X

Mitropolia Chișinăului a refuzat să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Române, în ciuda faptului că zeci de preoți se alătură Mitropoliei Basarabiei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a refuzat astăzi să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Române.  Structura condusă de mitropolitul Vladimir își păstrează actualul statut și închinarea față de Patriarhia Rusă, a precizat episcopul-vicar Ioan Moșneguțu.

„În contextul zvonurilor din ultimul timp precum că Biserica Ortodoxă din Moldova, parte a clericilor vor adera la Mitropolia Basarabiei, astăzi dezmințim această poziție eronată promovată în instituțiile media. În cadrul ședinței a fost adoptată o decizie potrivit căreia Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul ei actual”, a declarat Episcopul Ioan de Soroca.

„Clerul și poporul rămâne fidel Bisericii Ortodoxe din Moldova și Înalt Preasfințitului Mitropolit Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții privind aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română sau la alte structuri”, a adăugat reprezentantul Mitropoliei Moldovei. Potrivit acestuia, adunarea nu a fost convocată pentru a da răspuns scrisorii părintele Pavel Borșevschi: „A fost o întrunire ordinară a Consiliului Eparhial în formatul său extins”, a mai zis preotul.

El a subliniat că în continuare, parohiile și preoții care vor adera la Mitropolia Basarabiei vor fi sancționați canonic. Preotul Pavel Borșevschi i-a trimis luni o scrisoare mitropolitului Vladimir. În aceasta, parohul, împrună cu alți 30 de semnatari, cereau trecerea Mitropoliei sub jurisdicția Patriarhiei Române. Anterior, părintele Vetcislav Cazacu și alți patru preoți au aderat la Mitropolia Basarabiei. Ei au fost caterisiți, recent, de mitropolitul Vladimir.

Mitropolia Basarabiei a precizat, recent, că zeci de preoți au migrat în ultimii doi ani de biserica subordonată Patriarhiei Moscovei la cea subordonată Patriarhiei Române. Totodată, specialiștii în problemele bisericești de pe ambele maluri ale Prutului au evidențiat faptul că o trecere a Mitropoliei Chișinăului sub Patriarhia Română ar fi una nefirească, deoarece ar ocoli Mitropolia Basarabiei. Aceasta este structura legală în spațiul canonic de peste Prut.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Corect ar fi ca mitropolitul Vladimir sa-i pastoreasca pe rusofonii de limba rusa – care abia daca pot forma o episcopie, iar vorbitorii de limba romana sa revina pa B.O.R.

  2. Psalmul 132
    1. Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!
    2. Aceasta este ca mirul pe cap, care se coboară pe barbă, pe barba lui Aaron, care se coboară pe marginea veşmintelor lui.
    3. Aceasta este ca roua Ermonului, ce se coboară pe munţii Sionului, că unde este unire acolo a poruncit Domnul binecuvântarea şi viaţa până în veac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button