X

Camera Deputaților a votat pentru aprobarea produselor din “făină de insecte”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege (PLX 493/2023) privind reglementarea preparării şi comercializarea produselor alimentare cu făină de insecte, ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene. 

Proiectul, care anterior a primit rapoarte de adoptare de la deputaţii din Comisia pentru industrii şi servicii şi din Comisia pentru agricultură, a trecut în Cameră cu 170 de voturi “pentru”, două voturi “împotrivă” şi 41 de abţineri, relatează Agerpres.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

În cazul în care prevederile legii nu sunt respectate vor fi aplicate amenzi de la 10.000 la 100.000 lei, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor făcându-se de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor.

Conform unui amendament al proiectului, introdus în luna septembrie de comisiile raportoare (de agricultură şi economică) din Senat şi însuşit de plenul acestuia, sunt enumerate regulamentele europene în ale căror anexe sunt precizate formele de utilizare (congelată, pastă, uscată, pudră, parţial degresată), condiţiile în care pot fi utilizate alimentele noi în produsele alimentare, categoriile specifice de alimente în care se pot utiliza şi proporţiile maxime admise. În plus, comisiile au înlocuit în proiect sintagma “făină de insecte” cu “alimente noi autorizate”.

“Se interzice prepararea şi comercializarea produselor sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimente noi autorizate. În denumirea produselor se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele ‘cu…’, ‘din…’ urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia acestuia în produsul finit”, se arată în propunerea legislativă.

De asemenea, o altă prevedere a acestei propuneri este că pe eticheta produselor alimentare să se regăsească denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

Mai mult, propunerea mai stabileşte că pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea. Menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

Totodată, un articol al proiectului, păstrat în forma propusă de iniţiatori, prevede că produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu conţin insecte.

“Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene, operatorii economici au obligaţia de a afişa la loc vizibil, uşor accesibil, lângă standul separat prevăzut informaţia că produsele alimentare sunt/conţin specii de insecte”, se arată în textul proiectului.

În plus, afişarea informaţiei va fi realizată prin grija operatorului economic pe suport sau panou într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului (…) Suportul sau panoul trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori indicate, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit cu font Times New Roman de 20. Informaţiile trebuie să fie scrise într un loc vizibil, uşor accesibil, care nu pot fi şterse şi nu trebuie ascunse de alte materiale.

Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Foarte curios sunt daca la parangheliile lor deputatii si toata sleahta lor de draci impreuna cu scursurile lor vor manca preparate din insecte….mama lor de IUDE si PUPATORI DE CURURI BRUXELEZE..
    Dar DUMNEZEU nu doarme…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button