O mare parte din carnea de pui de la Lidl este contaminată cu germeni rezistenți la antibiotice. O analiză microbiologică la nivel european, promovată de mai multe organizații pentru drepturile animalelor, inclusiv Observatorul pentru bunăstarea animalelor (OBA) din Spania, indică faptul că peste 70% din carnea de pui vândută la Lidl conține bacterii rezistente la antibiotice.
În plus, 38% dintre probele analizate au prezentat listeria și 83% aveau agenți patogeni diareici precum E.coli și Campylobacter. În Germania procentele detectate sunt puțin mai mici, dar oricum foarte îngrijorătoare. Lidl neagă însă acuzația și spune că are certificate de analiză efectuate chiar de lanțul de supermarketuri și de furnizorii săi, care „contrazic categoric informațiile din studiu”.
Organizația pentru drepturile animalelor din Spania indică faptul că analizele sale au fost efectuate de un laborator german, acreditat de organizația germană DAkks și cu sediul în Köln, care a analizat cele mai importante bacterii asociate cu infecțiile alimentare din 142 produse care sunt vândute în 22 de magazine Lidl situate în Spania, Germania, Italia, Marea Britanie și Polonia, atrage atenția presa românească din diaspora.
Produsele spaniole analizate sunt următoarele: „aripioare de pui despicate fără vârf”, „pulpe de pui”, „sferturi posterioare de pui”, „carcasă de pui” și „piept de pui” și au fost achiziționate în Madrid, Valencia și Barcelona, conform informațiilor transmise de OBA. Rezultatul analizei lor microbiologice dezvăluie că 17 din cele 24 de probe spaniole, 71%, au fost contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice. Acești germeni pot provoca infecții ale tractului urinar, pneumonie sau sepsis, iar rezistența la antibiotice este o problemă majoră de sănătate, provocând aproximativ 35.000 de decese pe an numai în Europa, potrivit elperiodico.com.
Raport devastator și în Germania
Studiul de laborator recent al „Fundației Albert Schweitzer pentru lumea noastră” a arătat că carnea de pui din magazinele Lidl este adesea contaminată cu germeni periculoși. În fiecare a doua probă au fost descoperiți agenți patogeni multirezistenți, scrie și publicația germană Frankfurter Rundschau.
Carnea de pui de fripturi, pulpe, aripioare și șnițel de la marca proprie Lidl „Metzgerfrisch” a fost testată și a provenit de la tipul de carcasă 2. Toate probele au fost achiziționate în perioada decembrie 2023 – martie 2024, probele din Germania au fost prelevate de la filialele din Berlin, Oldenburg, Duisburg și Koblenz.
Lidl neagă acuzațiile
Cu toate acestea, Lidl neagă acuzațiile. Lanțul de supermarketuri consideră că noul studiu este o „acțiune de discreditare a imaginii companiei cu informații false și/sau neverificate”, ținând cont că „articolele care se presupune că sunt analizate sunt produse de furnizori care furnizează carne de pui unei mari majorități a lanțurilor de distribuție spaniole”.
În Germania, Lidl a făcut declarații mai prudente, în Spiegel. Potrivit discounterului, în prezent nu se poate face o evaluare a rezultatelor. „Din păcate, în prezent nu avem rezultate concrete din investigație”, a declarat un purtător de cuvânt pentru revista de știri, subliniind controalele stricte și măsurile de calitate ale companiei. „Pregătirea obișnuită a păsărilor de curte nu prezintă, prin urmare, niciun risc pentru sănătatea consumatorului.”
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.