X

“Redefinind irevocabil căsătoria”: “biserica” episcopală şterge cuvintele “soţ” şi ”soţie” din slujba cununiei

Sintagmele legate de “procreere” vor fi de asemenea şterse

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

“Redefinind irevocabil căsătoria”: biserica episcopală şterge cuvintele “soţ” şi ”soţie” din slujba cununiei

Biserica episcopală din Statele Unite a decis să arunce la gunoi termenii de “soţ” şi ”soţie” din slujba căsniciei, în cea mai recentă mişcare a sa de a intra în graţiile comunităţii LGBT.  Sintagmele legate de “procreere” vor fi de asemenea şterse, întrucât i-ar putea ofensa pe aceia care nu se identifică drept heterosexuali.

Potrivit LifeSite News, modificarea urmăreşte să facă ceremoniile maritale ale bisericii mai “prietenoase cu homosexualii”. Într-adevăr, episcopalienii homo şi lesbiene au devenit tot mai vocali în plângerile lor cum că limbajul slujbelor curente este atât ofensator, cât şi exclusiv. Fiind membră a Comunităţii Anglicane mondiale, biserica episcopală din SUA intră sub larga guvernanţă a bisericii Angliei şi, în consecinţă, a arhiepiscopului de Canterbury.

Conform Telegraph, secretarul general al bisericii Angliei William NYE a fost extrem de critic cu privire la modificarea unui text atât de sacru şi a ameninţat chiar să rupă legăturile cu biserica SUA dacă aceasta ia decizia de a introduce noul serviciu în modul standard şi să arunce cât colo frazarea curentă din cartea de rugăciuni.

Drastica schimbare ar însemna ca serviciul liturgic să înlocuiască sintagma “uniunea dintre soţ şi soţie” cu “uniunea dintre doi oameni”.

Cuplurile vor avea în continuare posibilitatea să opteze pentru tradiţionalul “soţ şi soţie” când îşi fac jurămintele, însă acest lucru nu va fi inclus în varianta standardizată. În scrisoarea sa, NYE a tras un semnal de alarmă că folosirea standard a acestui limbaj va duce la o “presiune de disociere” între biserica Angliei şi biserica episcopală din SUA, avertizând că membrii conservatori vor considera o astfel de schimbare în slujba cununiei drept “ complet inacceptabilă”. NYE a înştiinţat biserica episcopală să evite “redefinirea irevocabilă a mariajului” prin intermediul “sudării” noului lor limbaj liturgic în procesiunile bisericii.

Cu toate acestea, mulţi membri liberali ai bisericii Angliei şi-au făcut auzită vocea în sprijinul acestei mişcări şi i-au dat o replică lui NYE pentru că şi-a permis să vorbească în numele lor.

“Vă mulţumim că aveţi rolul de deschizător de drumuri în această chestiune importantă” a scris un grup într-o scrisoare deschisă postată online.

“Suntem recunoscători că aţi admis că nu toate cuplurile căsătorite pot avea copii şi că o abordare gen-neutru ne va permite să devenim o biserică iubitoare şi incluzivă pentru toţi. Încă mai avem câteva probleme de rezolvat cu cei care tot ameninţă că pleacă, însă ştim că acţiunile dumneavoastră au dat mari speranţe pentru mii de oameni şi au demonstrat că biserica nu este atât de homofobă precum pare uneori.

Vrem deci să ne ‘delimităm’ public de răspunsul iniţial al domnului NYE şi ne aşteptăm la ‘consecinţe severe’ drept rezultat al acţiunilor sale.”

O altă organizaţie credincioasă liberală afiliată bisericii Angliei a încondeiat un răspuns direct către NYE în urma publicării scrisorii acestuia.

“Veţi fi înştiinţat că tainica dumneavoastră scrisoare precedentă către biserica episcopală a fost întâmpinată cu furie, frustrare şi dezamăgire de către mulţi din biserica Angliei, în numele cărora aparent vorbiţi.”, spunea o scrisoare de la OneBodyOneFaith avându-l ca destinatar pe NYE.

În secţiunea “Despre noi” website-ul OneBody afirmă:

“OneBodyOneFaith face demersuri pentru includerea completă a persoanelor gay, lesbiene, bisexuale, transgender şi intersexuale în bisericile creştine. Suntem de părere că sexualitatea umană în toată bogăţia ei reprezintă un dar de la Dumnezeu care trebuie cu bucurie acceptat, savurat şi onorat drept atât o cale de a se exprima cât şi de a creşte în dragoste, şi că este în întregime compatibil cu credinţa creştină nu doar să iubeşti o persoană de acelaşi sex, ci şi să exprimi acea dragoste într-o relaţie sexuală personală.”

