X

Guvernul spaniol va declanşa procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei. In consecinta Parlamentul Catalan va vota independenta regiunii

Foto: https://www.theguardian.com/world/2017/oct/18/catalonia-what-next-for-independence-movement-spain-explainer#img-1

Guvernul spaniol a anunţat că va suspenda autonomia Cataloniei, după ce liderul separatist catalan Carles Puigdemont a refuzat să răspundă clar dacă renunţă la demersurile privind declararea independenţei.
UPDATE 13. 50 Organizaţii din cadrul societăţii civile catalane îndeamnă la noi proteste faţă de încarcerarea de către autorităţile spaniole a doi lideri separatişti, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, relatează The Associated Press.

Acest grup de organizaţii a convocat un miting, joi, la intrarea în sediul prefecturii din Barcelona. Un miting mult mai mare este convocat, de asemnea, sâmbătă după-amiaza în centrul capitalei Cataloniei.

UPDATE 12. 35 Potrivit cotidianului catalan La Vanguardia, cele două partide principale catalane (Junts pel Sí şi CUP) discută în Parlamentul regional problema declaraţiei de independenţă.

În scrisoarea sa către Mariano Rajoy, Carles Puigdemont a avertizat că parlamentul catalan va vota oficial independenţa regiunii dacă Madridul lansează procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei.

UPDATE 12.07 Procedura prevăzută la articolul 155 din Constituţia Spaniei pe care guvernul spaniol urmează să o adopte poate dura câteva săptămâni, deoarece necesită dezbatere şi vot în Senatul spaniol.

Potrivit El Pais, guvernul spaniol se întâlneşte în prezent cu reprezentanţii Partidului Socialist Spaniol pentru a determina sectoarele care vor fi afectate de suspendarea autonomiei Cataloniei.

UPDATE 12.04 După anunţarea începerii procedurii de suspendare a autonomiei Cataloniei, cursul monedei europene a scăzut.

UPDATE 11.30 Guvernul spaniol va declanşa sâmbătă, 21 octombrie, procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, activând articolul 155 din Constituţia Spaniei, prin care Madridul poate prelua controlul direct asupra regiunii, a anunţat executivul condus de Mariano Rajoy.

În şedinţa specială va „aproba măsuri care vor fi trimise în Senat, în vederea apărării interesului general al Spaniei“.

Aceste măsuri sunt prevăzute de articolul 155 al Constituţiei spaniole din 1978, însă articolul nu a fost folosit niciodată în cele patru decenii de când regatul a revenit la democraţie, în urma dictaturii generalului Francisco Franco.
Peste 200.000 de persoane, unele cu lumânări în mână, au manifestat marţi seară la Barcelona, în nord-estul Spaniei, pentru a denunţa arestarea cu o zi înainte a două figuri de marcă ale mişcării catalane pentru independenţă, potrivit poliţiei municipale, transmite AFP. manifestaţii paşnice au reunit, de asemenea, mii de catalani în alte oraşe ale regiunii, potrivit AFP.

„Independenzia“, a scandat mulţimea după ce a cerut eliberarea lui Jordi Cuixart şi Jordi Sanchez, liderii Adunării Naţionale Catalane (ANC) şi, respectiv, Omnium Cultural, principalele două asociaţii separatiste, inculpaţi pentru revoltă împotriva autorităţilor.

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!