Această comisie regală de anchetă se interesează din 2013 de răspunsurile instituţionale la acuzaţiile de pedofilie. Ea a adunat mărturiile mai multor victime şi după patru ani de investigaţii, avocata ce prezidează lucrările ei a făcut publice statisticile care indică amploarea abuzurilor.Potrivit acestor date, 4.444 de fapte de pedofilie au fost semnalate autorităţilor confesiunii. „Între 1950 şi 2010, în ansamblu, şapte la sută dintre preoţi au fost autori prezumtivi” de abuzuri sexuale asupra copiilor, a declarat Gail Furness. În unele dieceze, proporţia a ajuns la 15% de preoţi suspectaţi de pedofilie. „Mărturiile sunt similare şi deprimante. Copiii au fost ignoraţi sau mai rău, pedepsiţi. Acuzaţiile nu au făcut obiectul niciunei anchete,” a adăugat Furness.
Preoţii „au fost mutaţi”, a mai spus ea. „Parohiile şi comunităţile unde au fost transferaţi nu le cunosc trecutul. Documentele au fost distruse”. Vârsta medie a victimelor era de 10 ani pentru fete şi 11 ani pentru băieţi. Dintre 1.880 de pedofili suspectaţi, 90% sunt bărbaţi. Ordinul St John of God Brothers este suspectat de cele mai grave abuzuri, cu 40% dintre membrii săi acuzaţi de pedofilie.
Comisia a audiat mii de supravieţuitori. Ea a investigat confesiunea dar de asemenea şcolile, orfelinatele, armata, asociaţiile de tineret sau cluburile sportive, după mai mult de un deceniu de presiuni. Confesiunea australiană a înfiinţat un Consiliu al Adevărului, Dreptăţii şi Vindecării pentru a face faţă plângerilor. „Aceste cifre sunt şocante, tragice, sunt imposibil de apărat”, a declarat directorul acestuia, Francis Sullivan, în faţa comisiei. „Aceste date, adăugate la tot ce am auzit în ultimii patru ani, nu pot fi interpretate decât într-un singur mod: este eşecul masiv al Confesiunii Catolice din Australia de a proteja copiii de abuzuri”.
Vaticanul urmăreşte activitatea Comisiei îndeaproape. Cel mai înalt reprezentant al Confesiunii Catolice din Australia, cardinalul George Pell, „ministrul” economiei Vaticanului, a fost audiat de comisie cu privire la reacţia sa la acuzaţiile de pedofilie în rândul preoţilor în statul Victoria în anii 1970.
Cardinalul a fost de asemenea acuzat personal de abuzuri când era arhiepiscop de Sydney în 2002, ceea ce el neagă categoric.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.