X

Teolog Mihai-Silviu Chirilă: “Nu am fost anunțat oficial că la Roman voi fi «judecat» de un «consistoriu»”

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Teologul Mihai-Silviu Chirilă a făcut pentru redacţia OrtodoxINFO precizarea că a fost invitat la Roman la o “întâlnire frăţească, a unităţii şi dragostei”, fără a i se spune oficial că va fi supus judecăţii unui “consistoriu” (vedeți propunerile de condamnare și excludere ale pr. Staicu Ciprian, si din informațiile pe care le avem o mare parte a discuțiilor a fost alocată acuzelor la adresa teologului Mihai-Silviu Chirilă ). Mai mult, aflând de pe siteul preotului Staicu despre aceste observaţii ale ieromonahului Spiridon Roşu, redacţia OrtodoxINFO a cerut cu două săptămâni înainte ca materialul să fie publicat, pentru că teologul Mihai-Silviu Chirilă să îşi poată organiza o apărare în faţa celor care s-au adunat la Roman pentru a-l judeca, pe considerentul că nu se poate răspunde la… 68 de acuzaţii la o primă audiere a lor. Organizatorii “sinaxei” au refuzat categoric acest lucru.

Nu putem să nu ne întrebam: 1. cine a învestit “sinaxa” din Roman cu capacităţi de tribunal bisericesc, şi 2. de ce i s-a refuzat teologului Mihai-Silviu Chirilă dreptul de a-şi pregăti o apărare în faţa a 68 de acuzaţii, un drept pe care l-au avut, cel puţin formal, aceia dintre cei prezenți la “sinaxa” de la Roman care au avut curajul să facă o mărturisire publică a întreruperii pomenirii şi au fost supuşi procedurilor de judecată bisericească pentru aceasta.

Un posibil răspuns ar fi acela că nici cei doi “acuzatori” ai teologului, ieromonahii Spiridon Roşu şi Xenofont Horga, şi nici alţi câţiva dintre cei care “au acceptat observaţiile acestui studiu ca ortodoxe” nu şi-au făcut încă public mărturisirea de credinţă şi nu au anunţat public întreruperea pomenirii ierarhului şi, din această cauză, nu au avut încă posibilitatea de a se familiariza cu procedurile juridice bisericeşti.

Nu în ultimul rând, ca o constatare la prima vedere, premisa pe care au analizat-o observaţiile ieromonahului Spiridon Roşu este falsă, deoarece studiul teologului Mihai-Silviu Chirilă, urmând linia deciziilor luate de către întâlnirea de la Beiuș, în care s-a lămurit problema părtășiei la erezie, arată clar, ca şi punctul 2 al proiectului de rezoluţie al celor şase membri ai sinaxei naţionale, că părtăşia la erezie nu este o stare intermediară între ortodoxie şi erezie, ci modul în care se produce contaminarea cu gândirea eretică şi începutul căderii şi al formării cugetării şi practicii eretice şi că cel ce se face din orice motiv părtaş la erezie este la fel de vinovat în ochii lui Dumnezeu ca şi cel ce iniţiază, susţine şi propovăduieşte deschis erezia respectivă, punându-şi ca şi acela în pericol mântuirea şi riscând aceeaşi soartă cu el. Asta, desigur, dacă membrii “sinaxei” de la Roman, care au reiterat în mod corect condamnarea teoriei căderii automate din har, făcută în urmă cu un an la sinaxa de la Rădeni, nu susţin, în schimb, un fel de teorie a “căderii automate în erezie”1, în care formarea cugetării şi practicii eretice să nu mai conteze în niciun fel.

Pentru redacţia OrtodoxINFO, domnul Mihai-Silviu Chirilă a precizat că, acum, când, în sfârşit, s-a publicat documentul care îl incriminează, la două zile după incheiera “consistoriului” care “l-a judecat”, îi va acorda atenţia cuvenită, îl va studia în următoarea perioadă cu toată seriozitatea şi, dacă va considera de cuviință, va formula un punct de vedere teologic, academic, civilizat.

1“Promulgata prin expresii insuficient lucrate sub aspectul logicii formale, de genul «Mersul cu calul este cal»”

Cititi va rugam si:

Teologul MIHAI-SILVIU CHIRILA n-a fost la JUDECATA DE LA ROMAN (asa zisa sinaxa) deoarece acuzatorii sai au refuzat sa-i prezinte rechizitoriul

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

52 comentarii

  1. Miza e sa ramanem in Biserica, sa nu cadem nici in erezie, dar nici in schisma. E ca mersul pe sarma deasupra unei prapastii, a carei liman este mantuirea sufletului.

  2. miza???Masoneria a organizat caderea ortodoxiei de ce putin 100 ani—prin urmare au reusit la Adunarea din Creta sa atace Biserica LUI Hristos.
   pana aici este clar miza???
   in continuare masoneria,,,s-a gandit ca in urma acestei lovituri organizate minutios,din aceasta biserica apostaziata dupa Creta,,se va desprinde un numar de mireni si preoti nepomenitori care vor sta in Adevar,vor respecta canoanele sfintilor parinti….Clar???
   Apoi ,stiind ca aici este BISERICA LUI HRISTOS,in adevar,au organizat lovirea ei din interior prin asa etoda de introducere a calului troian.Adica sant cativa nepomenitori preoti ,eventuali teologi,siteuri,si alte procedee,care au sarcini sa dezbine,cum???prin sustinere a adevarului 99 la suta sa zicem,,prin aceasa te adoarme ca este adevar ,apoi unu la suta este erezie .
   de aici cine isi da seama ,prin cercetare mai in profunzime de Adevar ,sant luminati si nu cad in capcana,,,din pacate sant putini ,dar luminati. in rest dezbinari,,pentru haos,erezie,,,etc

   1. Spirea draga,

    Ai pus punctul pe i ! Acesta e Adevarul ! Acum trebuie sa intelegem care este si care NU ESTE cu Hristos ! Cine sunt cei care incearca sa faca confuzie, cine sunt cei care induc simtamantul de dezbinare, cine sunt de fapt slujitorii vicleni ai satanei bagati in randurile noastre ?! Cine sunt calul Troian ?! De ce trebuie sa intelegem aceasta ?! Pentru ca slujitorii satanei urmaresc sa desparta sufletele noastre de Hristos Domnul, ca sa le poata duce in inselare si inspre iad !!!! De acestia trebuie sa ne ferim, iar de adevaratii slujitori ai lui Dumnezeu trebuie sa ne apropiem, sa-i urmam pe cale ! Un mic amanunt, pentru a va ajuta sa discerneti Adevarul de minciuna, pe slujitorii lui Dumnezeu de slujitorii satanei, va spun ceva ! Unul din parintii care au participat la Sinaxa din Roman este pregatit sa-si dea viata pentru dreapta credinta si pentru Hristos, daca va fi nevoie !!!!! Personal eu cred ca au fost printre participanti, parinti cu adevarata traire duhovniceasca, asemeni Sfintilor Parinti ! Acestia sunt fara nici o indoiala slujitori devotati si sinceri ai lui Dumnezeu !

