X

Ambasadorul Rusiei convocat la MAE, după declarațiile halucinante ale Moscovei despre tezaur

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, după ce pe pagina de Facebook ambasadei au fost postate afirmaţii dure ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova ca reacţie la rezoluţia Parlamentului European privind restituirea tezaurului României sechestrat de Rusia. 

Din dispoziția ministrului Luminița Odobescu, ambasadorul Kuzmin a fost convocat duminică dimineaţă la sediul MAE, în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse.

„Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric.

S-a reamintit ambasadorului Federației Ruse necesitatea încadrării depline și permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei conduite responsabile în comunicarea publică”, arată MAE.

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție prin care cere Rusiei să înapoieze României tezaurul “însușit ilegal”.

Documentul a fost semnat de toţi europarlamentarii români şi susţinut de majoritatea membrilor Parlamentului European.

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia ţaristă tezaurul naţional (ce a inclus 91 de tone de aur, obiecte de patrimoniu, colecţii de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupaţiei.

Rusia (în vremea URSS) a returnat o mică parte, în 1935 și 1956, sub formă de bunuri culturale, religioase și de cultură, însă niciuna din cele 91 de tone.

În replică la rezoluţia PE, a vorbit purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

România încearcă să pună pe umerii Rusiei „datoriile sale fantomă” vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naţionale, a spus ea şi a susţinut că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, „potrivit calculelor experţilor”, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare.

În plus, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris pe rețeaua de socializare VKontakte că „românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață”.

El i-a catalogat drept „idioți” pe liderii europeni și a susținut că rezoluția adoptată de PE nu va avea niciun efect la Moscova, iar România nu va primi nimic de la Rusia.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Și România și Rusia au avut de suferit din cauza iudaismului. Ambele tari au fost bolsevizate de evreii bolșevici și jefuite la sânge. În ambele tari evreii au comis genocid împotriva popoarelor istorice, romanii și rusii. În ceea ce privește tezaurul trimis de regele Ferdinand la rusi, nu cred ca acesta se mai afla în Rusia la ora actuala, având în vedere ca guvernul comunist care l-a sechestrat era condus de evrei. Cel mai probabil se afla în băncile bancherilor evrei care au finanțat revoluția comunista în Rusia, posibil în City of London, Wall Street, sau în alte bănci evreiești.

  2. Guvernatorii mandatati ai României–cei din Palatul Pobeda și din 4coceni–halesc obielele lui Ivan, la ordinul celor care i-au mandatat.Pe Ivan îl doare la basca despre miorlaielile celor amintiți anterior !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button