X

Cinci copii de la o școală din Iași au fost găsiți asfixiați. Elevii jucau “Balena Albastră”, celebrul joc din Rusia care instigă la suicid. Prognosticul medicilor, rezervat

de null

 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

 

 

 

Cinci elevi ai unei școli din Iași au fost găsiți asfixiați după ce au participat la provocările celebrului joc “Balena Albastră”. Cele patru fetițe și un băiat își țineau respirația, iar alt copil le apăsa piepturile – aceasta fiind una dintre probele jocului. Copiii au fost transportați de urgență la spital, scrie Ziarul de Iași.

UPDATE 17.26: Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi sunt rezervaţi în privinţa evoluţiei stării elevilor de la Şcoala „Veronica Micle”, din Iaşi, care au jucat „Leşinul”, ţinându-şi respiraţia, informează Mediafax.

Potrivit medicul şef UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din iaşi, dr. Tamara Solange Roşu, minorii au fost internaţi şi se află sub supraveghere, cu prognostic rezervat. „Copiii au fost internaţi la Spitalul de Pediatrie şi rămân sub supraveghere. Prognosticul este rezervat pentru că nu putem să ştim cât a fost acea lipsă de oxigen, noi sperăm să fie bine, să nu apară nicio complicaţie, dar nu avem de unde să ştim care este evoluţia la aceşti copii.”, a declarat medic şef UPU Spitalul de Copii „Sf. Maria”, dr. Tamara Solange Roşu.

Medicul a mai spus şi că cei cinci copii sunt sub monitorizare, la oxigen. „Au fost aduşi cinci copii, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani de la o şcoală din Bucium, în timpul pauzei de la ora 12. Copiii au practicat un joc, la comanda unui coleg şi-au ţinut respiraţia, iar alţi colegi i-au strâns în braţe. Datorită hipoxiei de lungă durată pacienţii şi-au pierdut starea de conştienţă. Sunt în prezent la UPU, la oxigenoterapie şi investigaţii de specialitate”, a declarat dr. Tamara Roşu, medic şef UPU Sf. Maria.

16.56: Poliția atrage atenția asupra jocului virtual “Balena Albastră” („Blue Whale”), care a produs victime în țările vecine, și le recomandă celor care observă că cei din jurul lor și-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, să anunțe autoritățile.

„Deși nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteți timorați sau amenințați de <<prietenii>> din mediul virtual, să căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități”, informează Biroul de presă al Poliției Române.

Potrivit sursei citate, există țări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Ca urmare, Poliția face apel la atenție în ceea ce privește interacțiunile pe rețelele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet — e-mail, messenger, forumuri.

16.25: Polițiștii au audiat cadrele didactice și urmează să audieze și părinții copiilor implicați astăzi în incident. Elevii urmează să discute și cu un psiholog de la spital, informează  Ziarul de Iași.

Surse din rândul medicilor afirmă că elevii ar fi decis să pună în practică o variantă a jocului „Balena Albastră”. Pe de altă parte, surse din cadrul Poliţiei ieşene spun că nu ar fi vorba despre acest joc, ci despre o idee lansată de unul dintre elevi.

Un reporter „Adevărul“ a petrecut câteva zile, sub acoperire, în mijlocul adolescenţilor de pe VKontakte (VK) care încearcă „Blue Whale Challenge“.

„Paul P., un băiat de 18 ani dintr-o localitate din Nordul ţării, ne-a spus că vrea să intre în joc pentru că nu mai are nimic de pierdut. <<Mama este în Italia de 15 ani, tatăl este un beţivan, deci nu am nimic de pierdut>>, a mărturisit tânărul. Paul lucrează într-o benzinărie şi tot acolo locuieşte în lipsa unei situaţii decente acasă. Vrea să intre în jocul <<Balena Albastră>>, dar n-a găsit o călăuză. Şi-a pus pe profil chiar o fotografie din care reiese că a îndeplinit prima sarcină şi şi-a notat pe mână f57 (un alt nume simbolic al jocului), sperând că va fi contactat de un ghid al morţii”, notează sursa citată.

14.00: Elevii au fost internați la Terapie Intensivă la Spitalul de Pediatrie din Iași. Ei au probleme respiratorii și contuzii la cap. Medicii au reușit să-i stabilizeze, dar îi vor ține sub supraveghere. În momentul în care a ajuns ambulanța la ei, copii erau aproape de șoc cardio-respirator.

Cel care i-a descoperit pe copii este profesorul de sport. Acesta a sunat la 112 după ce mai mulți elevi l-au anunțat că cinci colegi de-ai lor au fost găsiți căzuți în baie și într-o sală de clasă.

Jocul rusesc „Blue Whale” circulă în special în țările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode” sau „mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.

Jocul online „Balena Albastră” a fost lansat în Rusia şi din cauza acestuia s-ar fi sinucis peste 130 de adolescenţi. În urmă cu o săptămână, trei tineri din Chişinău au murit, după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul „Balena Albastră”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire cu 14 etaje.

Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. De aceea, Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activități desfășoară copiii lor în mediul online și, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button