    Sper ca v-am fost un pic de ajutor, prin Mila lui Dumnezeu !

    Doamne ajuta !

    Mircea

    1. mircea

     Ce vorba-i asta? “Unul din parintii care au participat la Sinaxa din Roman este pregatit sa-si dea viata pentru dreapta credinta si pentru Hristos, daca va fi nevoie !!!!!” Asa a zis el? Si daca a zis, ce importanta are? Cumva parintii care nu au fost sau care nu au semnat la “sinaxa” de la Roman zic ca se vorba lepada de Hristos? Ce drac va invata ca parinti precum Ioan Ungureanu sau Cosmin Tripon nu sunt buni?

 1. Delia draga, nu e nicio lupta intre nepomenitorii sinceri. Lupta e intre acestia si lichelele infiltrate intre ei. Rolul lor e de a produce intai confuzie,si apoi dezbinare. De la inceput am stiut ca vor veni asemenea indivizi, am si atras atentia. Nu va asteptati ca lucrurile sa decurga lin, fara incidente si asperitati, deoarece diavolul nu doarme niciodata. Acum cand nu mai avem nicio indoiala, abia asteptam sa scapam de acesti diversionisti murdari. Vor pleca acestia, vor veni altii. Important este ca dupa fiecare incercare de acest fel, iesim intariti. Ai auzit vreodata ca din confruntarea dintre Hristos si diavolul sa fi biruit acesta din urma? Sunt convins ca nu. Ne-ar bucura sa stim ca ne sprijini cu rugaciunile tale. Doamne ajuta.

  1. Dumnezeu sa ne intareasca. Ceea ce se intampla acum este cel mai dur atac al BOR din interior, cine intelege intelege, cine nu, nu. acestia sunt jandarmii de ieri, imbracati in reverende, dar sunt din acelasi sistem.

 2. Voi vreți sa ne faceți sa înțelegem un lucru care nu-i asa : este ca si cum sunt 5 persoane si merg pe strada si din alea 5 , 3 dintre ele îl ia pe unu la bătaie, al patrulea incepe sa dea si el dar nu știe de ce îl bat pe ăla dar tine cu cei trei prieteni ai lui si da si el
  Iar al 5 intimidat de cei 4 da si el de frica ! Si moare respectiva victima! Acuma va întreb eu sunt vinovați toti 5 la crima sau nu ? Deci sunt toti judecați pentru crima ! Ca unu ia pedeapsa mai mare sau mai mică dar sunt toti niște criminali ! Deci eu cam asa văd si cu părtașia la erezie ori esti eretic ori nu esti , nu ca Preasfințitul cutare este împotriva dar se mai întâlnesc , mai da un tablou cadou lui ereticul numărul unu Bartolomeu , îi mai acuzam după care iar ne mai întâlnim si mai facem si o închinăciune si tot asa … pai ce fac ăștia ne suc cu zăhărelul

  1. Teologia nu se discuta cu exemple din viata de cartier, totusi…
   Cat despre tabloul primit de Barty, acela a fost oferit de niste mireni de la Radio Pireu, punandu-se aceasta pe seama IPS Serafim de catre presa ecumenista din Grecia, care a negat a avea o legatura.

   1. Dar cum poți încuraja lumea sa meargă la preoți care sunt împotriva ecumenismului dar pomenesc pe Episcopul ecumenist din frica ca poate pierde parohia si enoriași sau ca ar rămâne enoriași para preot si Doamne ferește ar aduce altul mai rău ca el de parca el ar fi un exemplu bun daca este pomenitor! Si teologia pe care o încercați sa o Spune-ți este exact ca exemplul pe care vi l-am dat ! Mie îmi pare rău ca sau făcut doua grupări ! Dar mai clar de cât este la ora actuala in România nu se poate , nu este nici un Episcop nepomenitor si este logic ca de Har nu se poate vb pana la condamnarea unui Sinod, dar ca sati dai seama cine este eretic si nu,nu îți trebuie teologie ! Si cum puneți punctul ca daca exista un creștin in biserica unde preotul este ecumenist dar creștinul nu si prin acel creștin se săvârșește totul… atunci la ce mai avem nevoie de preoți ? Deci nu EXISTA MIJLOC! Si nu a zis nimeni ca nu te poți închina in sf Biserica sau la Sf moaște etc. Este ca nu avem de aface cu cei pomenitori si cu slujbele lor !

    1. Nico, până și goagăl traduce și scrie mai bine ca tine. Și nu e român. Dacă vrei să te faci înțeles – înainte de a da cu pietre – întoarce-te la școală și ia-o de la capăt cu gramatica.

     Iertare că am îndrăznit să-mi spun părerea.

    2. In Romania nu s-a spus sa se mearga la preotii pomenitori anti-ecumenisti, caci la noi e alta situatie decat in Grecia, unde de bine de rau sunt si ierarhi anti-ecumenisti care condamna pseudo-sinodul din Creta.
     La noi trebuie macar sa nu-i numim eretici pe acei preoti pomenitori, dar care nu sunt de acord cu ecumenismul si nici cu hotararile eretice din Creta.

   2. totusi faptele vorbesc, nu-i asa ?! nu conteaza c-o fi exemple de viata de cartier, sunt FAPTE !!!!!!

    Eu am auzit si ca mitropolitul Serafim de Pireu a slujit si cu ereticii , acum cateva luni ! Parerea mea este ca traim vremurile de pe urma si trebuie sa fim atenti si la cei care cad, sa nu-i urmam pe ei ca sa nu ne traga si pe noi in jos !!!!! A se vedea si cazul Arhiepiscopului Longhin, care a acceptat “ridicarea” la rangul de arhiepiscop, de catre un eretic !!!! Culmea este ca cei care cad, incep sa slujeasca satanei, din momentul caderii !!!!!!! TREBUIE SA NE FERIM DE EI !!!!!!

    1. mircea

     Eu am auzit ca tu esti homosexual. Iti place vorba asta? Sigur ca nu. Dar tu de ce procedezi aidoma? Prietene, vino cu probe cand il acuzi pe Mitropolitul Serafim de Pireu, nu cu “eu am auzit”.

  2. bine punctat–ori esti eretic ori nu esti eretic,stare intermediara nu exista,,,nu gasim asa ceva in canoanele sfintilor parinti

   1. Spirea Bataiosu

    Daca tot te dai expert in stari intermediare, explica cum devine cineva eretic.

    Dupa care sa ne spui:

    Biserica Ortodoxa Bulgara este eretica?
    Daca ierarhii BOR nu participau la Sinodul din Creta, mai trebuia sa oprim pomenirea?

