X

Particule radioactive suspecte în nordul Europei. Care e cauza?

de null

Particule radioactive suspecte, iod 131, care nu se găsesc în mod normal în natură, au fost descoperite în Europa, relatează The Independent, precizând că nu este clar de unde provine substanţa.  Una dintre teoriile vehiculate este că Rusia a efectuat un test nuclear secret, iar o alta este că particulele provin de la o companie farmaceutică. Este posibil ca scurgerea să fi avut originea în apropiere de estul Europei.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Concentraţii ridicate de particule radioactive s-au înregistrat în Finlanda, Norvegia, Polonia, Germania, Franţa şi Spania, afirmă surse citate de FranceInfo, The Sun şi BFMTV.com, unele surse speculând că armata rusă ar fi efectuat în secret vreun test nuclear în regiunea Arctica.

Deocamdată nu este clar de unde a fost eliberat în mediu iodul 131, iar Statele Unite a trimis avioane specializate pentru a survola Europa şi a-l izola – însă fără succes, deocamdată.

Adepţii teoriei conspiraţiei susţin că, faptul că a fost detectat prima data în nordul Norvegiei, sugerează că este posibil ca Rusia să fi făcut un test nuclear secret în zonă. O altă variantă este că scurgerea a provenit de la o companie farmaceutică care nu a anunţat incidentul autorităţilor.

Faptul că particulele sunt purtate de vânt îngreunează găsirea sursei, care este posibil să fi fost undeva aproape de estul Europei, potrivit The Independent.

Cantitatea detectată deocamdată nu prezintă pericolele pentru sănătatea umană, a dat asigurări Institutul de Radioprotecţie şi Securitate Nucleară (IRSN) din Franţa.

Iodul 131 este asociat cu bombele atomice şi a fost găsit în toată lumea după testarea acestui tip de arme, precum şi după accidentele de la centralele nucleare Cernobîl şi Fukushima.

Britain’s Society for Radiological Protection (SRP) a precizat si ea ca prezenta exclusiva a acestui izotop sugereaza ca nu este vorba de un incident nuclear ci mai degraba de o uzina medicala sau de un furnizor de produse radio-farmaceutice.

Prezenta izotopului a determinat fortele aeriene ale Statelor Unite sa trimita un avion specializat in detectarea radiatiilor. Informatia a fost anuntata de site-ul specializat The Aviationist, potrivit caruia un avion WC-135 Constant Phoenix a fost trimis in Marea Britanie la baza din Mildenhall in 17 februarie. Ultima misiune intercontinentala a acestui tip de avion a fost Coreea de Nord, dupa aparitia unor informatii legate de un posibil test nuclear in peninsula.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button