X

Mike Pence s-a RECULES la Zidul Plângerii, spre FURIA palestinienilor

Mike Pence în timp ce se reculege la Zidul Plângerii FOTO EPA-EFE

Vicepreşedintele american Mike Pence şi-a încheiat marţi vizita în Israel cu un moment de reculegere la Zidul Plângerii din Ierusalim, care a avut loc pe fondul unei greve generale a palestinienilor.

Vizita şi discursul lui Pence din Parlamentul israelian au fost puternic apreciate de o parte şi aspru criticate de altă parte.

Israelienii au lăudat discursul susţinut luni de vicepreşedintele american, considerându-l drept cel mai bun la care ar fi putut spera vreodată din partea administraţiei americane. Însă palestinienii l-au denunţat, afirmând că a confirmat unele dintre cele mai mari temeri ale lor, relatează AFP, potrivit news.ro.

Pence: „America susţine Israelul“

Pence a reafirmat anunţul din 6 decembrie al preşedintelui american Donald Trump cu privire la recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului. El a promis să mute în acest oraş ambasada Statelor Unite din Israel până la sfârşitul anului 2019.

„Prietenia dintre popoarele noastre este mai puternică decât oricând. Sunt aici să transmit un mesaj simplu, din inima poporului american: America susţine Israelul“, a dat asigurări luni Mike Pence.

Marţi, vicepreşedintele american a depus o jerbă la Memorialul Holocaustului şi s-a recules la Zidul Plângerii. Zidul se află în partea de est a Ierusalimului, pe care palestinienii o vor drept capitală pentru viitorul lor stat.

De fapt, palestinienii au boicotat vizita lui Pence şi au făcut grevă marţi.

În acelaşi timp, ciocniri au avut loc între protestatari palestinieni şi forţele de ordine israeliene.

Cu această vizită, Pence a urmat exemplul lui Trump, care în luna mai a anului trecut a devenit primul preşedinte american în funcţie care s-a recules la Zidul Plângerii, notează AFP.

UE pledează pentru două state cu capitala la Ierusalim

Palestinienii încă întâmpină dificultăţi în felul de a răspunde poziţionării actualei administraţiei americane, apreciind-o drept „extrem de părtinitoare”, dar încercând totodată să-şi menţină speranţa pentru soluţia două state.

Mike Pence a reiterat faptul că SUA vor sprijini soluţia două state în conflictul israeliano-palestinian, „dacă ambele părţi sunt de acord“.

Denunţând imparţialitatea Washingtonului, partea palestiniană a căutat sprijin în altă parte. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas s-a întâlnit, luni, la Bruxelles, cu miniştri din cadrul Uniunii Europene şi le-a cerut să recunoască statul Palestina.

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini i-a dat un răspuns un răspuns încurajator, reiterându-şi „angajamentul ferm al UE faţă de soluţia două state, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor“ entităţi.

 

 

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!