X

Importanța bătăliei de la Valea Uzului din octombrie 1916, fără de care nu am fi avut victoriile de la Mărășești, Mărășești și Oituz!


Istoriografia românească s-a axat foarte puţin pe victoriile militare româneşti din toamna lui 1916 de pe trecătorile Carpaţilor Orientali, care au ţinut în loc ofensiva Puterilor Centrale şi Moldova nu a căzut sub ocupaţia străină, rămânând „triunghiul de foc” al României libere, care a pregătit victoriile strălucite din vara lui 1917 de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz şi realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.  Dacă eroii români nu ar fi câştigat bătălia de la Valea Uzului din octombrie 1916, inamicul cădea în spatele armatelor române de pe aliniamentul Focşani – Nămoloasa – Mărăşeşti. În acest context aprig şi dramatic bătălia victorioasă de la Valea Uzului este mai importantă decât învingerile celebrate de la Valea Jiului, Topolog sau Valea Oltului din toamna lui 1916. Operațiunea de apărare a trecătorilor din Munții Carpați a fost a treia operațiune strategică desfășurată de Armata Română. Această operațiune a avut loc în primele luni de campanie militară de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ofensiva armatei române a avut un pronunţat caracter manevrier, prin acţiuni de întoarcere şi învăluire, dar şi frontale. Grupurile din acoperire au trecut la ofensivă prin ruperea apărării inamicului în fâşii cu o dezvoltare frontală cuprinsă între 16 şi 30 km, astfel: Grupul „Bistriţa” – 30km, grupul „Bistricioara” – 20km, Grupul „Bicaz” – 16km, Grupul „Ghimeş” – 30km, Grupul „Uz” – 20km şi Grupul „Oituz” – 20km. Planul de operații român prevedea trecerea la apărarea strategică pe întreg frontul de nord și menținerea de către cele trei armate (1, 2 și de Nord) a aliniamentului Carpaților până la sosirea iernii „când zăpezile mari ce vor cădea peste munți vor opri operațiile”.

Arhiducele austriac Carol turbat de furie a insistat ca planul de ofensivă al Puterilor Centrale împotriva României să prevadă și participarea trupelor austro-ungare dornice de revanşă faţă de umilitoarele înfrângeri din Ardeal, unde honvezii s-au făcut de râs în faţa baionetei valahe. Carol dorea să învingă Armata 1 română și să pătrundă în Moldova. În același timp, Armata 9 germană a lui Falkenhayn trebuia să atace România prin trecătorile Carpaților Meridionali, într-o direcție divergentă de cea austro-ungară. Ofensiva austro-ungară din nordul frontului român, în munții Sucevei și Neamțului, a eșuat, fiind respinsă cu artileria și cu tirul infanteriștilor curajoşi. Un detașament austro-ungar a fost decimat de români la pichetul Bolovăniș, fiind capturați doi ofițeri și 65 de soldați. Brigada 74 honvezi s-a mulțumit cu păstrarea pozițiilor de la Bilbor și Corbu, părăsite de români în timpul retragerii. Feldmareșalul Bandiani, comandantul Diviziei 72 austro-ungară, a primit ordin să forțeze trecătoarea Bicaz.

În Valea Uzului, generalul Molnar a utilizat la atac întreaga Divizie 39 austro-ungară, reușind ocuparea Poienei Uzului. Trupele române s-au retras strategic spre Sălătruc. Cu ajutoarele primite, românii au contraatacat violent şi cu un curaj nebunesc, ajungând până la fortificația de la vestul satului, transversal peste valea Uzului. Cu ajutorul Regimentului 4 vânători al colonelului Gherculescu, fortificația a fost cucerită, iar garnizoana austro-ungară capturată. A fost o umilinţă pentru austro-ungari. Înfrângerea Diviziei 39 austro-ungare a încheiat ofensiva Corpului 6. Forțarea Trotușului prin văile laterale a eșuat. Epuizați, austro-ungarii s-au mulțumit cu atacuri minore, respinse de artileria română, care a făcut prăpăd. Ofensiva Armatei 1 austro-ungare întărită cu trei divizii germane având ca scop forțarea Carpaților Orientali, s-a desfășurat între 19 și 27 octombrie 1916. Toate încercările de forțare a trecătorilor (Tulgheș, Bicaz, Trotuș, Oituz, etc.) au fost respinse de Armata de Nord. Înfrângerea în bătălia decisivă de la Oituz și respingerea trupelor sale peste graniță, a dus la decizia comandamentului central de a stopa operația și a trece la defensivă pe frontul din Carpații Orientali.

