ,in momentul cand faci vorbire de cei care continua in van sa pomeneasca ierarhul eretic,numit astfel ,in urma semnarii de catre acesta, cu responsabilitate si intelegere deplina,ereziile infricosatoare,care aduc hula Sfantului Duh,la „soborul dracesc”din Creta.(termenul apartine IPSLonghin).
  Cred ca sunt in asentimentul multora dintre iubitii frati si surori intru Hristos Domnul,care nu au dezertat de la indatorirea sfanta de a continua lupta inceputa impotriva implementarii ereziilor promovate de sus-amintitul „sobor”,ca ierarhii semnatari ,cu constiinta patata deja ,nu vor nega semnatura data,caci au „carje” puternice,pe care se bazeaza si care le-au garantat” imunitatea”,in fata oamenilor,dar nu in fata Dreptului Judecator.
  Ierarhii si reprezentantii cinului monahal,al caror glas s-a auzit numai in a sustine deciziile luate in Creta,sau a condamna cu vehementa pe „ratacitii”,care merg catre schisma,continua sa ne calomnieze si sa insele pleroma si reprezentantii cinului preotesc din subordine,pe care din pacate ii intereseaza doar faptul ca au Har in continuare si slujbele pe care le fac sunt valide,pana la un viitor sinod panortodox ,care sa condamne,ca talharesc si eretic,asa zisul sinod cretan.
  Ma intreb cu uimire ,cum au reusit sa-si adoarma constiintele si cat timp va rezista faptul ca unii dintre ei ,mai au „cuget ortodox”.Acest cuget ,va suferi in timp pervertirea prin inhalarea miasmelor otravitoare ,care imbolnavesc mintea,cugetul si simtirea.Din pacate sunt sceptica,in legatura cu alte intreruperi ale pomenirii ierarhului eretic sub biciul aceluia de care se tem toti,simbriasii unui conducator vremelnic,”pamant si cenuse”,dupa cuvintele de foc ale Patriarhului Avraam.
  Asteapta o minune,care sa-i scape cu fata curata din aceasta inclestare pe viata si pe moarte,dar nu fac nimic in aceasta directie,lasand totul in seama lui Dumnezeu.
  Aici ii contrazice Sf.Paisie Aghioritul,cand spune”*Până la un punct omul va acţiona omeneşte, după care se va încredinţa lui Dumnezeu. Este lucru al ego­ismului să încerce să ajute cineva în ceva care nu se poate face omeneşte. În multe cazuri în care omul insistă să ajute, văd că aceasta se face din lucrarea ispititorului, ca să-l netrebnicească.
  Eu, când văd ca nu se ajută o situaţie prin mijloace omeneşti – mai mult sau mai puţin înţeleg până la ce punct poate ajuta omul şi de la ce punct după aceea trebuie să le lase în seama lui Dumnezeu – atunci îmi înalţ mâinile spre Dumnezeu, aprind două lumânări, îi las problema lui Dumnezeu şi îndată se rezolvă. Dumnezeu ştie că n-o fac din lenevie…De aceea să facem ceea ce putem noi, ca să facă şi Dumnezeu ceea ce noi nu putem face..”
  *Cuviosul Paisie Aghioritul, «Trezire duhovniceasca» (Volumul II), Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2003
  Cine va reface și când anume unitatea liturgică dintre Bisericile Ortodoxe în prăznuirea Crăciunului, a Bobotezei, a praznicelor Maicii Domnului și ale Sfinților?O intrebare retorica,de la care se asteapta inca raspuns,lasat si el in seama viitorului sinod paortodox.

  1. Caut un parinte duhovnicesc drept-credincios, nepomenitor, din Bucuresti sau imprejurimi, stiti pe cineva?
   Sunt constient de prigoana impotriva acestora. Cum sa fac sa gasesc un astfel de parinte sau sa-mi spuneti unde l-as putea gasi, fara a-i cauza vreo problema?
   D-na Gabriela sunteti din Bucuresti? Daca da, la ce preot mergeti in Bucuresti?
   De asemenea, daca nu se gaseste un astfel de parinte in Bucuresti, atunci cand vreau sa se faca o slujba acasa
   pe cine chem? Daca distanta este mare fata de un preot nepomenitor , chem un preot pomenitor ?
   Doamne ajuta!

 2. Caut un parinte duhovnicesc drept-credincios, nepomenitor, din Bucuresti sau imprejurimi, stiti pe cineva?
  Sunt constient de prigoana impotriva acestora. Cum sa fac sa gasesc un astfel de parinte sau sa-mi spuneti unde l-as putea gasi, fara a-i cauza vreo problema?
  D-na Gabriela sunteti din Bucuresti? Daca da, la ce preot mergeti in Bucuresti?
  De asemenea, daca nu se gaseste un astfel de parinte in Bucuresti, atunci cand vreau sa se faca o slujba acasa
  pe cine chem? Daca distanta este mare fata de un preot nepomenitor , chem un preot pomenitor ?
  Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button