Capul comunităţii anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Justin WELBY, a continuat să afirme definiţia tradiţională a mariajului ca fiind între un bărbat şi o femeie. Aceasta fiind spusă, WELBY a făcut câteva remarci controversate într-un interviu din 2017 în care a declarat că îi este cu neputinţă să spună dacă sodomia este păcat sau nu.

“Cunoaşteţi prea bine că aceasta este o întrebare căreia nu îi pot oferi un răspuns direct. Scuze, neinspirată frazare aici. Ar fi trebuit să mă gândesc mai bine la asta.” i-a declarat WELBY fostului consilier de imagine al Partidului Muncitoresc Alastair CAMPBELL într-un interviu onest al GQ Magazine.

“Nu pot face condamnări şi nu am un răspuns bun pentru această întrebare”, a adăugat acesta. “Voi fi complet sincer în această chestiune. Ştiu că nu deţin un răspuns adecvat. Inerent, în forul meu interior, lucrurile care îmi par a fi absolut esenţiale gravitează în jurul credincioşiei, stabilităţii relaţiilor şi a interacţiunilor afectuoase.”

WELBY a mers mai departe:

“Sunt de asemenea conştient – o viziune adânc înrădăcinată în tradiţie cu mult înaintea Creştinismului, în cadrul Iudaismului – că mariajul este înţeles invariabil ca fiind între un bărbat şi o femeie. Sau, în anumite cazuri, între un bărbat şi mai multe femei, dacă mergi înapoi la Vechiul Testament.

Cunosc faptul că biserica de pe mapamond este puternic divizată pe acest subiect în unele locuri, inclusiv anglicanii şi alte biserici, nu doar noi, şi suntem – vasta majoritate a bisericii este – cu tărie împotriva căsătoriilor gay.”

WELBY a mai adăugat: “Nu cred să fie păcat a afirma că nu eşti de acord cu sexul homo. Însă a exprima acest lucru prin ură faţă de oameni este absolut greşit în acelaşi mod în care misoginismul şi rasismul sunt eronate.”

Tradus & adaptat de Cristian

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. HAI DRAGI LGBT ..NU INCERCATI SA FACETI EDUCATIE LA MAJORITATEA LUMII…..TRAITI CUM VRETI, DAR FARA DE PRETENTIE.. SANTETI O MINORITATE MINUSCULA SI NU AVETI NICI UN DREPT SA NE IMPUNETI NOUA LEGILE VOASTRE IN AFARA DE FIRII UMANA NATURALA UN CONCEPT NORMAL SI LA REGNUL ANIMAL SI VEGETAL SI UMAN..BARBAT SI FEMEIE ..DACA VOI VRETI NEAPARAT SA VA FACETI MENDRELE PE INVERS E PROBLEMA VOASTRA NU SI A NOASTRA ..PREA MULTE DREPTURI ACOLO UNDE NU E CAZUL POTI TRAI CUM VREI DAR NU NE AFECTA PE NOI CU IDEOLOGIILE VOASTRE NEUMANE .POTI FI IN ANGLIA AMERICA DAR NU SI LA NOI IN TARA NICI O LEGE DIN LUME NU NE POATE OBLIGA SA NE RALIEM LA CEVA CE NU NE STA IN FIRE O TARA RELIGIOASA SI CREDINCIOASA DIN MOSI STRAMOSI… GAURILE DE EVACUARE A REZIDURILOR PE NOI NU NE INTERESEAZA ..NU ACOLO VIN PE LUME OAMENII ACOLO E MURDAR …DRUMUL SI VENIREA PE LUME AL OAMENILOR E FRUMOS SI CURAT…SI ASA VREM SA SI RAMANA
    …LA MULTI ANI ROMANIA….SPER CA EDILILOR INCA NU SA DISPERSAT DE TOT MINTEA .SI SA VOTEZE TOATE MIZERIILE LUMII …. DREAPTA SAU NEDREAPTA….FIECARE TARA SA TRAIASCA ASA CUM VOR CETATENII…..PENTRU ASA CEVA TREBUIE NEAPARAT VOTUL POPORULUI ….NEAPARAT …..INCA CEVA INCA NU AM VAZUT PERSOANE LGBT MOZOLINDUSE PRIN STRAINI PE STRADA .NICIODATA AM VAZUT DESTUI DAR NU AM VAZUT O COMPORTARE INDECENTA PE STRADA NU EXAGERATI …E PROBLEMA LOR …NU SI A NOASTRA AL TUTUROR .

