X

Sterie Ciumetti, LEGIONARUL care şi-a paralizat gura muşcându-şi limba pentru a NU divulga unde se ASCUNDEA Corneliu Zelea Codreanu. A fost UCIS şi aruncat în apă

Cinste lor, cinste legionarilor!

Sterie Ciumetti (dreapta) la închisoare

În noaptea de 29 spre 30 decembrie 1933, pe malul Lacului Fundeni din Capitală, a fost asasinat economistul Sterie Ciumetti, secretar general al Partidului „Garda de Fier”. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sterie Ciumetti era aromân, originar din Macedonia grecească, refugiat în România interbelică urmare a politicii Greciei de asimilare etnică a aromânilor. Ca urmare a protestelor macedo-românilor împotriva Legii Dobrogei Noi prin care aceştia erau nedreptăţiţi, limitîndu-li-se şansele de stabilire în Cadrilater, în 1930 este arestat şi închis la Văcăreşti. Aici l-a cunoscut pe Corneliu Codreanu, liderul Mişcării Legionare, de care a rămas legat până la moarte.

Devine secretar general al Gărzii de Fier. Este rănit grav de jandarmi în timpul campaniei electorale din 1933. La sfârşitul lunii aceluiaşi an, abia eliberat de câteva ore din închisoare, este din nou arestat şi torturat de Poliţie pentru a divulga unde se ascunde Corneliu Codreanu.

Când a simţit că nu mai poate suporta torturile, pentru a nu divulga ascunzătoarea acestuia, a preferat să-şi muşte o bucată din limbă, inflamaţia şi hemoragia produse paralizându-i vorbirea. În aceste condiţii, a fost dus de agenţii Siguranţei pe malul lacului Fundeni, în dreptul stăvilarului de pe şoseaua Fundeni de azi, fiind împuşcat şi aruncat în apă.

Temperaturile foarte scăzute, care au dus la îngheţarea lacului Fundeni, au făcut ca trupul neînsufleţit al lui Sterie Ciumetti să fie găsit abia în primele zile ale lunii ianuarie 1934.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

8 comentarii

 1. CINSTE LUI! Astfel de oameni, aproape de neîntâlnit în aceste vremuri în care frăția cu dracul și trădarea — de la frate și până la Dumnezeu — au devenit norme cu justificări teologice, ne fac să credem că trădarea nu e, totuși, parte a ființei neamului românesc.
  Pe de altă parte, mai aflăm ceva din eroismul, măreția, noblețea și jertfelnicia care ne uimesc la înaintașii noștri? Văzând azi că, pretutindeni în jur, interese perticulare minore prevalează în fața intereselor neamului iar vinderea aproapelui e regulă, nu părem plămădiți dintr-un cu totul alt aluat? Unul al nemerniciei, micimii și trădării? Oare Iuda, cel osândit în mod formal, nu are o mulțime de adepți care-l depășesc?

 2. Un erou.

  Toate guvernele PSD, PNL, PDL de la revolutie incoace sunt tradatori de tara si merita funia.

  1. Asa este!
   Aromanii au luptat timp de multe generatii cu opresiunea otomana si au dat dovada de mult curaj si spirit de sacrificiu si si-au pastrat identitatea in conditiile in care au trait sute de ani printre straini: bulgari, greci, turci, sarbi, albanezi. Au fost genetic incompatibili cu slugarnicia, impostura si lasitatea atat de prevalente in “regat”.
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Pitu_Guli
   http://www.justitiarul.ro/mari-aromani-in-istoria-neamului-romanesc/

 3. Daca Sterie Ciumeti nu a tradat, acesta nu poate fi comparat cu poporul român in ce priveste fapta intrucat el nu a fost român !

 4. Doamne ajuta, @carmen,@ stere, @altii insinuati belicos cum ca poporul roman e tradator ?

  Aromanii si Romanii fac parte din aceleasi neam Vlah-Blahi-Valahi actual romanesc.

  Sterie Ciumetti la radacina e roman neaos.

  Cronicarul bizantin Ioan Kinnamos consemna aromanii ca luptatori angajati in oastea bizantina impotriva ungurilor in 1166 astfel: „ba chiar şi o mare mulţime de vlahi, despre care se spune că sunt colonii de demult ai celor din Italia” (Fontes Historiae Daco-Romanae, III, p. 239, s.n. – M.D.). Adica a dacilor porniti odata cu retragera Aureliana. Si nu numai, e doar un citat dar sunt mai multe.

  Mantuire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button