X

Colosala forță a BNR poate distruge orice măsură guvernamentală, fără ca guvernanții să înțeleagă măcar ce li se întâmplă

FOTO: https://www.bugetul.ro/wp-content/uploads/2016/09/LUCIAN-ISAR.jpg

În contextul creșterii ROBOR și declarațiilor tăioase între BNR și Guvern, economistul Lucian Isar lansează o ipoteză de natură să cutremure piața și opinia publică.

„După părerea mea, este o formă de negociere privată pe care anumiți conducători din BNR au tot purtat-o de-a lungul vremii cu guvernanții”, a spus Lucian Isar, la Antena 3.

Întrebat în ce scop, economistul a răspuns:

„Vă aduc aminte că în 1997, de exemplu, cursul dolar-leu s-a dublat de la 7.000 la 14.000 într-o zi tocmai când se dorea schimbarea conducerii BNR. După ce președintele de la acea dată a căzut la pace cu conducătorii BNR, cursul și-a revenit la 9.000 în aceeași zi.”

„Dvs. spuneți ceva foarte grav acum”, i-a spus Oana Zamfir.

„Acum, eu cred că este doar o presiune pe actualii guvernanți să le arate că pot să le ia banii din creșterea accizelor printr-o mișcare simplă de dobânzi. Dacă calculați cu cât a crescut cursul de finanțare al statului român după această joacă din vacanța guvernatorului, o să vedeți că toate creșterea din accize a fost mâncată de dobânzi”, a continuat Lucian Isar.

Oana Zamfir l-a întrebat:

„Spuneți ceva foarte grav. Spuneți că pe fondul unor acuzații pe care premierul și alți factori politici le fac la adresa BNR, dvs. spuneți că dl Isărescu și cei din conducerea băncii vor să facă cum a spus dl Vasilescu, să le tragă o inflație guvernanților astfel încât să-i potolească?”.

Lucian Isar a subliniat:

„Eu cred că supărarea a venit înainte să apară acuzațiile din partea guvernanților. Dl guvernator a fost chemat la o comisie în Parlament, a făcut to posibilul să nu participe, are o temere că va veni o nouă cerere pentru o comisie de anchetă în Parlament și, prin urmare, încearcă să găsească suport politic de la Guvern, arătându-le că poate să le ia banii de la buget.”

Angajați BNR, declarații fără asumare oficială, care influențează piața

„BNR se joacă de multă vreme, făcând declarații prin diferiți angajați, fără să fie asumate. Respectivii spun: sunt părerile mele personale, deși ei sunt angajați la BNR și pot să se joace și să manipuleze piața și opinia publică prin respectivele păreri. Nu sunt păreri asumate”, a precizat Lucian Isar.

„Dacă BNR ar fi recunoscut că a vândut în piață un miliard și ceva de euro, s-ar da în fapt că au intervenit în piață și au scos leii de pe piață, tocmai v-ar spune că ei au fost cei care au împins dobânzile la lei în sus. Nu cred că sunt naivi să facă aceste declarații la nivel oficial”,  a adăugat el.

„Guvernul Tudose este captiv pentru că nu a înțeles care este jocul și este o dovadă clară atât timp cât ministrul de Finanțe intră într-o formă de zile mari la BNR și iese împachetat, neînțelegând ce i s-a întâmplat”, a susținut Lucian Isar. El susține că Parlamentul poate interveni.

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
Bănci
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

4 comentarii

 1. Domnule Isar devoalați stăpânii băncii (naționale) !, oamenii vor înțelege mai ușor statutul pe care îl au și dimensiunea furtului ascuns ..pe care „ei” ne repetă obedient pe toate canalele că suntem datori șapte generații să-l rambursăm …

  1. Daca nu o sa mai fie el ce am rezolvat ca oricum de cozi de topor pe jumatate straini pe jumatate romani nu ducem lipsa ii ia altu locul mai rau ca el sau la fel…

   Totul e la voia Domnului si la faptele si conduita noastra.
   Le primim pe toate drept pedeapsa pentru pacatele poporului.

   BNR oricum nu a fost niciodata a noastra si nici nu este nici acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!