    1. cineva devine eretic, in momentul in care accepta fara a se opune, duhul ereziei ! ca de exemplu rugaciunea impreuna cu ereticii ! o rugaciune impreuna cu ereticii, ori pomenirea ereticilor, inseamna unirea in duh cu acestia !!!! acceptarea duhului lor eretic !!!!

     traim vremuri de adanca cernere ! Dumnezeu “face curat” in Biserica Sa ! Astfel ca devin eretici toti cei mandri, toti cei caldicei, toti cei fatarnici….Se alege TURMA CEA MICA A LUI HRISTOS !!!!!

     Biserica Ortodoxa Bulgara…nu pot spune, se pare ca NU este eretica, insa numai Dumnezeu stie !

     ierarhii BOR prin participarea lor la sinodul din Creta, au validat sau mai bine zis au dat pe fata, au confirmat faptul ca sunt eretici ! Ei erau si inainte de sinodul Cretan ! Practic pomenirea trebuia intrerupta in momentul in care incepeau sa invete erezia in Biserica, fiecare personal. sa admitem ca s-a facut cumva iconomie, inainte de sinodul cretan, dar apoi acesta a pus capac la erezie !

 3. Doamne Ajuta! Deci trebuie sa mergem la Sfanta Biserica Ortodoxa si sa nu cadem in cealalta extrema de a nu mai merge la Sfanta Biserica Ortodoxa chiar daca preotul nu a intrerupt pomenirea. In schimb preotii care au inclinatii spre ecumenist nu mai trebuie sa ne spovedim si impartasim la ei, am dedus bine sau nu? Va rog cei de la redactia OrtodoxInfo sa ma lamuriti si daca ce v-am scris despre ce cred, este bine. Doamne Ajuta si fie ca mila si pacea Mantuitorului si Domnului nostru Iisus Hristos sa fie cu noi cu toti!

  1. Frate iartă-mă, dar nu ai înțeles nimic. Unde zic aceștia să te duci sau să nu te duci undeva. Aceștia zic că dacă vrei să te mântuiești să te duci la preoți care nu pomenesc ierarhii, după cum ne învață canonul 15. Iar despre cei care pomenesc, nu este de datoria noastră să-i judecăm, că aceasta face sinodul, că de aceea mărturisim la Crez, că Biserica este “sobornicească”, iar de nu credem în sinod, că Dumnezeu va rândui sinod bun, ortodox, înseamnă că nu mai credem nici în Crez(care ne mărturisește despre sinodalitatea Bisericii) nici în Dumnezeu (care ne-a dat aceste cuvinte, și care nu se vor schimba). Aceștia zic doar atât, că aceștia se fac părtași la erezie, care nu este o stare intermediară, ci acel om în cugetarea lui poate fi doar ortodox sau eretic. Noi nu știm, de aceea zic aceștia ca este un proces de îmbolnăvire, pentru că nu suntem atotștiutori să știm dacă acela în cugetarea lui a primit erezia sau nu. Că dacă vorbim cu ei, și aflăm că cugetă eretic atunci îi putem numi eretici, iar dacă cugetă ortodox, și din frică, sau neștiință sau alte cauze nu a întrerupt pomenirea ierarhului eretic, atunci ce este? Răspunsul: ortodox părtaș la erezie, care dacă nu se pocăiește de părtășia lui, respectând canonul 15, va lua plata oricăruia care stăruie în păcat. Mai citiți și voi scrierile Sfântului Teodor Studitul, că acolo vorbește clar despre părtășia la erezie, nu au inventat-o aceștia. Simpla pomenire a ierarhului eretic nu te face automat eretic.

   “Pentru iconomie, trebuie [să ne împărtășim], numai el să nu liturghisească împreună cu ereticii. Căci nu e nimic, de vreme ce îl pomenește pe episcopul ortodox, chiar dacă acela, de frică, îl pomenește pe mitropolitul său eretic.” Sfântul Teodor Studitul – Scrisoarea(49) Fiului Naucratie “Dreapta Credință în scrierile Sfinților Părinți”, pag 51

   Dumnezeu să îți ajute! Amin.

  2. pomenitorii sant eretici,sustin un eretic Cretan,,cerceteaza ce spun sfintii arinti,ce spun canoanele ,gasesti in Biblie Adevarul despre erezie,de cei ce se leapada de Hristos,,numeroase locuri,si ai sa vezi ca eretic esti si tu ca ii urmezi —cauta nepomenitor care spune ca har nu mai este la preotii pomenitori,,,,Biserica este acolo unde Adevarul este,,acolo este haru lucrator

   1. Frate Spirea, să nu mă înveți pe mine cum sunt unii sau nu eretici, tu cel care ai trecut pe vechi, dezbinandu-te de toți cei din țară. După voi și Sfântul Teodor Studitul a fost eretic, că a spus părtășie la erezie, dar uitați un lucru, ca este printre singurii Sfinți Părinți de la care avem învățături de dinainte de condamnare a unui sinod. Toți ceilalți vorbesc de eretici condamnați, și e normal să îi numească pe toți cei în comuniune cu ei eretici.

    Eretic nu este cineva care are o părere greșită, acela este doar rătăcit, după cum ne arată și Sfântul Augustin care zice “chiar de mă înșel cu ceva, nu pentru aceasta sunt și eretic”, eretic este acela ce mai cu seamă stăruie în învățătura greșită și nu primește îndreptare -> Străjerii Ortodoxiei pag 32-33. De aceea Sf. Părinți au condamnat pe cei care respingeau Sinodul(ecumenic), și îi numeau eretici pe toți, deoarece aceia stăruiau în kakodoxia lor și nu primeau îndreptare. Deoarece sunt multe cazuri de ierarhi care primeau Sinodul(ecumenic), deși ei nu întrerupse pomenirea, iar primind Sinodul, ei nu au fost condamnați împreună cu ceilalți, deși au primit unele epitimi, pentru ca să se mântuiască și ei, din cauza nemarturisiri lor.

    Doamne ajută să te mântuiești, acum ai trecut și la calendarul patristic. Ceilalți sunt eretici toți, ce îți mai trebuie? de ce ți neapărat să vorbești cu ereticii? Urmezi cumva pilda celor ierarhilor ecumeniști? Ai tot ce trebuie, îngrădit 100% de toate relele, acum ai trebui să zici “suflete ai tot ce trebuie, bea mănâncă, veselește-te”…

  3. ESTE IN PERICOL MANTUIREA TA, DACA PARTICIPI LA SLUJBE UNDE SUNT POMENITI ERETICI !!!

   Sa nu uitam ca o tehnica de inselare vicleana a celor care sunt intrusi, nepomenitori falsi, falsi slujitori ai lui Dumnezeu, este si relativizarea Adevarului !!!!!!!!

