X

Toma Arnăuţoiu, LIDERUL grupării care a organizat cea mai PUTERNICA şi cea mai LUNGA rezistenţă ANTICOMUNISTA din Europa

Toma Arnăuţoiu şi mama sa. FOTO marturisitorii.ro

Toma Arnăuţoiu a fost liderul grupului de rezistenţă anticomunistă armată de la Nucşoara, format în 1949 împreună cu colonelul Gheorghe Arsenescu. Grupul a fost sprijinit activ de mai multe persoane. Mulţi dintre ei au fost arestaţi şi torturaţi de autorităţile comuniste. Arnăuţoiu a fost executat în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la penitenciarul Jilava. Gruparea a organizat cea mai puternică şi lungă rezistenţă anticomunistă din Europa.

Toma Arnăuţoiu a fost liderul grupului de rezistenţă anti – comunistă armată de la Nucşoara, judeţul Argeş, cunoscut ca şi „Haiducii Muscelului”. Acest grup de rezistenţă s-a format în primăvara anului 1949. Totul a pornit cu o iarnă înainte, după ce locotenentul Toma Arnăuţoiu a pus la cale cu colonelul Gheorghe Arsenescu organizarea unui grup care să lupte împotriva comuniştilor.

In luna februarie 1948, mai mulţi membri ai grupului format de Arsenescu la Dragoslavele au fost arestaţi astfel că acesta s-a refugiat împreună cu Toma Arnăuţoiu la Nucşoara. Lor li s-au alăturat Iancu Arnăuţoiu, Petru Arnăuţoiu, tatăl şi fratele lui Toma, precum şi alte persoane ce le-au oferit alimente, haine, arme şi muniţie.

Când au plecat să se ascundă în munţi, grupul era format din 16 persoane, printre care se numărau şi patru femei. În vara anului 1949, gruparea s-a despărţit în două deoarece nu se puteau înţelege cu privire la modul în care să se ascundă de trupele securităţii. Astfel, o parte l-au urmat pe Toma Arnăuţoiu, iar cealaltă parte pe Gheorghe Arsenescu.

În toamna anului 1949, acesta din urmă avea să se desprindă total de grupul de rezistenţă de la Nucşoara şi s-a ascuns pe cont propriu. Arsenescu avea să fie prins în anul 1960 şi condamnat la moarte.

Oamenii rămaşi sub conducerea lui Arnăuţoiu aveau să poarte lupte directe cu membrii securităţii, o parte dintre ei fiind prinşi sau chiar omorâţi. Rudele şi apropiaţii fugarilor erau şi ele persecutate de securitate, multe persoane din rândurile acestora fiind arestate şi interogate pentru a oferi cât mai multe informaţii despre grupul de rezistenţă de la Nucşoara.

Toma Arnăuţoiu şi membrii grupului au stat ascunşi într-o peşteră din satul Poienărei. Pe lângă liderul grupului mai erau fratele său Petre Arnăuţoiu, Maria Plop, Constantin Jubleanu şi fiica lui Toma Arnăuţoiu şi a Mariei Plop.

Căpitanul Nicolae Pleşiţă, locţiitorul şefului Direcţiei Securităţii Piteşti, l-a convins pe fostul coleg de şcoală al lui Toma Arnăuţoiu, Grigore Poinăreanu, să ofere informaţii despre gruparea de rezistenţă de la Nucşoara. Acesta le oferea membrilor grupului alimente şi haine, astfel că a anunţat securitatea când urmau ca fraţii Arnăuţoiu să-l contacteze.

La data de 20 mai 1958, Toma şi Petru Arnăuţoiu au venit la locuinţa lui Poinăreanu, iar acesta din ordinul Securităţii le-a pus celor doi fraţi câte un pahar de ţuică în care fusese pus un tranchilizant foarte puternic. În scurt timp, membrii securităţii i-au arestat pe Toma şi Petru, obligdânu-i să le arate unde erau ascunşi Constantin Jubleanu, Maria Plop şi copilul ei.

Dacă Maria Plop împreună cu fiica sa s-au predat de bunăvoie, Jubleanu a continuat lupta cu trupele securităţii, fiind ucis într-un schimb de focuri. Cei doi fraţi arestaţi au fost anchetaţi timp de un an, iar Tribunalul Militar al Regiunii a II-a i-a condamnat la moarte.

„Toma Arnăuţoiu, ofiţer de armată epurat de regimul comunist instalat de tancurile sovietice la finele celui de-al doilea război mondial, s-a retras în munţi, în zona Muscel, cu un grup de rezistenţi, între care şi patru femei, în anul 1949 şi a fost capturat, doar în urma unei trădări, în 1958. Anchetat cu brutalitate timp de un an de Securitate, Toma Arnăuţoiu a fost apoi judecat şi condamnat la moarte, fiind executat împreună cu alţi membri ai grupului său în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959”, a arătat istoricul Ion Coja.

Alături de ei au mai primit pedeapsa cu moarte şi alte 14 persoane ce i-au sprijinit în cei nouă ani în care au fost fugari. Toţi ce 16 condamnaţi la moarte au fost executaţi în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959 la Penitenciarul Jilava.

Categorii
Comunism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!