X

Papa Francisc l-a primit la Vatican pe Erdogan. Ințelegerea lor: ,,SECURIZAREA Ierusalimului, locul sfânt a trei religii”

de null

Image result for Recep Tayyip Erdogan, primit la Vatican de Papa Francisc

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primit luni, la Vatican, de către Papa Francisc, întâlnirea axându-se pe chestiunea Ierusalimului, relatează Reuters online. 

Recep Tayyip Erdogan a venit la Vatican însoţit de o delegaţie de 16 persoane, între care soţia sa şi una dintre fiicele lor, dar şi patru miniştri, inclusiv cel însărcinat de relaţiile cu Europa.

Preşedintele turc şi Suveranul Pontif au discutat timp de aproximativ 50 de minute, după care au făcut un schimb de cadouri.

Papa i-a oferit lui Erdogan un medalion din bronz descris drept un „simbol al unei lumi bazate pe pace şi dreptate“.

„Acesta este un înger al păcii care sugrumă demonul războiului“, i-a explicat liderul lumii catolice preşedintelui islamo-conservator turc, a cărui armată desfăşoară din 20 ianuarie o ofensivă împotriva kurzilor din Afrin, un district din provincia Alep (nord-estul Siriei) situat la graniţa cu Turcia.

La rândul său, Erdogan i-a adus Papei un tablou cu o vedere din Istanbul executat pe ceramică în care se poate distinge cupola Catedralei Sfânta Sofia, transformată de otomani în moschee în secolul XV, dar şi celebra Moschee Albastră.

Pentru menţinerea statu-quoului Ierusalimului

În pofida unor clinciuri din trecut, şeful Bisericii Catolice şi liderul de la Ankara au găsit în schimb un teren de înţelegere în faţa deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala statului evreu şi de a transfera acolo Ambasada Statelor Unite în Israel, în prezent aflată la Tel Aviv.

Abordând iniţial la telefon acest anunţ al lui Trump, Papa Francisc şi Recep Tayyip Erdogan au denunţat o turnură a diplomaţiei americane şi au pledat pentru menţinerea statulului actual al Oraşului Sfânt.

Duminică seara, înainte de a pleca din Turcia către Italia, Erdogan a ţinut să sublinieze că Statele Unite s-au izolat de restul lumii în problema Ierusalimului.

„Statutul Ierusalimului este o chestiune centrală atât pentru musulmani, cât şi pentru creştini, iar Papa şi eu personal suntem angajaţi în protejarea statu-quoului“, a declarat Erdogan într-un interviu acordat cotidianului italian „La Stampa“.

„Trebuie să luăm măsuri pentru a păstra acest statu-quo, pentru a securiza acest loc sfânt pentru trei religii şi pentru a apăra drepturile palestinienilor. Este esenţial ca Papa să continue să trimită mesaje în acest sens“, a adăugat el în acest interviu publicat duminică seara.

Pe lângă Ierusalim, Erdogan şi Papa au discutat despre războiul din Siria, situaţia din Irak, livrările de ajutoare umanitare şi refugiaţi.

Aproximativ 30 de persoane s-au adunat luni la amiază în apropiere de Vatican, la iniţiativa unei asociaţii de kurzi stabiliţi în Italia.

 

„La Afrin, o nouă crimă împotriva umanităţii este în curs“, au strigat protestatarii.

Aproximativ 3.500 de poliţişti au fost mobilizaţi la Roma cu prilejul vizitei lui Erdogan, prima a unui preşedinte turc la Suveranul Pontif din ultimii 59 de ani.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button