   TREBUIE URMAT PE PARINTII CARE ASCULTA DE SFINTII LUI DUMNEZEU !!!!!

   1. mircea

    Exemplul perfect de relativizare a adevarului este indemnul preotului Ciprian Ioan Staicu de a se asculta muzica clasica:

    DOCTOR ÎN TEOLOGIE (!!) Ciprian Ioan Staicu despre MUZICA SATANICĂ: “Ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place” / ATENȚIE MARE la ce zice Sfântul Nicodim Aghioritul: Să nu mai vorbiți și să nu mai aveți legături cu cei ce vă îndeamnă să ascultați muzica clasică. Ei se vor duce în iad ca să se muncească
    http://ortodoxinfo.ro/2017/10/27/doctor-teologie-ciprian-ioan-staicu-despre-muzica-satanica-ce-frumos-si-lui-dumnezeu-ii-place-atentie-mare-la-ce-zice-sfantul-nicodim-aghioritul-sa-nu-mai-vorbiti-si-s/

 4. Nu sunt un fin cunoscator(sunt ofiter), la cele ce s-au intamplat si aprobat de conducerea B.O.R. la Sinodul Ecumenic de la Creta, din iunie 2016 daca imi aduc aminte bine.
  Intamplator am ajutat o maicuta sa zidim niste, haideti sa le numesc chilii, pentru niste monahi, care au fost caterisiti, pentru neascultarea de mai marele bisericii din judet. Vorbind cu dumnealor, am inteles ca au fost caterisit preoti mireni si multe maicute pentru neascultare si nepomenire, precum si alte lucruri pe care nu le stapanesc. Acest lucru, m-a facut sa ma aplec mai mult spre a citi, ce a reprezentat acest sinod, pentru oranduitorii bisericii. Mi-am dat seama ca este o mare ”schisma” in sanul bisericii ortodoxe. SI ACUM VA INTREB SI MA INTREB? In politie am avut un asa zis coleg pedofil, si ce scandal a fost si este in media despre acest aspect. DE CE NU AM VAZUT IN MASSMEDIA O ABORDARE TEHNICA A INALTILOR PRELATI PE TEMA DISCUTIILOR care au avut loc la Sinodul Ecumenic de la Creta, cati monahi, maicute si preoti mireni din Romania au fost caterisiti pentru nepomenire(am inteles cu sutele). Sunt ctitor de schit bisercesc si ca orice cetatean, mi se pare onest sa fiu informat atat eu cat si opinia publica, chiar de alte culte religioase….DE CE ATATA SECETOMANIE DIN PARTEA CONDUCERII BISERICII ORTODOXE ROMANE? DORESC UN RASPUNS PUBLIC IN ACEST SENS. Adresa mea de e-mail este [email protected].

 5. Domnule Radu, polemica inutila a fost creata de diversionisti profesionisti. Acolo sa cautati orgoliile si nu la parintii sinceri si blajini care sufera pentru ceea ce, fara voia lor, se intampla. Daca ii punem pe toti parintii in aceasi oala facem exact jocul ecumenistilor, care tulbura apele si apoi pescuiesc in ele. Daca dvs aveti o solutie prin care sa impiedicam infiltrarea unor asemenea specimeni, spuneti-ne. Va doresc sa va mantuiti.

  1. Parinte draga,

   De infiltrat nu-i putem opri s-o faca ! Dar putem sa discernem si sa deosebim duhul lor care este duh necurat ! Apoi sa-i demascam, sa-i cunoasca lumea ca sa se poata feri de ei !!!!!!

   Pentru asta trebuie vazut care sunt parintii cu traire duhovniceasca, parintii care sunt trup si suflet pentru Hristos si dreapta credinta ! Trebuie noi insine sa devenim oameni duhovnicesti, sa traim in Duh si in ADEVAR !

   Sa ma iertati

 6. Sinaxa de la Roman a avut loc în același timp cu săptămâna de rugaciune ecumenista! Ce au în comun aceste doua evenimente? De ce nu s-a găsit o alta perioada pentru acest eveniment?

  E nevoie de rugaciune, fraților. Și de lupta cu noi înșine pentru despatimire. Are și aproapele ispite, dar am și eu. Dacă ne-am ruga mai mult, pana la urma Dumnezeu ar găsi o soluție pentru toate. Nimic nu putem rezolva fără ajutor de la Dumnezeu. Dacă apare mânia pătimașă, necuratul e aproape! Sa-l alungam cu multa rugăciune și sa nu luam decizii pripite!

  Dumnezeu a creat doar oameni buni. Însă duhurile rele ne influențează pe toți. Un pic de mândrie, un pic de trufie, un pic de slava deșartă, un pic de mânie, un pic de invidie… Sa avem mila de cei cazuti intre talharii patimilor si sa-i ajutam cu multa rabdare sa-si vada greselile. Si cu multe lacrimi și cu iubire jertfelnica.

  A cui jertfa va fi plăcută lui Dumnezeu?

 7. Toti cei care s-au ingradit de panerezia ecumenista,s-au alaturat plini de incredere,miscarii antiecumeniste sub povatuirea unui Parinte Duhovnic,calauziti de Harul Mangaietorului , fiind in acelasi cuget si aceeasi simtire.
  In toata aceasta perioada am beneficiat de indrumarea dl.teolog Mihai-Silviu Chirila,recunoscut ,sustinut, apreciat prin lucrarile sale,realizate prin truda,osteneala si cercetare neobosita a scrierilor Sf.Parinti si a dogmelor,canoanelor bisericesti, devenind un adversar redutabil in fata ecumenistilor autohtoni .
  Prin lucrarile domniei sale,a facut cunoscuta lupta antiecumenista romaneasca, (cea mai aspru pedepsita si sanctionata) apreciate laudativ de mari ierarhi si teologi,din Grecia,Republica Moldova,contribuind alaturi de Sfintitii Parinti la iesirea noastra din izolare si intrarea,alaturi de fratii nostri ortodocsi din toate tarile, in lupta panortodoxa universala, impotriva ereziilor promovate de arhitectii devotati ocultei mondiale sionisto-masonice.

