X

Guvernul suedez vrea să faciliteze plata în numerar pentru medicamente, alimente și carburanți. Ministrul de Finanțe: Ne pregătim pentru vremuri de criză

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul suedez caută soluții pentru facilitarea plăților în numerar pentru produse de primă necesitate, precum medicamente, alimente și carburanți, în contextul în care în Suedia plățile se fac mai mult în sistem digital, iar banii fizici se găsesc rar. 

Anunțul a fost făcut, vineri, într-o conferință de presă, de Niklas Wykman, ministrul suedez al pieţelor financiare, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

„Trebuie să reexaminăm rapid posibilitatea de a plăti unele bunuri în numerar, în special pentru că există categorii de persoane care, din diverse motive, au dificultăţi în a utiliza metodele de plată digitale. Este de asemenea important ca problema să fie analizată cu scopul de a ne pregăti pentru vremuri de criză”, a declarat ministrul Niklas Wykman.

Doar 8% dintre suedezi au plătit în numerar în 2022, comparativ cu aproape 40% în 2010, potrivit unui sondaj al Băncii Centrale Suedeze, Riksbank.

Însă, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, rarele bancomate încă active au fost luate cu asalt: retragerile de numerar au crescut cu 30% în Suedia, potrivit guvernului.Această tendinţă a fost de asemenea observată în alte ţări europene precum Republica Cehă sau Slovacia.

În acest context, trebuie să fie posibil ca unele produse, precum medicamentele, hrana şi carburantul, să fie plătite în numerar, estimează guvernul suedez, care a înfiinţat o comisie de anchetă parlamentară asupra acestui subiect.

„Este dificil să plăteşti cu bani lichizi în Suedia astăzi”, a declarat la aceeaşi conferinţă de presă Dennis Diukarev, şeful acestei comisii, dezvăluind că circa un milion de suedezi suferă de „excluziune digitală”. Diukarev a subliniat importanţa de a nu depinde de un singur sistem de plată, mai ales pe timp de criză.

Agenţia de protecţie civilă din Suedia (MSB) recomandă pe site-ul său să ai mereu numerar la dispoziţie în caz de criză sau de război şi elaborează o listă de avantaje ale acestui mijloc de plată considerat anacronic în această ţară, notează sursa citată.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button