Vremea caldă, cu valori termice normale pentru această perioadă, va fi umbrită de ploi la nivelul întregii ţări. În următoarele două săptămâni, meteorologii prognozează precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare în zonele montane. Până pe 16 aprilie, conform prognozei ANM, vremea va fi capricioasă, iar maximele vor scădea, în unele zone şi cu 15 grade faţă de zilele anterioare.
Rece în Banat
În Banat, valorile termice vor fi în scădere semnificativă faţă de cele înregistrate la debutul lunii aprilie, astfel că, în special în perioada 6-7 aprilie, acestea vor ajunge să caracterizeze o vreme răcoroasă. Media temperaturilor maxime va fi de 12 — 17 grade, iar cea a minimelor de 4 — 7 grade. Începând din data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, astfel că valorile diurne, în cea mai mare parte a timpului, vor urca până la o medie de 20 — 22 de grade, iar cele nocturne vor fi de 6 — 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referinţă, dar în special în perioadele 4-7 aprilie şi 12-14 aprilie, când aversele vor cuprinde areale extinse şi vor fi, în general, moderate cantitativ. În schimb, sfârşitul primei, dar şi al celei de-a doua săptămâni vor fi intervalele cu cele mai reduse condiţii de ploaie.
Frig şi în Crişana
Pentru zona Crişanei, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, temperaturile vor scădea semnificativ faţă de cele înregistrate la debutul lunii aprilie. Prin urmare, vor fi maxime cuprinse într-un ecart mediu de 10 la 16 grade şi minime de 2 — 7 grade, cu cele mai scăzute valori în perioada 6-7 aprilie când vor caracteriza o vreme răcoroasă. Ulterior, începând cu ziua de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou şi sunt de aşteptat valori diurne de 19 — 21 de grade şi nocturne de 5 — 8 grade, media pe regiune. Probabilitatea de apariţie a ploilor, local moderate cantitativ, va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referinţă, dar cu precădere în perioadele 5-7 aprilie şi 12-14 aprilie. În schimb, condiţiile cele mai reduse de ploaie vor fi în zilele de sfârşit de săptămână (8-9 aprilie, respectiv 15-16 aprilie).
Zero grade în Transilvania
În Transilvania, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile de temperatură, mai ales cele diurne, vor scădea semnificativ faţă de cele înregistrate la debutul lunii aprilie. Prin urmare, vor fi maxime cuprinse într-un ecart mediu de 10 la 16 grade şi minime de la 0 la 7 grade, cu cele mai scăzute valori în perioada 6-7 aprilie, când vor caracteriza o vreme mai rece decât ar fi normal. Din data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, fiind de aşteptat valori diurne între 14 şi 20 de grade, respectiv nocturne, de la două la 7 grade, mediat pe regiune. Probabilitatea de apariţie a ploilor, local moderate cantitativ, va fi mai ridicată în perioada 5-7 aprilie şi 12-14 aprilie. În schimb, condiţiile cele mai reduse de ploaie vor fi în zilele de sfârşit de săptămână, precum 8 — 9 şi 15 — 16 aprilie.
Incălzire uşoară în Maramureş
În Maramureş, conform prognozei ANM, comparativ cu valorile înregistrate la debutul acestei luni, intervalul 5 — 8 aprilie va fi caracterizat de temperaturi în scădere accentuată, respectiv maxime ce se vor încadra într-un ecart mediu de 10 la 15 grade şi minime de 0 la 6 grade. Începând cu ziua de 9 aprilie este estimată o încălzire a vremii care va determina valori diurne de 16 — 20 de grade şi nocturne de la 4 la 7 grade. Probabilitatea pentru ploi, local moderate cantitativ, va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referinţă, în mod deosebit în zilele de 5 — 6 aprilie, respectiv 12 — 14 aprilie. În schimb, sfârşitul primei, dar şi al celei de-a doua săptămâni vor fi intervalele cu cele mai reduse condiţii de ploaie.