  In tot acest timp,vrajmasul care nu doarme a pregatit arme si munitii de lupta, in bunkarele intunericului,cooptand la actiunea sa de invrajbire si sfasiere a constiintelor ,preoti,reprezentanti ai cinului monahal si mireni.
  A manipulat constiinte,folosindu-se de tare genetice,de suferinte psihologice nediagnosticate si nerecunoscute de cei care le au,de slabiciuni si capacitati mediocre de intelegere,de oameni nepregatiti teologic ,usor de manipulat.
  A depistat tintele care trebuie intr-un fel sau altul anihilate,a studiat campul de lupta,si a initiat planul de actiune(a psihologiei inverse),asigurand in acest timp ,pliroma ascultatoare ca totul este de ei gandit si el nu face decat sa puna in aplicare ceea ce tu doresti ,caci el este maestru al vicleniilor,al imitarii,al minciunii si al haosului.
  O buna parte din timpul dedicat rugaciunii,a studiului individual teologic s-a pierdut ,o mare parte a energiilor benefice duhovnicesti s-a consumat,o parte din crestini s-au intors la duhovnicii parasiti,unitatea s-a scindat in grupari minuscule,ramanad mazilirea mediatica si in cadru restrans „clerical&comp.”(haitasii fideli stapanilor) a liderilor recunoscuti drept tinte.
  In ultimele luni,am asistat la atacuri directe la persoana, obraznicii si cuvinte grele, caracteristice limbajului suburban,la marlanii,rostite cu ura si dusmanie, la care nu te-ai fi gandit vreodata ca un om cu elementar bunsimt si putina omenie le-ar putea debita,care iti provoaca scarba si dezgust,rostite la adresa unor Sfintiti Parinti,si a celor care ii urmeaza,vizand evident bunul renume si personalitatea celor atacati,avand in centru pe dl.teolog Mihai-Silviu Chirila.
  CUI PRODEST?
  Este intrebarea la care fiecare trebuie sa raspunda singur.
  Personal ,consider ca este o pierdere inutila de timp,si nu este de dorit a avea un dialog,cu cei care prin opinia marturisita si semnata s-au declarat impotriva Proiectului de rezolutie.Nu exista indoiala,sunt persoane cu pregatiri teologice ,si e dreptul fiecaruia de a alege Adevarul sau ” înșelarea duhovnicească,o ideologie contrară Adevărului, tăind posibilitatea sfințeniei și a mântuirii.”(PF.DAMIANOS din Sinai)Numai avem de ce si cui sa demonstram ceva,dintre cei care au fost impreuna cu noi la inceput.
  Energia benefica ,pacea si rugaciunea trebuie pastrate,caci au fost castigate cu greu,si nici o lamurire oricat de inalt nivel teologic ar avea,nu va fi acceptata de cei care s-au despartit benevol de noi.
  Cei cu probleme grave sau mai putin grave psihologic si-au dovedit cu prisosinta slabiciunea .Din aceasta cauza,a fost nevoie ca modalitatea de lupta aleasa sa fie cea vocala,asurzitoare cu elemente care lezeaza bunul simt,trufase si orgolioase la unii,dorindu-se dupa tacticile folosite, destabilizarea psihologica,care atrage indoiala si anihilarea spiritului de lupta antiecumenist.
  Piesa de rezistenta este plasa intinsa ,de a contracara prin mijloace teologice teoriile sustinute de dl.teolog Mihai-Silviu Chirila ,Sfintitii Parinti semnatari ai Proiectului de rezolutie si turma ortodoxa binecredincioasa ,care ii urmeaza.
  S-a dorit ca „judecata sa fie fata la fata”,neaparat.De ce?
  Pentru ca necunoscand acuzele,sa nu poti sa te aperi,iar ulterior sa fii catalogat in fel si chip,pliroma ortodoxa neputincioasa constituind pionii sacrificati ai acestei lupte.
  A-ti pierde timpul demontand piesa cu piesa hatisul unor teorii,nu este benefic si nu va demonstra celorlalti adevarul, capacitatatile tale teologice ,neexistand nicio o sansa de a-i convinge de contrariul celor sustinute de ei.
  Orice incercare de a mai coase unitatea sfasiata este de prisos.
  Judecata apartine Dreptului Judecator.
  De acum inainte datoria noastra este a asculta poruncile Duhovnicului „gura lui Hristos”,fiind atenti in orice clipa la Apstolul care cu dragoste ne indeamna:

  „13.Până vom ajunge toţi la unitatea credinţei şi a cunoaşterii Fiului lui Dumnezeu, la starea bărbatului desăvârşit, la măsura vârstei deplinătăţii lui Hristos.
  14. Ca să nu mai fim copii duşi de valuri, purtaţi încoace şi încolo de orice vânt al învăţăturii, prin înşelăciunea oamenilor, prin vicleşugul lor, spre uneltirea rătăcirii,
  15. Ci ţinând adevărul, în iubire, să creştem întru toate pentru El, Care este capul – Hristos.”(Efeseni 4,13-15)

  1. partasia la erezie ,este sustinuta de teologul Mihai Chirla pe care il ridicati in slavi doamna Naghi! cred ca santeti adepta a cestei erezii,,,in canoanele sfinte nu se gaseste aceasta lansare de erezie,,,nu mai smintiti lume,,,teologul dvs. nici masterat nu are in teologie,,,Teologul dvs. si-a sustinut teza in cumplitul ecumenism la vremea lui,,,deci ii placea ecumenismul,,,rezolutia lui este plina de sustinere eretica,asa ca trezirea !!!

   1. Spirea Bataiosu

    Tu esti printre cei ce l-au acuzat pe parintele Claudiu Buza de erezie deoarece a fost la … Consistoriu. Prietene, dar preotul Ciprian Ioan Staicu n-a fost? Ceilalti semnatari de la Sinxa din Roman n-au fost? Nu ma refer, evident, la cei precum ieromonahii Spiridon Roşu şi Xenofont Horga care nu si-au anuntat Ierarhii despre intreruperea pomenirii.

    Tu n-ai priceput ce a zis teologul Mihai-Silviu Chirila, dar ii tot dai inainte cu erezia.

    Daca tot cauti sminteli, uita-te in curtea voastra:

    DOCTOR ÎN TEOLOGIE (!!) Ciprian Ioan Staicu despre MUZICA SATANICĂ: “Ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place” / ATENȚIE MARE la ce zice Sfântul Nicodim Aghioritul: Să nu mai vorbiți și să nu mai aveți legături cu cei ce vă îndeamnă să ascultați muzica clasică. Ei se vor duce în iad ca să se muncească
    http://ortodoxinfo.ro/2017/10/27/doctor-teologie-ciprian-ioan-staicu-despre-muzica-satanica-ce-frumos-si-lui-dumnezeu-ii-place-atentie-mare-la-ce-zice-sfantul-nicodim-aghioritul-sa-nu-mai-vorbiti-si-s/

