X

[VIDEO] Turbarea unui anti-român pe nume Dodon: ”Unirea înseamnă război civil”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon

Unirea pentru care militează o parte dintre cetăţenii Republicii Moldova înseamnă război civil, a declarat joi seara preşedintele prorus Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Acces direct” de la NTV Moldova, filiala postului rusesc de televiziune NTV, avertizând că va recurge la ”toate căile legale” pentru a nu permite lichidarea statalităţii moldoveneşti, relatează vineri portalul Deschide.md.

”Poate că cineva provoacă acestui lucru intenţionat? Poate celor de la guvernare le este convenabil un astfel de scenariu? Pentru că ei înţeleg că pierd alegerile (parlamentare) în toamnă şi poate ar vrea să destabilizeze situaţia? Trebuie să fim foarte atenţi. Noi examinăm detaliat acest lucru”, a afirmat Igor Dodon, referindu-se la Partidul Democrat, aflat în prezent la guvernare.

Pentru a rezolva problemei unionismului ”pe cale democratică”, Igor Dodon propune organizarea unui referendum în cadrul căruia cetăţenii moldoveni să fie întrebaţi ce-şi doresc. ”Este clar că majoritatea covârşitoare va fi pentru păstrarea statalităţii; să punem punct odată la subiectul acesta”, a declarat Dodon, în opinia căruia guvernanţii ”nu vor accepta un astfel de referendum”.

Referitor la faptul că actuala guvernare vrea să introducă integrarea europeană a Republicii Moldova în Constituţie, Igor Dodon a menţionat că aceasta nu este altceva decât o acţiune de PR.

”Europenii nu au încredere în actuala majoritate parlamentară şi în actualul guvern. Eu discut cu ambasadorii. Au stopat finanţarea pe domeniul justiţiei, nu dau banii pe care i-au promis, critică acest guvern”, susţine el. Şi în acest caz, Dodon consideră că ar fi necesar un referendum.

În pofida ameninţărilor preşedintelui prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, care în decurs de un an de la instalarea în funcţie s-a întâlnit de opt ori cu şeful statului rus Vladimir Putin, şi niciodată cu omologii săi din ţările vecine, o nouă localitate din Republica Moldova – a noua la număr – şi-a oficializat în mod simbolic dorinţa de unire cu România, relatează Deschide.md. Satul Goteşti din raionul Cantemir a semnat joi o Declaraţie de Unire cu patria-mamă.

”Facem această Unire acum ca o reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului. De la chinul bunicilor noştri, smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, greutăţilor pe care le trăim acum noi. Noi, cei de azi, facem Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi pentru ca fiii şi nepoţii noştri să se bucure de libertate şi prosperitate în viitor, de şanse de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut”, se arată în Declaraţia de Unire.

Gestul şi decizia aleşilor locali fac parte dintr-un proiect iniţiat de Platforma Civică ”Acţiunea 2012”. Iniţiatorii proiectului se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state româneşti, conform Deschide.md.

Alte opt localităţi din partea stângă a Prutului au adoptat o Declaraţie de Unire similară, începând cu 23 ianuarie. Este vorba de localităţile Parcova din raionul Edineţ, Festeliţa din Ştefan Vodă, satul Opaci din raionul Căuşeni, Ulmu, Bardar şi Ruseştii Noi, Văsieni şi Puhoi din raionul Ialoveni.

Furios, Igor Dodon a cerut pedepsirea factorilor implicaţi în acţiunile ”antistatale, antipopulare şi anticonstituţionale”, solicitând convocarea Consiliului Superior de Securitate şi tragerea la răspundere a aleşilor locali de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi Ministerul de Interne.

În replică, unii aleşi locali care au semnat simbolica Declaraţie de Unire au declarat că au făcut ce le spune sufletul, iar gestul lui Dodon este un semnal de disperare, potrivit Deschide.md.

Categorii
BasarabiaExterne
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

12 comentarii

 1. Eu zic ca primii spinzurati de popor,vor fi dadon si restul rusofonilor ce au uitat ca se afla pe pamint strain. Omul asta,se tine numai de prostii,ca un copil neascultator in nestiinta.

 2. Am intrebat un cetatean roman de peste Prut cum vede populatia unirea si mi a spus ca cetatenii nu tin sa se uneasca,totul este politic.Exact cum banuiam;in plus,atat timp cat Putin este viu,nu se va intampla acest lucru.

 3. Majoritatea moldovenilor nu vor unirea. Este un fapt. Majoritatea românofonilor nici nu se consideră români, ci moldoveni. Toată agitația asta cu unirea nu va duce la nimic bun. România în urma unui război NATO-Rusia va fi ocupată de Rusia și desființată cu stat. La aceea ar trebui să ne gândim mai degrabă, zic eu.

 4. Sunt profetii ca daca Moldova se va uni cu Romania, va fi razboi. Pe de alta parte, unirea a 2 saracii si conduceri tradatoare nu are cum sa duca la nimic bun, oricum. Prefer sa fiu roman in ceea ce zic si in ceea ce fac, decat sa alimentez dispute sterile. Iar, daca am fi crestini adevarati, nu am avea jigodii la conducere, si nu ma refer doar la Dodon.

 5. Daca romanii de peste Prut ar fi majoritari pentru unire,ar incepe miscari de strada sangeroase;nu este cazul si nici nu cred ca va fi in urmatoarii 170 de ani;propaganda politica va fi mereu.

 6. Fratilor, stiti care e problema? Stam asa si tot cautam nod in papura, ba ca suntem prea saraci, ba ca suntem condusi de incompetenti, ba ca noi suntem in UE si ei nu, ba ca moldovenii nu doresc unirea, ba ca nu stiu ce nu le convine gagauzilor s.a.m.d.
  Unirea e un ideal care nu trebuie conditionat de astfel de argumente, care nu fac decat sa dea apa la moara celor ce ne urasc si vor sa ne vada dezbinati. Din aceleasi considerente (saracie, incompetenta) ar putea si locuitorii unei provincii sa considere ca e mai buna autonomia sau indpendenta fata de celelalte provincii. Dar rationamentul asta e total gresit.
  Hai sa facem Unirea si cu asta, basta. Si sunt de parere ca gagauzii sau rusii din Transnistria, precum orice alte minoritati, daca nu le convine, SA PLECE si sa se descurce pe cont propriu. Doar n-o sa se impiedice natiunea romana de niste borfasi, de niste interlopi, de niste mercenari.
  Care RAZBOI CIVIL? Cu ce arme? Cine le-a dat arme? Si daca se stie ca derbedeii astia au arme, de ce nu li se confisca (nu ma refer la Transnistria, acolo se stie care e treaba).
  Cine o sa se rascoale? O mana de mafioti venetici adusi de Stalin?
  Sa ne rugam pentru unire, dar si pentru eliberarea tarii de interesele straine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!