Ploi în Moldova
În Moldova, în prima săptămână de prognoză, temperaturile vor scădea faţă de cele înregistrate la debutul lunii aprilie. În zilele de 6 şi 7 aprilie, vremea va fi răcoroasă mai ales în jumătatea de nord a regiunii, cu temperaturi ziua de 9 — 14 grade şi noaptea de până la 4 grade, în medie regională. Începând cu data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, estimările indicând un ecart mediu al maximelor de 16 — 20 de grade şi al minimelor de 5 — 9 grade. Ploi mai frecvente, în general moderate cantitativ, se vor semnala în jurul datei de 6 aprilie. Pentru celelalte zile ale intervalului de referinţa se menţine o probabilitate relativ ridicată pentru ploi locale. Excepţie vor face zilele de sfârşit de săptămână (8 — 9 aprilie, respectiv 15 — 16 aprilie) când şansele de ploaie vor fi cele mai reduse.
Variaţii termice în Dobrogea
În Dobrogea vor fi variaţii termice de la o zi la alta, dar în general valorile se vor menţine apropiate de cele climatologic specifice primei decade de aprilie, cu un ecart mediu de 11 — 16 grade, ziua, şi 4 — 7 grade, noaptea. Apoi, din data de 9 aprilie, sunt estimate temperaturi în creştere uşoară şi treptată, maximele urmând a ajunge până la valori medii de 14 — 18 grade, iar minimele la 6 — 9 grade. În intervalul 4 — 7 aprilie, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse locale, moderate cantitativ, iar apariţia ploilor nu este exclusă nici pentru perioada 13 — 14 aprilie. În schimb, condiţiile cele mai reduse de ploaie vor fi la sfârşitul primei săptămâni, dar foarte probabil şi al celei de-a doua, din intervalul de referinţă
Precipitaţii în Muntenia
În Muntenia, în prima săptămână de prognoză, temperaturile vor scădea faţă de cele înregistrate la debutul lunii aprilie şi se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei din an, astfel că maximele vor fi cuprinse într-un ecart mediu de 13 — 18 grade, iar minimele între 2 şi 7 grade. Începând cu data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, estimările indicând valori diurne de la 17 la 21 de grade şi pe timpul nopţilor de la 5 la 9 grade, ca medie regională. Averse mai frecvente, în general moderate cantitativ, se vor semnala în intervalul 4 — 6 aprilie, cu o probabilitate mai mare în orele după-amiezelor, iar apariţia ploilor nu este exclusă nici pentru perioada 13 — 14 aprilie. În schimb, prognoza relevă şanse foarte reduse de ploaie pentru zilele de sfârşit de săptămână.
Oscilaţii în Oltenia
În regiunea Olteniei, temperaturile vor scădea, în prima săptămână, faţă de cele înregistrate la debutul lunii aprilie şi vor deveni apropiate de cele climatologic specifice perioadei din an, astfel încât maximele vor fi cuprinse între 13 şi 18 grade, în timp ce minimele vor oscila între două şi 7 grade Celsius. Începând cu data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, până la valori diurne de 17 — 21 de grade şi nocturne de 5 — 9 grade. Averse moderate cantitativ se vor semnala în zilele de 4 şi 5 aprilie, cu o probabilitate mai mare în orele după-amiezelor. Apariţia ploilor va mai fi posibilă şi în zilele de 13 şi 14 aprilie. În schimb, estimările arată şanse foarte reduse de ploaie pentru zilele de sfârşit de săptămâna, respectiv 8 — 9 aprilie şi 15 — 16 aprilie.
Minime negative la munte
La munte, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, scăderea de temperatură faţă de valorile înregistrate la debutul lunii aprilie va fi semnificativă, astfel că vremea va deveni chiar rece pentru această perioadă din an, în special în perioada 6 — 7 aprilie. În acest sens, se vor înregistra valori maxime de la două grade Celsius la 8 grade Celsius, în medie. Minimele nocturne vor deveni negative în toată zona montană, la mijlocul săptămânii. Ulterior, din 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, iar valorile termice, de 4 — 10 grade ziua şi 0 — 5 grade noaptea, se vor situa în general peste cele climatologic specifice perioadei. Probabilitatea pentru precipitaţii, în general moderate cantitativ, va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referinţă, în mod deosebit în 4 şi 5 aprilie când vor predomina ploile, dar şi pe 6 şi 7 aprilie, când vor fi mai ales lapoviţe şi ninsori. În schimb, sfârşitul primei săptămâni, dar şi al celei de-a doua, vor fi intervale cu cele mai reduse condiţii de ploaie.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.