    1. De ce nu e bine să-ți placă un anumit gen de muzică, altul decât cel bisericesc, acesta este lucrul care trebuie înțeles. Nimeni n-a zis că Părintele Staicu este sfânt, dar în ceea ce privește gândirea(raționamentul) ortodox în expunerile sale bisericești nu a greșit. Așa că nu-l mai acuzați cu muzica pentru a vă îndreptăți punctul de vedere privind teologia. Părintele Staicu, repet, nu greșește atunci când ia poziție față de cei care încearcă să fie „foarte iubitori” cu semenii lor însă uită că prin această „mare iubire” acoperă nerespectarea adevărului, ceea ce nu este scuzabil. Toți greșim în ce privește comportamentul omenesc, dar când vine vorba de canoanele Sfinților Părinți, aici nu mai este loc de greșeală(îngăduință). Cel care îl contestă așa vehement punându-i în joc și titlul de doctor, acesta SIGUR nu a urmat un doctorat sau măcar un masterat, căci dacă ar fi parcurs un astfel de demers și-ar fi dat seama ce cuprinde el și cât acoperă el. Mai întâi să munciți la un așa angajament(masterat, doctorat) , iar apoi dacă „vă mai dă mâna” și buna creștere, atunci puteți să judecați rezultatul unei asemenea munci. Este păcat să judeci așa cum faceți aici privind cele legate despre muzică. Puteți să atrageți atenția, dar să o ții ca ciracii lui Lucifer cum că Părintele Staicu este pe delături cu teologia fiindcă îi place muzica clasică este deja prea mult. Puteți face și zice orice, dar nu vă onorează. Nu sunteți cu siguranță printre cei care s-au îngrădit(separat) de ecumenism și eretici. Dar omul este într-o continuă schimbare, așa că vă doresc să vă reveniți în adevăratele simțiri ortodoxe. Doamne ajută !

     1. BALTAG LICĂ

      Prietene, n-o mai aburi. Aia e muzica satanista, iar Sfintii s-au exprimat clar: “Să nu mai vorbiți și să nu mai aveți legături cu cei ce vă îndeamnă să ascultați muzica clasică. Ei se vor duce în iad ca să se muncească”

      Iar tu calci in picioare spusele lor dar indraznesti sa zici “dar când vine vorba de canoanele Sfinților Părinți, aici nu mai este loc de greșeală”

      Blogul saccsiv este cel putin la fel de valoros cat cel putin trei doctorate luate la un loc. De abia cand vei fi tu in stare de o asemenea lucrare, poti sa te bagi in seama pe tema cu doctoratele.

      Prost crescut este el, caci el imi zice puscarias. De fapt nu este doar prost crescut ci de-a dreptul odios, caci blesteama cand nu mai are argumente sau pune la cale planuri ticalosite, cum a fost aceasta “sinaxa”.

      Ai mare tupeu, ce depaseste cu mult pe cel al gaozarilor, sa ne spui spui noua ca nu suntem anti ecumenist. Pai, ai trezit tu, preotul Staicu si toti semnatarii “sinaxei” de la Roman luati la un loc, atatea mii, cum au facut blogurile Apologeticum, saccsiv si cele similare in 10 ani? Cine a dus greul luptei anti ecumeniste pe internet? Voi sau noi? Noi am dus-o, baiete. Si tot noi v-am facut vedete pe internet.

 8. Pentru Redactor
  „Cine a gustat din Duhul Sfant are si bucurie si mangaiere, dar si frica si cutremur; si veselie mare, dar si lacrimi neincetate. Se intristeaza pentru ei si pentru tot neamul lui Adam, caci firea tuturor este stricata. Lacrimile de pocainta le devin insa inviorare si dulceata.

  Insa daca omul care s-a facut partas al harului este mandru, sigur de puterea lui, crezand ca poate ajunge chiar sa faca minuni si sa invie mortii, acela n-are sufletul curat si pregatit, ci este inselat de diavol. Nu este sarac cu duhul, nu este smerit, dar el insusi n-o stie si se crede smerit. Adevaratul semn al pecetei Duhului Sfant este umilinta totala, incercarea de a ramane ascuns ochilor oamenilor, iar nu a dori sa se arate tuturor. Si chiar daca ar poseda el toate darurile, al facerii de minuni, al vindecarilor, al cuvantarilor, al postirii, al rugaciunii nesfarsite -, pe toate si le ascunde de ochii lumii si se considera a fi praf si cenusa, nevrednic de nici o fapta buna. Cu cat gusta ei mai mult din Dumnezeu, cu atat sunt mai flamanzi si iubesc mai mult singuratatea, si nu lumea, pentru ca numai in singuratate pot vorbi cu Dumnezeu linistiti. Acesta este adevaratul semn al crestinului curat, iar nu laudarosenia acelora ce se considera ajunsi la putere si la forta de a-i schimba pe altii; acestia sunt amagiti de satana.
  Moartea adevarata nu este cea a trupurilor, cea exterioara, ci moartea cea ascunsa, cea a omului interior.”

  Sf. Macarie Egipteanul

 9. Fratilor,avem ca motto in rezolutia prezentata”sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte “! Apai dragii mei nici bine nu stati nici cu frica si nici nu luati aminte Nu
  va este frica de Dreptul Judecator?

 10. o nota foarte importanta

  cel ce nu-si face publica oprirea pomenirii ierarhului (e de-ajuns sa-si anunte episcopul), este considerat tot pomenitor de eretic

 11. Eu cred ca trebuie sa recunoaștem ca s-a creat o baza de discuții deloc neglijabila. Sa încercăm să facem abstracție de persoanele implicate si sa-i observam aspectele constructive. E bine sa ne verificam cu sânge rece opiniile, pentru a greși cât mai puțin, avandu-l ca exemplu pe Sfântul Antonie cel Mare.

  Puternic este Dumnezeu sa ne ajute sa facem voia Sa, nu voia noastră. Avem de dus o lupta cu noi înșine, pentru a ajunge la sufletul celui care are o alta opinie și pentru a-l înțelege. Pentru mine, e important ca aceasta lupta sa fie dusa intr-un spirit constructiv, autentic ortodox. Altminteri, ajung intr-un triumfalism dăunător sufletului.

  Mulți ochi sunt ațintiți asupra celor îngrădiți de ecumenism. Sa ne îngrădim și de patimi, ca sa nu le dam satisfacție!

 12. Arhiepiscopul Averchie adeseori cita din Sf. Ignatie Briancianinov: “Să nu îndrăzneşti să ridici mâna ta cea slabă pentru a opri valul puternic al apostaziei. Evit-o, păzeşte-te tu însuţi de ea, şi-ţi va fi de ajuns. Cunoaşte duhul vremii, cercetează-l, ca să poţi evita pe cât posibil influenţa lui.”

  Arhiepiscopul Averchie a putut cu uşurinţă să întrevadă cum toate organizaţiile ecleziastice – ecumenice şi antiecumenice, înnoitoare şi tradiţionale – se vor înclina într-o zi în faţa lui Antihrist.Vor căuta să sprijine instituţiile lor bisericeşti renunţând la libertatea duhovnicească şi la mărturisirea înflăcărată care, după cum a repetat Arhiepiscopul Averchie, vor fi singurele care vor sprijini Trupul cel nebiruit al lui Hristos. Astfel va ajunge să se împlinească prezicerea Sfântul Ierarh Ignatie Briancianinov, citată de Arhiepiscopul Averchie:

  „Se poate presupune că instituţia Bisericii, care de multă vreme se clatină, se va prăbuşi cumplit şi cu grăbire. Intr-adevăr, nimeni nu este în stare să stăvilească sau să se împotrivească acestui lucru. Mijloacele adoptate pentru a sprijini Biserica instituţională sunt împrumutate de la stihiile [elementele] acestei lumi, lucruri care-i sunt potrivnice Bisericii, iar urmarea va fi că mai curând îi vor grăbi căderea, decât s-o împiedice. Fie ca Domnul Cel Milostiv să îi apere pe cei rămaşi care cred în El. însă această rămăşiţă este micuţă şi se micşorează tot mai mult”.

