PREPARAREA VOPSELEI:
- Intr-o oala inoxidabila , puneti 4 cani si jumatate de apa, cojile de la 15 cepe rosii, 8 linguri de otel alb si fierbeti la foc mic timp de 30 de minute.
- Strecurati vopseaua astfel obtinuta intr-un vas de sticla si lasati-o sa se raceasca pana ce ajunge la temperatura camerei.
VOPSEREA OUALOR:
- Alegeti o oala cu fund plat, puneti vopseaua in ea si 10 oua aduse la temperatura camerei;
- Ouale trebuie sa fie intr-un singur strat si acoperite de lichid. Fierbeti la foc mediu;
- Cand incepe sa fiarba, focul se da la mic si se acopera;
- Timpul de fierbere va depinde de prinderea culorii pe oua;
- Verificati culoarea la 15 minute si nu fierbeti mai mult de 20 de minute;
- Cand ouale au culoarea potrivita, scoateti-le cu o spumiera (lingura plata de metal inoxidabil sau emailat, prevazut cu gauri) si puneti-le la racit pe servetele de hartie;
- Daca ouale nu s-au colorat de ajuns dupa 20 de minute, se lasa in oala si se indeparteaza de pe foc. Cand oala s-a racit suficient, se pune la racit (frigider) si se lasa pana capata culoarea dorita;
- Dupa racire, lustruiti ouale, folosind un prosop de hartie in care ati pus un strop de ulei si depozitati-le la rece (frigider) pana in ziua de Pasti.
BINE DE STIUT
- Pastrati cojile de ceapa intr-o punga la frigider pana in momentul folosirii.Le puteti aduna pe masura ce gatiti;
- Nu folositi la vopsire ustensile care pot absorbi vopseaua (din lemn, ceramica, plastic);
- Daca vasele si ustensilele s-au colorat de la vopsit, spalati-le cu detergent obisnuit si o mica cantitate de clor. Clatiti foarte bine!;
- Puteti folosi un creion cu ceara pentru a desena pe oua, inainte de a le introduce in vopsea.La final vor ramane modelele desenate;
SUGESTIE
Ouale albe vor prinde o culoare mai puternica decat cele maronii.