„La 27 octombrie generalul von Arz sfârșise bătălia din munții Moldovei cu o decisivă și completă înfrângere. Generalul Prezan și viteaza Armată de Nord se arătaseră tot atât de vrednici în defensivă cum se arătaseră și în ofensivă. Porțile Moldovei erau bine păzite” – Constantin Kirițescu, Istoria războiului pentru întregirea României.

Sute de soldaţi români căzuţi pe Valea Uzului au fost înmormântaţi la faţa locului, iar mai mulţi ofiţeri şi soldaţi au fost decoraţi post-mortem de către Regele Ferdinand I.

În anul 1917, când Armata Ungară a îngropat aici 350 de soldați din regimentele 9 și 10 Honvezi

În contra armatei a IV-a române, așezate în Carpații dintre Moldova și Ardeal, s-au dat lupte grele din nou în munți și trecători. Pe muntele Țipcheș, românii atacară în chiote furioase și numai cu baioneta. Nu mai aveau timp de încărcat. Dușmanii, care scapă, fug buimăciți. Tot așa a fost respinsă divizia austro­-ungară care a încercat să răzbească pe valea Trotușului. Pe Valea Uzului, soldaţii români fac atacul cântând „La arme” și bat altă divizie austro-ungară. În cadrul luptelor duse pentru controlul culmii munților Ciucului situată la nord de localitatea Valea Uzului, la 8 martie 1917 trupele Puterilor Centrale, comandate de către generalul Josef Breit, au atacat și ocupat după lupte intense sistemul de poziții lung de aproximativ patru kilometri situat pe aliniamentul vârfurilor Soverjes – Moghioroș – Lapoș, apărat de trupele româno-ruse.

În timpul Primului Război Mondial, cele mai aspre bătălii din împrejurimile Văii Uzului (647 m) s-au purtat pentru obţinerea unui sistem de poziţii lung de aproximativ patru kilometri, situate pe lanţul munţilor compus din Vârful Soverjes (1.385 m), Vârful fără nume (1.367 m), Vârful Moghioroş (1.340 m), Vârful Lapoş (1.188 m). Trupele puterilor centrale, conduse de generalul Josef Breit au ocupat fortificaţiile printr-un atac declanşat pe 8 martie 1917, soldat cu decesul a 45 de combatanţi şi rănirea a altor 215. De partea trupelor ruseşti inamice, şi-au pierdut viaţa 408 persoane, iar 13 ofiţeri şi 991 de soldaţi au fost luaţi prizonieri. Capela militară a fost ridicată în 1917, de către ostaşii Regimentului 11 de Infanterie Pionieri din Munkacs (austro-ungar) care au participat în lupte, în memoria camarazilor căzuţi la datorie. Planurile au fost elaborate de caporalul de infanterie pionieri Janos Varga.

Fără victoria românească de la Valea Uzului, care a blocat intrarea inamicului austo-ungar în spatele aliniamentului românesc de la graniţa cu Muntenia, nu am fi avut victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz din vara anului 1917.

Victoria ostaşilor români de la Valea Uzului din octombrie 1916 şi din primăvara anului 1917 trebuie reconsiderată de istoriografia românească, ca o bătălie majoră în păstrarea suveranităţii şi indepenedenţei României în primul război mondial.

Celebrarea ostaşilor români căzuţi eroic la Valea Uzului este o datorie morală şi un act de recunoştinţă faţă de cei care au rezistat pentru ca statul român să nu dispară şi să se înfăptuiască Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

18 comentarii

  1. Acestea sunt adevaratele fapte,care deranjeaza Ungaria.Faptul ca eroismul ostasilor romani a fost major,iar cistigaea acestor lupte a dus la urmatoarele victorii si la realizarea Romaniei mari. Iata de ce nu au loc nici de mortii din morminte si incearca prin toate mijloacele sa atace si sa fie impotriva victoriilor noastre istorice.Dar istoria nu o pot schimba.Pierderile lor sunt intr-adevar foarte mari,iar cistigurile noastre nemasurate.Trebuie,cineva (de ex.istorici romani)sa prezinte situatiile pe fata si sa le inchida gura !

