X

„Am făcut un pas istoric”. O biserică din Chișinău a aderat la Mitropolia Basarabiei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Chișinău a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, și a aderat la Mitropolia Basarabiei.  Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, care a precizat că aderarea a avut loc săptămâna trecută.

„(…) Da, este adevărat. Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ a aderat la Mitropolia Basarabiei, biserică care a aparținut Mitropoliei Basarabiei încă de la reactivarea ei. După trecerea la cele veșnice a părintelui Petrache, prin anumite mijloace neortodoxe, a fost pusă abuziv în cadrul Mitropoliei Moldovei. Dar astăzi s-a creat această îndreptare și a aderat la Mitropolia Basarabiei”, a spus Constantin Olariu.

Ioan Marian, protopop de Orhei, responsabil de aderarea la Mitropolia Basarabiei, a salutat decizia consiliului parohial al bisericii.

„Dreptate istorică! Biserica „Sfântului Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, a revenit în cadrul Mitropoliei Basarabiei! Felicitări acestei frumoase comunități românești, consiliului parohial și clericilor protopopul Storoja Petru, protopopul Eugen Maznic, protopopul Radu Storoja Diac. Rotari Marcel! Mare binecuvântare este ca frații să fie împreună”, a spus protopopul într-un mesaj pe pagina lui de Facebook.

„(…) Am făcut un pas istoric! (…). Acest pas ni l-am asumat foarte serios (…). Până la urmă, viitorul nostru este acolo până la apus (…). Vă mulțumesc frumos că sunteți cu noi, frați creștini! Limba română în continuare va fi în această biserică sfântă ortodoxă (…)”, a declarat protopopul Petru Storoja în timpul unei liturghii.

La începutul lunii septembrie 2023, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

În scrisoarea din 5 septembrie 2023, publicată pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), se spune că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove „este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”. Astfel, „pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru Ziarul de Gardă veridicitatea acelei scrisori.

În ultimele luni, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei. Anterior, fondatorul și Prorectorul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, protopopul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, și a aderat la Mitropolia Basarabiei.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Ce s-a intamplat in Ucraina cu bisericile? Probabil ca stiti…. O dezbinare si o bataie de joc fata de cei care au ramas cu Biserica Rusa. Pe de alta parte, e greu de spus cat erau cu rusii, caci isi vedea oricum fiecare de treaba lui. Ca si exemplu, ar fi situatia mitropolitului Longhin. Si in Moldova, desi apartin de Patriarhia Rusiei, amprenta nu e nici pe departe simtita. Aceste actiuni ale Patriarhiei Romanei de a-i atrage prin salarii si finantari pe preoti aduce o mare dezbinare atat intre preoti, cat si intre credinciosi. Daca se continue tot asa, riscul de a ajunge cu soldati inarmati langa poarta bisericii e unul cat se poate de real. Sa incercam sa privim mai in adanc lucrurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button