X

Ciolacu luat drept pămpălău de Zelenski! Ucraina organizează OLIMPIADĂ ȘCOLARĂ DE „LIMBĂ MOLDOVENEASCĂ”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ucraina nu doar că nu renunță la sintagma de „limbă moldovenească”, așa cum a promis Kievul și cum s-a lăudat Bucureștiul, dar tipărește manuale școlare în așa-zisă „limbă moldovenească” și organizează olimpiade școlare. 

Potrivit unui Ordin emis de Ministerul Educației și Științei din Ucraina, în anul școlar 2023-2024 se vor organiza două olimpiade școlare distincte în Ucraina, de limbă română, și, respectiv de „limbă moldovenească”.

„Ordinul este redactat, semnat și publicat la 3 săptămâni de la vizita președintelui Zelenski la Bucureși (10.10.2023) și la nici două săptămâni de la ”jubilarea” românească de la Kiev, când se anunța renunțarea oficială a Ucrainei la folosirea sintagmei ”limbă moldovenească”. (…) Anume în această manieră a acționat ministerul de resort în ultimii 25 de ani, și se pare că nu se grăbește să se lepede de mantaua totalitaristă, în ce privește recunoașterea denumirii științifice a limbii române și pentru școlile seculare românești din raioanele basarabene ale regiunii Odesa”, a semnalat, pe Facebook, Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

Remintim că tot Anatol Popescu a atras atenția că în Ucraina se tipăresc în continuare manuale de limba și literatura moldovenească, după cum a relatat RostOnline.

Referitor la acest subiect, premierul Marcel Ciolacu a declarat la un post de televiziune că știrea despre manualele în limbă moldovenească „l-a umplut de nervi” și „nu l-a mai luat somnul”., potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, Ciolacu a menționat că, potrivit înţelegerilor convenite cu autorităţile de la Kiev, Ucraina a recunoscut „limba română ca limbă oficială a minorităţii române pe teritoriul său”, adăugând că implementarea totală a deciziilor în acest sens este îngreunată, momentan, de faptul că ţara vecină este în război.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button