 13. @ortodox cu numele
  Bag seama ca tu esti cu multa treaba pe aici. Cauta-ti gruparea care-ti place pe altundeva, e posibil sa fie scoasa din maneca pe la patriarhie… mergi iute, nu mai sta!

 14. ADEVAR SI INSELARE,CURAJ SI LASITATE IN MARTURISIREA SFINTEI CREDINTE ORTODOXE

  5.Sau vi se pare că Scriptura grăieşte în deşert? Duhul, care sălăşluieşte în noi, ne pofteşte spre zavistie?
  6.Nu, ci dă mai mare har. Pentru aceea, zice: „Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har”.
  7.Supuneţi-vă deci lui Dumnezeu. Staţi împotriva diavolului şi el va fugi de la voi.
  11.Nu vă grăiţi de rău unul pe altul, fraţilor. Cel ce grăieşte de rău pe frate, ori judecă pe fratele său, grăieşte de rău legea şi judecă legea; iar dacă judeci legea nu eşti împlinitor al legii, ci judecător.
  16.Şi acum vă lăudaţi în trufia voastră. Orice laudă de acest fel este rea.
  17.Drept aceea, cine ştie să facă ce e bine şi nu face păcat are.(IACOV 4;5-7,11,16,17)

  .
  Sa ne bucuram frati ortodocsi,ca miscarea antiecumenista desi atacata din interior,s-a regrupat mai strans in jurul puternicilor Preoti prin Harul lui Dumnezeu,care drept invata cuvantul Adevarului si a construit un puternic zid de aparare impotriva atacurilor raspandite haotic de haitasii inregimentati ,care au pe agenda lor zilnica, defaimarea tintelor propuse de cei care doresc sfaramarea si distugerea in final a oricaror persoane,care se ridica in apararea Sfintei si Iubitei noastre Ortodoxii.
  Cu dragoste si durere ne despartim,mai ales de cei care aveau girul de fosti ucenici ai Cuviosului Parinte Justin Parvu,prezenti la Schitul Radeni,pana acum principal punct de rezistenta antiecumenista,la care si-a adus din plin contributia, dl.teolog Mihai-Silviu Chirila. Domnia sa a fost inlocuit de alte persoane,caci nu-i asa, nimeni nu este de neinlocuit.Hatisul de minciuni ,cuvinte taioase, rau-voitoare si nefondate, otrava aruncata de cei care cunosc bine principiul diversiunii si al acuzelor jignitoare,si-a facut efectul.Spunea cineva “Aroganta care duce la formarea unei teologii bazată pe experiența, este depașită doar de aroganta care duce la formarea unei teologii bazate pe lipsa de experiența.”
  Nu suntem nevoiti sa ne aparam principiile ,caci ele au fost pe larg expuse si au primit confirmarea laudativa ,de la teologi si ierarhi vestiti in intreaga Ortodoxie,IPS Serafim de Pireu,Pr.Prof.Dr. Theodoros Zisis,Ieromonahul Serafim Zisis si alti cinstiti Parinti, binecredinciosi crestini ortodocsi din Grecia.

  Cu ceva timp in urma,o persoana mi-a replicat dur ,atunci cand elogiam jertfa lui Ionel Mota si Vasile Marin, mari personalitati legionare si Sfinti Martiri Ortodocsi,ca „nu este fan miscarea legionara”,facand o serie de afirmatii pe care nu merita sa le mai discut.Cum se impaca iubirea fata de SFINTII MARTIRI ,MUCENICI,MARTURISITORI DIN TEMNITE SI INCHISORI sutinuta cu surle si trambite, motto-citat din cuvintele Sfantului Valeriu Gafencu(Sfantul Inchisorilor-frate de cruce in Miscarea Legionara),tinand cont ca aproape 85-90% dintre acestia erau membri sau simpatizanti stiuti sau nestiuti ai Miscarii Legionare?
  Preotul Ştefan Palaghiţă, legionar, îşi formulează astfel înţelegerea de către el a fenomenului legionar: „Legiunea nu este nici măcar o şcoală de asimilare a învăţăturii religioase, ci o schimbare profundă, o transformare a spiritului, o punere în valoare personală a conţinutului credinţei comune, o experienţă intimă a adevărurilor revelate, o îndumnezeire a Omului conform învăţăturii Bisericii.”(Preot Ştefan Palaghiţă. Garda de Fier spre reînvierea României. Istoria Mişcării Legionare de un legionar. Editura Roza vânturilor, Bucureşti, 1993, pag. 76.)
  Unii sustin ca important in pregatirea teologica(ca de altfel in orice disciplina universitara),doctoratul are o importanta covarsitoare.Nu este deloc asa.
  Vorbesc ca persoana cu experienta de peste 26 de ani ,in mediul universitar,cu doua primariate la activ(marturisesc aceasta nu din lipsa de modestie,ci pentru a se intelege ca vorbesc in cunostinta de cauza).
  Harul care lucreaza prin om ,acela are o importanta covarsitoare.Ne dovedesc acest lucru Marii Sfinti ai Ortodoxiei,Sfintii Martiri ,Mucenici,Marturisitori din temnite si inchisori,elita Miscarii Legionare,luptatorii pentru credinta ortodoxa ,neam si tara,al caror sange a sfintit pamantul Romaniei Mari si ne vegheaza de la picioarele tronului dumnezeesc.
  Unde este minciuna,care este adevarul?
  A te mandri cu acest document in mijlocul celor care nu au acest „cerificat”,este o dovada care fascineaza pe cei care nu au o pregatire intelectuala de finete si gadila placut orgoliul si parerea de sine a celui in cauza.La ce iti serveste acest doctorat, daca nu profesezi precum cadru didactic,si nu scrii articole,carti prin care sa dovedesti pregatirea ta si sa ai confirmarea pe plan national si international?
  Nedumerirea mea la acest subiect este ca,s-a renuntat la Pr.Prof.Theodoros Zisis(conducatorul initial al tezei de doctorat),intrucat comisia prezidata de Sfintia Sa, era formata din „ecumenisti”(dupa explicatiile celui in cauza),iar acest doctorat s-a dat in tara,in 2015, tot cu o comisie formata din ecumenisti sadea,la acel timp(*..doi ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei),care intre timp,dupa asa-zisul sinod cretan din 2016, au devenit „eretici”de marca,nu?Mai are valoare,intreb?Tacere!
  „Cand il iert pe celalalt, cand sunt iertat, inaintez spre inviere.”(Parintele Dumitru Staniloae)
  Bunatatea,mangaierea prin cuvant,verticalitatea in credinta ortodoxa ,fara compromisuri si lasitati echivoce, fara comploturi in secret,fara jigniri si apostrofari,Adevarul marturisit curat,de cei care merg pe „Calea Imparateasca”,si nu pe cea extremista ,care duce spre schisma,harisma de a asculta si a povatui cu dragoste,sunt atributele celor spre care isi indreapta pasii, nevoiasii crestini ortodocsi nauciti de atatea discutii in zadar,zapaciti de vorbele goale ale unora sau altora.
  „Cel ce stă indiferent, fricos şi laş în faţa ţării sale care moare, va fi blestemat de cei ce vin după el. Ţară, cheamă-ţi feciorii şi vor răspunde. Cei ce te iubesc vor răspunde, iar laşii vor sta muţi.”(Corneliu Zelea Codreanu. Doctrina Mişcării Legionare)

