X

Dodon relansează relațiile cu Rusia și anunță că va pleda pentru anularea acordului de Asociere cu UE / Putin îi dă ca dar harta Moldovei Mari

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a efectuat o vizită oficială la Moscova cu ocazia căreia a fost primit la Kremlin de către președintele Vladimir Putin.  Această vizită marchează oficializarea orientării pro-ruse pe care Moldova o preia odată cu instalarea lui Dodon la conducere.

Relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova nu au avut cea mai bună evoluție în ultimii ani datorită aproprierii guvernelor de la Chișinău de Uniunea Europeană, dar odată Igor Dodon dorește acum să schimbe direcția țării înapoi spre Moscova.

Vladimir Putin a afirmat că speră ca odată cu această vizită, prima efectuată de un președinte moldovean în Rusia din ultimii 9 ani, să fie un impuls pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.

“Republica Moldova este un partener important pentru Rusia în regiune. Din păcate, noi știm, că relațiile dintre cele două țări nu au avut cea mai bună evoluție în ultimul timp. În ultimii ani, constatăm scăderea de două ori a volumului operaţiilor comerciale”, a afirmat Vladimir Putin conform agora.md.

“Sper că prima vizită a dvs. în Rusia și totodată prima vizită oficială a dvs. în străinătate în calitate de președinte va fi un impuls bun pentru dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale în toate domeniile și, desigur, colegii mei și eu – vă vom felicita încă o dată cu ocazia alegerii dvs. în funcția de preşedinte al Republicii Moldova și intrării în funcție”, a continuat președinte rus.

Igor Dodon, a afirmat la rândul său că speră ca parteneriatul strategic dintre cele două țări să fie restabilit.

Dodon anunță că va pleda pentru anularea acordului de Asociere cu UE

„Eu am pledat nu o dată pentru anularea acestui Acord. Acest document nu a adus nimic pentru Republica Moldova. Noi am pierdut piața rusă. Eu nu exclud că după următoarele alegeri parlamentare, când sper că PSRM va obține majoritate parlamentară, acest Acord va fi anulat”, a declarat Dodon în cadrul conferinței comune cu omologul său rus.

Totodată Dodon a adăugat că a venit cu inițiativa de semnare a unui Memorandum de colaborare cu Uniunea Euroasiatică. „Am propus ca în câteva săptămâni să definitivăm acest document. E un prim pas de apropiere. De asemenea, l-am rugat pe dl Vladimir Putin să examineze posibilitatea ca Republica Moldova să obțină postura de observator în cadrul Comisiei economice în cadrul Uniunii Euroasiatice”, a mai adăugat Dodon. 

VIDEO. Dodon a primit de la Putin harta Moldovei Mari: E rău că în 1812, rușii s-au grăbit să pună granița la Prut

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a oferit în dar lui Igor Dodon, după vizita oficială a șefului statului la Moscova, harta Moldovei Mari, după războiul ruso-turc, scrie Agora.md.

„E cadoul lui Vladimir Vladimirovici. Dese ori mă întreabă jurnaliștii, apropo – cei români: Igori Nikolaevici, spuneți că România e rea. Rusia nu e rea?” Eu răspund – desigur că e rău. Că în 1812 când au semnat pacea de la București s-au grăbit și au pus granița Moldovei pe la Prut. trebuiau să pună frontiera Moldovei istorice, acum ar fi fost întreagă. De aceea, iată așa un cadou am primit”, le-a explicat Dodon jurnaliștilor ruși.

Totodată, Igor Dodon i-a dăruit lui Putin o statuie reprezentându-i pe ţarul Petru I şi domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button