  2. Puiul de pasare a observat ca atunci cand inchidea ochii pisica disparea. Dar daca ii deschidea, pisica aparea din nou. Somn usor Cocu Ema.

  3. Toţi cei care aruncă cu pietre in Dumnezeu şi îşi smintesc semenii achită o ,,taxă”, pie aici, fie DINCOLO!

    Sfantul Ioan Iacob de la Neamt – O, OM!

    O, om, ce mari raspunderi ai
    De tot ce faci pe lume,
    De tot ce spui, in scris sau grai
    De pilda ce la altii dai,
    Caci ea, mereu, spre iad sau rai
    Pe multi o sa indrume.

    Ce grija trebuie sa pui
    In viata ta in toata,
    Caci gandul care-l scrii sau spui
    S-a dus… in veci nu-l mai aduni
    Si vei culege roada lui
    Ori viu, ori mort, odata.

    Ai spus o vorba, vorba ta,
    Mergand din gura-n gura,
    Va-nveseli sau va-ntrista,
    Va curati sau va-ntina,
    Rodind samanta pusa-n ea
    De dragoste sau ura.

    Scrii un cuvant… cuvantul scris
    E-un leac sau o otrava,
    Tu vei muri, dar tot ce-ai scris
    Ramane-n urma drum deschis
    Spre moarte sau spre paradis,
    Spre-ocara sau spre slava.

    Ai spus un cantec, versul sau
    Ramane dupa tine
    Indemn spre bine sau spre rau,
    Spre curatie sau desfrau,
    Lasand in inimi rodul sau
    De har sau de rusine.

    Arati o cale, calea ta
    In urma ta nu piere,
    E calea buna sau e rea,
    Va prabusi sau va-nalta,
    Vor merge suflete pe ea
    Spre cer sau spre durere.

    Traiesti o viata… viata ta
    E una, numai una,
    Oricum ar fi, tu nu uita
    Cum ti-o traiesti vei castiga
    Ori fericire pe vecie,
    Ori chin pe totdeauna.

    O, om! Ce mari raspunderi ai,
    Tu vei pleca din lume,
    Dar ce ai spus, prin scris sau grai
    Sau lasi prin pilda care-o dai
    Pe multi, pe multi, spre iad sau rai
    Mereu o sa-i indrume.

    Deci nu uita!…Fii credincios
    Cu grija si cu teama
    Sa lasi in urma luminos,
    Un semn, un gand, un drum frumos,
    Caci pentru toate, neindoios,
    Odata vei da seama.

  4. Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
    ………………….

    “ȘTIINȚĂ ȘI TEOLOGIE DESPRE SEXUALITATEA UMANĂ”. NE AMINTIM CĂ ÎN BISERICA ANGLIEI ESTE PERICOL DE SCHISMĂ DIN CAUZĂ CĂ BISERICA ANGLIEI NU MAI URMEAZĂ ÎNVĂȚĂTURA BIBLICĂ REFERITOARE LA SEXUALITATE (articol în engleză publicat de Christopher C. H. Cook de la Universitatea din Durham, Regatul Unit, în 11 aprilie 2018; scurtă anunțare a știrii; UNGARIA ELIMINĂ STUDIUL IDEOLOGIEI DE GEN DIN UNIVERSITĂȚI; SUA ARE PROIECT DE LEGE PENTRU A LUA ÎN CONSIDERARE NUMAI SEXUL BIOLOGIC ÎNREGISTRAT LA NAȘTERE; ÎN ROMÂNIA IDEOLOGIA DE GEN ESTE POLITICĂ SUSȚINUTĂ DE STAT!!! )

    Deși în articol sunt și aspecte adevărate, totuși Cook greșește esențial când se referă la Biblie în următoarele fraze:

    „Conceptul de homosexualitate, după cum s-a menționat mai sus, este o invenție recentă și plasată într-un context cultural. Este așadar adevărat a zice, după cum au sugerat unii,[9] că Biblia nu are nimic de spus despre aceasta.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button