X

Congresul Mondial Evreiesc a catalogat ANTISEMIT un ritual de Paști din Polonia. Un manechin reprezentându-l pe IUDA a fost decapitat și ars

Congresul Mondial Evreiesc a condamnat reluarea unui vechi ritual de Paști în localitatea poloneză Pruchnik, unde locuitorii au decapitat și ars un manechin care îl întruchipa pe Iuda, „fabricat pentru a semăna cu figura stereotipică a evreului”, scrie AFP.

Vicepreședintele Robert Singer și-a exprimat „dezgustul și indignarea în fața acestei manifestări deschis antisemite”, potrivit unui comunicat difuzat duminică.

„Evreii sunt profund îngrijorați de această revenire atroce a antisemitismului Evului Mediu, care a condus la o violență și la suferințe inimaginabile”, a adăugat el.

Presa poloneză a difuzat fotografii și înregistrări video cu locuitorii din localitatea Pruchnik (sud-est), printre care și copii, care loveau vineri cu bâtele un manechin care îl reprezenta pe Iuda, cu perciuni și cu un nas mare. Manechinul a fost apoi decapitat, incendiat și aruncat într-un râu.

Cunoscută sub numele „judecata lui Iuda”, acest ritual pascal provine din secolul al XVIII-lea și a fost practicat până la al Doilea Război Mondial. De atunci, a fost abandonat, cu excepția câtorva sate. În Pruchnik nu mai era practicat, potrivit site-ului polonez oko.press.

Temeri legate de revenirea unui sentiment antisemit au crescut în Polonia, țară care s-a confruntat recent cu puternice tensiuni cu Israelul.

După ce șeful diplomației israeliene, Israel Katz, a denunțat „antisemitismul pe care polonezii îl sug cu laptele mamei lor”, Varșovia a boicotat în februarie un summit prevăzut la Ierusalim cu patru țări europene (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, grupul de la Vișegrad). Un val de comentarii violente și antisemite a invadat atunci rețelele sociale.

Anul trecut, o criză a opus cele două țări după adoptarea unei controversate legi poloneze – amendate ulterior – percepută de Israel și de Statele Unite drept o tentativă implicită de a împiedica supraviețuitorii Holocaustului să evoce crimele din al doilea Război Mondial comise în Polonia.

Principala țară de primire a evreilor până în secolul XX, Polonia invadată și ocupată de Germania nazistă a pierdut 6 milioane de locuitori în război, dintre care 3 milioane evrei. În prezent, comunitatea evreilor din Polonia numără între 8.000 și 12.000 de membri, potrivit estimărilor.

 

Categorii
Sionism
cuvinte cheie
loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

5 comentarii

 1. Se dau de ceasul mortii sa puna mana in mod ilegal, prin cozile lor de topor, pe Palatul Dacia (tocmai Dacia!), ca sa faca reeducare holocaustica obligatorie romanilor:

  http://procesmuzeuholocaust.info/ce-nu-trebuie-sa-stii/

  Construiesc o noua si foarte importanta sinagogă la Sighet fara sa aiba autorizatie de constructie, avand acordul tacit al primarului:

  http://www.justitiarul.ro/noua-sinagoga-din-sighet-se-construieste-in-mod-ilegal-cu-acordul-tacit-al-primarului-horia-scubli-edificiul-nu-are-autorizatie-de-constructie/

  Dezinformeaza si manipuleaza romanii cum ca ar fi antisemiti, cu ajutorul instigatorului Hans Klemm:

  https://gandeste.org/general/cimitirul-evreiesc-din-husi-a-fost-vandalizat-de-antisemiti-iar-la-azilul-de-nebuni-e-acum-armonie/93938?fbclid=IwAR3JwmaQLg8o9cXWky06R0GlOrrzKwpCCXpGEH0hHA-QYxAJvkz1aqbGzc4

  Foarte ocupati diavolii, in Postul Sfintelor Pasti.

 2. Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
  ………………….
  Frumos din partea polonezilor: IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016)
  Câteva rugăciuni poloneze de la această ceremonie:

  «Rege Nemuritor al Epocilor, Doamne Iisuse Christoase, Dumnezeul și Mântuitorul nostru, aplecând capetele noastre înaintea Ta, Rege al Universului, recunoaștem stăpânirea Ta peste Polonia, peste cei care trăiesc în patria noastră, și prin toată lumea. Dorind să ne închinăm majestății puterii și gloriei Tale, cu mare credință și iubire, strigăm: Guvernează-ne Christoase!»

  «În inimile noastre, Guvernează, Christoase! În familiile noastre, Guvernează, Christoase! …

  În școlile și universitățile noastre, Guvernează, Christoase! … Prin națiunea poloneză, Guvernează-ne Christoase! Ne angajăm să apărăm cultul Tău sfânt, și să predicăm gloria Ta regală, Christoase Regele nostru, promitem! Ne angajăm să facem voia Ta și să protejăm integritatea conștiințelor noastre, Christoase Regele nostru, promitem! Ne angajăm să ne îngrijim de sfințenia familiilor noastre, și de educația creștină a copiilor, Christoase Regele nostru, promitem!

  Rege al regilor și Stăpâne al Conducătorilor! Îți încredințăm poporul polonez și liderii polonezi! Fă-i să-și exercite puterea în mod echitabil și în conformitate cu legile Tale. … Guvernează-ne Christoase! Guvernează ca Rege în patria noastră și guvernează ca Rege în fiecare națiune – pentru gloria mai mare a Prea Sfintei Treimi și pentru mântuirea omenirii.»
  http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2016/11/iisus-fost-declarat-rege-al-poloniei_23.html

  1. Daca intr-adevar polonezi nu se limitau doar la declaratii spectaculoase…cum ca isi doresc ca Rege pe Hristos….treceau la fapte de mult…prin lepadarea de erezie si acceptarea ortodoxiei.
   Nu exista sa iti doresti sa fi cu Dumnezeu..dar in acelasi timp sa ramai in intuneric (erezie).
   Se mint singuri.
   Dumnezeu nu te lasa sa ratacesti daca iti doresti cu adevarat sa-L ai ca Imparat.

 3. Daca acum vrem sa fim „corect politici”va dati seama ce usor vor accepta „preotii”icoana antihristuluu in „bisetici”?!

 4. Treaba asta cu antisemitismul e ca si cu islamofobia. Stai la tine acasa, in tara ta (ca ai tara – din 1948) si dispare si antisemitismul. Pai daca unii din neamul tau se ocupa cu invarteli financiare, altii vor sa stapaneasca lumea, te miri ca nu-i mai inghite nimeni? Stai la tine acasa, nu te mai amesteca in politica altor tari (care nu se amesteca in politica interna a Israelului) si sa vezi cum se rezolva lucrurile. Nu mai ramane picior de antisemit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.