X

MOARTE SUBITĂ a procurorului care a cerut urmărirea PENALĂ a liderilor CATALANI

Procurorul general al Spaniei, José Manuel Maza, a murit pe neașteptate sămbătă, 18 noiembrie, la Buenos Aires, în Argentina. El a fost inițiatorul procedurii de urmărire penală și al mandatului european de arestare a liderilor catalani, inclusiv a lui Carles Puigdemont.

Anunțul a fost făcut de Parchetul General spaniol, care a informat că Maza suferea de diabet. El a decedat într-un spital din capitala Argentinei, unde fusese internat cu o zi înainte de moară din cauza „unei infecții”, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului General, conform Știri pe surse.

Procurorul general avea 66 de ani și plecase în Argentina de marți, 14 noiembrie, pentru a participa la o reuniune a procurorilor ibero-americani. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, și-a exprimat, într-un mesaj publicat pe Twitter, „recunoștința și mulțumirea pentru pentru o viață de muncă în serviciul statului” și a transmis „cele mai profunde condoleanțe” familiei, prietenilor și colegilor lui José Maza.

El era procuror general de un an și a fost inițiatorul inculpării pentru rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri publice a membrilor guvernului regional din Catalonia, după ce au organizat un referendum pentru independență, considerat ilegal. Autoritățile de la Madrid au dizolvat atunci guvernul regional și i-au pus în detenție provizorie pe opt dintre așa-numiții lideri catalani instigatori. Cinci dintre ei, printre care și Puigdemont, au fugit în Buxelles, unde așteaptă o decizie din partea justiției belgiene, în urma întocmirii unui mandat european de arestare.

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!