  2. Lista celor 152 de Eroi Români din Cimitirul de la Valea Uzului. In 1994 le-au dărâmat si ars Crucile. La 100 de ani de la Marea Unire au răsărit altele! Suntem Aici, ne strigă din morminte! Suntem Aici, vom răspunde si noi,mereu, în fața Eroilor Armatei Române:
    1.SIMON LAZAR,
    2.CIORAC MITICA,
    3.BEJAN GHEORGHE,
    4.COSTIN MIHAI,
    5.CORBAN TOADER,
    6.FRANCU STEFAN,
    7.GABRIS STEFAN,
    8.JOSEF GHEORGHE,
    9. LAZAR GHEORGHE,
    10. ROTARU STEFAN
    11. NISTOR CONSTANTIN,
    12. BOGDAN IOAN,
    13.CERNEA GHEORGHE,
    14. CRINU MIHAI,
    15. HOREICA MIHAI
    16. MORAUNMSCHEL GHEORGHE
    17. ROMAN MIHAI
    18. ROTARU STAN
    19. DAVIDESCU NICOLAE
    20. POPOVICI DUMITRU
    21. DAMASCHIN CONSTANTIN
    22. OANCEA GHEORGHE
    23. POTOROACA ION
    24. SACU PETRU
    25. GOSAV NECULAI
    26. LASLAU GHEORGHE
    27. CERNEA GHEORGHE
    28. DOBRICA TOADER
    29. DURLACA STEFAN
    30. MOCANU ANTON
    31. DIACONU ION
    32. GABOR IANOS
    33. BOTEZATU CONSTANTIN
    34. UNGUREANU GHEORGHE
    35. SPINACHE PETREA
    36. CIRNU VASILE
    37. TIMARU NECULAI
    38. PADUREANU IOAN
    39. CRISTEA TRAIAN
    40. VASILAC CONSTANTIN
    41. FINARIU IANOS
    42. BOBIRZAN PETREA
    43. MOISE NECULAI
    44. VRINCEANU IOAN
    45. FULAS STEFAN
    46. PELIN ADAM
    47. MATEUS MIHAI
    48. ADAM VASILE
    49. NEUKER BULIGA
    50. VEIAMIN ARON
    51. BOTAS ION
    52. PESCARU NECULAI
    53. BELCIU IOAN
    54. NEGRU IOAN
    55. DRAGAN NECULAI
    56. BELEI NECULAI
    57. LUNGU COSTACHE
    58. ROTARU VASILE
    59. DUMITRU ALECU
    60. SARISCA VASILE
    61. CALIN ATANASĂ
    62. FARCAS IANOS
    63. ARDELEANU IOAN
    64. VULPE IOAN
    65. FABIAN GHEORGHE
    66. AILENEI CONSTANTIN
    67. SIMION STEFAN
    68. MIRON VASILE
    69. LICHE MIHAI
    70. MARTIN IOAN
    71. PACHIANU VASILE
    72. ROMAN VASILE
    73. GHERASIM IOAN
    74. VASLOVEANU DUMITRU
    75. HANGANU VASILE
    76. BOLOHAN NECULAI
    77. FLORIAN TOADER
    78. BINDILEU CONSTANTIN
    79. COICEA IOAN
    80. HANGANU IOAN
    81. OLARU TOADER
    82. VĂCARU STEFAN
    83. POSTELNICU GHEORGHE
    84. TEACA IOAN
    85. SAVA IOAN
    86. CIOBANU VASILE
    87. DORNEANU GHEORGHE
    88. FEDELES NECULAIE
    89. FERARIU GHEORGHE
    90. NEGRU CONSTANTIN
    91. STAN IOAN
    92. COMANECI IOAN
    93. BUTUCARU PETRU
    94. MUSCA VASILE
    95. GROSU PETREA
    96. IONITA GHEORGHE
    97. CIOCLU CONSTANTIN
    98. MARIN VASILE
    99. MANOLACHE NECULAI
    100. FABIAN IOJA
    101. ANTOCHE NECULAI
    102. SANDU CONSTANTIN
    103. CIOCA STEFAN
    104. SIMION IOAN
    105. LADARU VASILE
    106. POPA IORDACHE
    107. CIOROABA SPIRIDON
    108. ROCA MIHAI
    109. BUDAU GIURGAU
    110. PATRASCU CONSTANTIN SOARE
    111. TABACARU IANOS
    112. ZAHARIA IOAN
    113. FAINITA IOAN
    114. APETREI IOAN
    115. MUNTEANU IOAN
    116. IDA VATILO
    117. GABOR MIHAI
    118. ROMAN IOAN
    119. TUDOSE NECULAI
    120. GHIRIPISCU GHEORGHE
    121. SUSANU DUMITRU
    122. NECHITA IOAN II
    123. MARIA DUMITRU
    124. ARDELANU PAVEL
    125. APOSTOL IOAN
    126. TAPU IORDACHE
    127. HULUPCIUC IORDACHE
    128. MAFTEI VASILE
    129. ROTARU CONSTANTIN
    130. GHIDION OVEDIU
    131. TOMA DUMITRU
    132. ALUPULUI GHEORGHE
    133. LEIBOVICI
    134. NICA GHEORGHE
    135. PUSCALAU IOAN
    136. DRUMARIU NECULAI
    137. IANCA GEORGE
    138. ONCEANU COSTACHE
    139. TOSCA V IOAN
    140. GRAUR DUMITRU
    141. COSMA NECULAI
    142. CREANGA DRAGOMIR
    143. CĂPRESCU ANDREI
    144. MĂCADAU GHEORGHE
    145. LECA ADAM
    146. HUSAN LOLA
    147. FĂCĂU MIHAI
    148. GHIMPU CONSTANTIN
    149. BIMFELD STROE
    3 OSTASI ROMANI NECUNOSCUTI
    Dumnezeu să-i odihnească, iar pe noi să ne întărească să fim vrednici de jertfa lor!

