X

Lituania RENUNȚĂ la ORA DE VARĂ: Este INUTILĂ

O țară europeană are de gând să înainteze o cerere prin care Uniunea Europeană să facă o schimbare cu privire la cele două fusuri orare de peste an.

Lituania a anunțat pe 21 decembrie că va cere Uniunii Europene să anuleze legea privind ora de vară. Susține că majoritatea oamenilor consideră enervant că trebuie să-și adapteze ceasurile de două ori pe an.

Parlamentul națiunii baltice a votat cu 76 de voturi și șapte abțineri în favoarea propunerii guvernului de a înainta negocierile cu Comisia Europeană. Miniștrii de externe și de comunicare din Lituania vor începe în curând consultări cu executivul UE și cu statele membre.

Un sondaj de opinie publicat în acest an a arătat că 79% din populația națiunii, de 2,8 milioane, a fost împotriva obiceiului anual de a da ceasurilor înainte cu o oră în primăvară și apoi înapoi, tot cu o oră, în toamnă.

În schimb, susținătorii orei de vară, care s-a reglementat la începutul secolului al XX-lea, spun că zilele mai lungi din timpul verii ajută la economisirea energiei și la creșterea productivității. Comisia a declarat că examinează în prezent problema orei de vară pe baza tuturor dovezilor disponibile.

Un oficial al Uniunii Europene a declarat că normele de reducere a timpului  ajută la evitarea problemelor din sectoarele transporturilor, logisticii și energiei, iar studiile au arătat că în tot acest timp, în care „dormi mai puțin” a adus o factură mai mică la energie.

Chiar și așa, Lituania consideră că unii oameni nu se pot adapta cu ușurință la schimbare și consideră că au un impact negativ pe termen scurt asupra sănătății lor, adăugând că nu există dovezi concludente cu privire la beneficiile economice.

Politicieni din alte state UE, ca Finlanda, Polonia și Suedia au criticat și ei acest obicei, care este folosit în cea mai mare parte a Americii de Nord și a Europei.

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!