Legătura dintre cutremurele din Gorj și exploatările de gaze din zonă. Să ne amintim de cazul Galați din 2013

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Recentele seisme din zona Gorj au stârnit o serie de teorii, care susțin că exploatările de gaze din zonă ar fi de vină. Nu știm dacă există vreun adevăr în această afirmație, dar acum zece ani a avut loc în România un scandal ciudat care merită amintit, mai ales în contextul actual. Există posibilitatea ca acest scandal să aibă legătură cu seismele din Gorj.

Deputatul AUR Antonio Andrușceac a adresat recent o interpelare către ministrul Mediului, Tanczos Barna, și Institutul Geologic al României, în care afirmă:

„În anul 2013, Institutul Geologic Român a înaintat un raport referitor la cutremurele din zona Galați. În acest raport se precizează că: ‘ Se evidențiază clar posibilele fenomene de tasare diferențială a terenurilor, datorate exploatării de petrol și gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independența pe care se află amplasate și localitățile Izvoarele și Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură, cât și actualele sonde de extracție amplasate spre est, în zona localităților Negrea și Schela, pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeței terenului. Acest fapt este posibil, având în vedere fragilitatea nivelurilor impermeabile ce separă nivelurile nisipoase cu petrol și gaze.'”

Cauza acestor seisme, conform geologilor, ar fi exploatările de petrol și gaze care se desfășoară în zonă de peste 30 de ani. În aceste condiții, Andrușceac întreabă dacă această ipoteză este verificată în prezent în Oltenia și dacă cele peste 500 de seisme produse în această zonă în ultimul an ar putea fi cauzate de lucrările de exploatare.

Răspunsul oficialilor urmează să vină în săptămânile următoare.

Interpelarea lui Andrușceac merită să readucă în atenție evenimentele stranii din 2013.

În perioada 23 septembrie – 10 octombrie 2013, în județul Galați au avut loc peste 300 de seisme la adâncimi între 2 și 9 km, care au afectat o treime dintre casele locuitorilor din localitatea Izvoarele. Un an mai târziu, a urmat o altă serie de seisme, la fel de misterioase.

În septembrie și octombrie 2012, în județul Galați, au avut loc peste 300 de seisme, cu adâncimi între 2 și 9 km, care au afectat o treime dintre locuințele din localitatea Izvoarele. Un an mai târziu, o altă serie de seisme a avut loc în zonă. Pe atunci, a apărut ipoteza că exploatările de gaze din zonă ar fi putut fi cauza seismelor, ceea ce a dus la demiterea directorului Institutului Geologic al României, profesorul Ștefan Marincea, care a prezentat această teorie public. Ulterior, institutul a dat publicității un raport în care se afirmă că seismele au fost de natură tectonică, iar exploatările de gaze nu au avut nicio influență notabilă. În prezent, Marincea își menține poziția, afirmând că exploatările de gaze din zonă puteau provoca, indirect, seismele din acel an, însă nu există nicio legătură între acestea și seismele din prezent din Gorj. Marincea afirmă că OMV Petrom, care efectuează exploatări de gaze în zonă, a făcut presiuni serioase asupra lui să renunțe la pozițiile sale privind legătura dintre exploatările de gaze și cutremure.

”Eu spun doar adevăruri, care pot fi comode sau incomode. Și eu am spus atunci un adevăr care a fost incomod pentru Petrom, care fora la Izvoarele. Cei de la Petrom erau foarte panicați atunci că o să vină oamenii din Izvoarele și o să le ceară despăgubiri. Cei de la Petrom nu erau mulțumiți de ideea că o parte dintre acele seisme de mică intesitate se datora exploatărilor lor istorice și atunci se punea o problemă foarte clară: cine plătește dacă i se fisurează unuia casa? Au făcut presiuni asupra mea și a trebuit să intervin la firma-mamă (OMV n.n.). Din fericire, șeful serviciului geologic austriac, profesorul Peter Seifert, mă aprecia foarte mult, a dat vreo două telefoane pentru că el fusese șeful lor de explorare, și s-au potolit via Viena, pentru că începuseră deja să mă amenințe în fel și chip. Acea referire a mea la legătura dintre exploatările de gaze și seisme putea să-i ducă în situația destul de neplăcută în care să li se ceară daune lor și nu fondului de stat pentru situații de urgență. Pînă la urmă, Petrom nu a plătit nimic la Izvoarele, a rămas în coadă de pește” ne-a declarat Marincea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X