    1. NE STRIGĂ DIN MORMÂNT,STRĂMOSII !

      ,,Ne vom intoarce intr-o zi” asa au spus,
      Cei imbracati in zeghea mortii rosii
      Pentru că-s lângă noi ..ei nu s-au dus
      ,, – Treziti-vă!”, ne strigă din mormânt, strămosii !
      ,,Treziti-vă cât mai aveti aici o tară,
      Cât mai aveti credinta si-o palmă de pământ,
      Veniti si voi cei risipiti pe-afară,
      Venim si noi cei ce-am murit luptând
      Pământu-acesta l-am sfintit cu sânge
      Si am primit atunci, botez de mucenici
      Vă ridicăm!…Ca fluviu-n voi vom curge,
      Precum Hristos i-a ridicat pe ucenici
      Să nu gânditi că voi sunteti nevrednici
      Căci cei din urmă fi-vor cei dintâi
      Hrăniti cu Trupul Sfânt veti fi puternici,
      Păsim cu voi pe drumul Crucii Lui !
      Noi am pornit cu glezna-ncătusată,
      Si drumul spre Calvar l-am străbătut,
      Am fost inchisi, dar ne-au deschis o poartă
      Arhanghelii ce-n oastea lor ne-au vrut !
      De vreti si voi să inviati dreptatea
      Acestui neam din care-ati coborat
      Doar pe Golgota birui-ve-ti moartea
      Treziti-va, nu fiti popor infrânt !
      Suntem aici, păsim in urma voastră
      Să nu cădeti urcând,Golgota până sus
      Purtăm cu voi iar crucea, vă dăm puterea noastră
      Si-n suflete vă punem pecetea lui Iisus !”
      de Eliana Popa

    2. In anul 1994, sub pretextul reamenajării şi reabilitării cimitirului, trimișii primăriei din Sânmartin au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi, austrieci.

      Unele cruci au fost date putregaiului într-o stivă îngrămădită la rădăcina unui brad, iar altele au fost făcute cenușă în rugul aprins într-un şanţ din afara cimitirului.
      Mai mult! A fost doborât la pământ şi distrus obeliscul Glorie eroilor români, ridicat de Ministerul Apărării Naţionale, în anul 1985.

      Locul nu a rămas însă gol. Pe acela a fost instalat un alt monument, cu inscripţia: Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară.
      De atunci, intrarea în cimitir se face pe o poartă tipic secuiască. Finanţarea lucrărilor a fost asigurată cu fonduri de la comunitatea locală și de la Ministerul Apărării Ungar!
      https://www.desteptarea.ro/care-este-adevarul-despre-cimitirul-eroilor-de-la-valea-uzului-cand-au-disparut-mormintele-soldatilor-romani/

  3. SLAVĂ EROILOR !!!
    Trebuie să limităm că aceste cimitire comune să devină locuri de reculegere și comemorare pentru toți cei ce simt că au o legătură cu cei înmormântați acolo, indiferent de partea cui au luptat.
    Astfel vor deveni locuri de împăcare, NU DE CONFRUNTARE !
    Statul Român este dator și obligat să asigure chiar cu pază permanentă liniștea EROILOR tuturor cetățenilor săi. Să împiedice cu legea și cu forța orice acțiune a unor descreierați.

    1. Citiți TREBUIE SĂ MILITĂM, nu să limităm.
      Nu stiu de ce a ieșit așa !

  4. Toate aceste informații despre eroismul Armatei Române trebuiesc facute public pentru a spulbera minciuna ungurilor. DUMNEZEU SĂ APERE ROMÂNIA de dușmanii care se declată prieteni, precum Arrmata Ungariei.

  5. Cinste eroilor ! In memoria lor ,trebuie sa-i comemoram de fiecare data si sa se stie ca, pe pamantul nostru ,noi cerem respect si intelegere!Nimeni sa nu le tulbure somnul celor care au platit cu viata , pentru urmasii lor!Tineti minte ca romanii nu uita si nu iarta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button