  *http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2015/03/12/pr-ciprian-staicu-lucrare-de-doctorat-in-teologie-ortodoxa-dedicata-sfintilor-din-inchisorile-comuniste-din-romania/

 15. Iată nodul gordian: pomenim sau nu pomenim? Fraților, Dumnezeu vede durerea inimilor celor care desluşesc kakodoxia hotărârilor cretane. Nu trebuie să ne războim între noi fraților, fiecare acționează după conştiința lui. Aşa cum nu toți mirenii pot deveni monahi, nu toți monahii pot fi schimnici, tot aşa şi felul în care mărturisim insa cu toții mărturisim Lui Dumnezeu prin durerea inimii când vedem lucrări care dărâmă Biserica Lui Hristos, când vedem cum e sfâşiată Cămaşa Lui Hristos Domnul Dumnezeul nostru. Rugăciunea intensă, întru durerea inimii e cea mai bună armă impotriva răutății. Se ne folosim fraților de această durere şi o să vedeți cum în chip minunat Dumnezeu va aduce pacea Lui în sufletele noastre. Doamne ajută!

 16. În clipa în care cineva primește gândul rău (şi cineva care ştie şi cineva care nu ştie, pentru că nu ştie deoarece nu vrea să ştie) și gândește că ar fi un lucru bun să rămână în comuniune cu erezia, în acea clipă acest cineva schimbă învățătura ortodoxă și este eretic.

 17. Indraznesc si eu sa imi dau cu parerea pe marginea subiectului extrem de important si sa-mi fie cu iertare daca supar pe cineva din motive intemeiate!
  Saccsiv si ortodoxinfo reprezinta initiative valoroase care au schimbat mult vieti si au incurajat marturisirea si lupta pentru libertatea si constiinta crestina, inclusiv si mai ales prin faptul ca unii din comentatorii regulati ai blogului au inceput sa isi faca bloguri pe care sa realizeze materiale de valoare.
  Rostul existentei acestei pluralitati de viziuni, atat din punct de vedere democratic, cat si crestinesc, mi se pare ca este aceea de a discerne, folosind facultatile rationale daruite de Dumnezeu. Astfel, (halucinez ca) se cuvine sa citim cu luare aminte punctele de vedere ale fiecaruia si sa stabilim cine si unde are dreptate, pentru ca fiecare din noi (cu atat mai mult cu cat luam in considerare metafora de a merge pe o sarma deasupra unei prapastii) se poate insela daca se grabeste cu atitudinile emotionale acolo unde nu e cazul.
  Daca este sa ne uitam in istoria Bisericii Ortodoxe, violenta cu care au fost intampinate punctele de vedere diferite (de exemplu, daca ne gandim la reforma calendarului impusa celor care n-au vrut s-o accepte si respigerea pe care o manifesta stilistii) a fost o lectie de istorie interesanta din care (imi place sa cred ca) merita sa invatam.
  Este foarte confortabila perspectiva in care un preot crestin ortodox cunoaste si calauzeste cu discernamant in adevar, in toate problemele contemporane in care Biserica este atacata: ecumenism, acte biometrice, vaccinuri, contraceptie, new age, homosexualitate, politica de stanga etc. Cu cat este mai mare nevoia credinciosilor de informare si calauzire dreapta in TOATE aceste domenii, cu atat mai mare este tentatia de a arunca la gunoi un om cu totul pentru ca a manifestat o parere diferita.
  Cu atat mai mult, aceasta atitudine nu ajuta la cunoasterea adevarului si intoarcerea celor rataciti (asa cum de exemplu s-a intamplat cu Danion Vasile care prin propriile argumente si observatii s-a intors de la stilisti in Ortodoxie), ci ii instraineaza si mai mult.
  Judecata de la Roman mi se pare ca a fost nedreapta (dupa cum rezulta clar din argumentele prezentate aici), dar ea nu merita sa fie respinsa doar din cauza erorii de procedura, ci si luand in considerare continutul ei. Totusi, citind “captele de acuzare”, am reusit sa iau, cu luare-aminte, cateva idei valoroase, dupa cum Sf. Apostol Pavel sfatuieste sa le incercam pe toate si sa pastram doar ce e bun. Cu toate acestea, cei care sunt de partea “sinaxei” de la Roman vor lua unele din atitudinile jignitoare exprimate la rubrica de comentarii de aici si alte articole pe tematica (formulate de anumite persoane) drept o confirmare in plus pe de-o parte a propriei atitudini si pe de alta parte a superioritatii lor morale.
  Condamnarea inchiderii dialogului nu cred ca serveste daca nu este insotita si de portita de a-l redeschide, pentru ca de la rataciti la schismatici la eretici se poate trece mai usor sau mai repede, in functie de vehementa atitudinii partenerului de dialog.
  Cu alte cuvinte, daca nu vorbesti cat de cat frumos cu ratacitul de azi, degeaba vei zbiera la ecumenistul de maine!
  Cat despre valida judecata a celor exprimate aici, stie numai Dumnezeu, pentru ca nu avem de unde sti daca nu cumva unii din cei care s-au lasat inselati, rataciti in drumul cel bun al nepomenirii, se vor trezi, se vor pocai si vor deveni mucenici pentru dreapta credinta.
  Marturisirea se poate face si fara a arunca la gunoi pe ratacit impreuna cu ratacirea lui, ca de-asta folosim argumentarea si documentarea drept temei pentru discernamant, iar nu parerea de sine. Poate ca unii se folosesc de prilejul “dezamagirilor” ca sa reverse public agresivitatea care ar servi mai bine la plug sau la cateva ture de alergat prin cartier. Voi ce credeti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button