X

Video: ZECI DE MII de turci intr-un mars al opozitiei

de null
https://static01.nyt.com/images/2017/07/10/world/10turkey6/10turkey6-superJumbo.jpg

Zeci de mii de persoane s-au strans duminica la Istanbul, pentru un miting care a marcat finalul „marsului pentru justitie”, de aproximativ 450 de kilometri, parcurs de liderul opozitiei, pentru a protesta fata de retinerea unui ales din formatiunea sa, relateaza News.ro, citand AFP. Aceasta initiativa, fara precedent in Turcia, este cea mai ampla manifestatie a opozitiei dupa miscarea contestatara din 2013.

„Nimeni sa nu creada ca acest mars este ultimul”, a spus multimii Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), dupa 25 de zile de mars de la Ankara la Istanbul.

„9 iulie este o noua etapa (…), o noua nastere”, a adaugat acesta.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Multimea s-a strans pe o esplanada de pe malul marii, in apropiere de inchisoarea Maltepe, unde este inchis Enis Berberoglu, deputat CHP condamnat la 25 de ani dupa gratii pentru ca a transmis ziarului de opozitie Cumhurriyet informatii confidentatiale.

Kemal Kilicdaroglu, care a marsaluit fara insemne de partid, a fost aclamat de numerosi sustinatori pe tot traseul.

„Am marsaluit pentru justitie, am marsaluit pentru drepturile oprimatilor, am marsaluit pentru deputatii inchisi, am marsaluit pentru jurnalistii inchisi, am marsaluit pentru profesorii universitari oprimati”, a spus politicianul de 68 de ani.

Opozitia denunta derivele autoritare ale presedintelui turc, in special dupa referendumul din aprilie ce i-a extins si mai mult prerogativele si dupa epurarea lansata in urma tentative de puci din iulie 2016. Aproximativ 50.000 de oameni au fost arestati si peste 100.000 au fost concediati sau suspendati din functie.

„Am marsaluit pentru ca ne opunem regimului unui singur om”, a subliniat Kilicdaroglu.

„Am marsaluit pentru ca puterea judiciara este sub monopolul Executivului”, a adaugat el.

Aceasta initiativa, fara precedent in Turcia, este cea mai ampla manifestatie a opozitiei dupa miscarea contestatara din 2013. De obicei, numai Erdogan reuseste sa mobilizeze astfel de multimi la mitingurile sale.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button