X

PSD și PNL amorsează încă o bombă în buget

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Parlamentul României a devenit apendicele unor politicieni fără scrupule; felul în care a fost votată noua lege a pensiilor este caracteristic unei oligarhii, nu unei țări democratice. 

Două evoluții (sau involuții?) descriu o guvernare din ce în ce mai greu de înțeles.

Mai întâi:

Multe spitale publice din România au rămas fără bani suficienți pentru a susține chiar și activitatea curentă, darmite investițiile, cercetarea, dezvoltarea. Cauzele care au dus la această situație sunt, pe de o parte, subestimarea bugetului la început de an, lipsa unei rectificări bugetare și întârzierile majore în decontarea plăților de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). De pildă, managerul Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” din Capitală a transmis că mai are în buget 300 de lei, dintr-un necesar de circa 21 milioane lei, potrivit Digi24. Un alt mare spital din București, Institutul „Marius Nasta”, nu mai are bani de salarii. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a avertizat recent că riscă să intre în incapacitate de plată în următoarele două-trei săptămâni. Și așa mai departe.

Dar și:

Guvernul a adoptat, cu un oarecare scandal, un proiect de lege care prevede creșterea pensiilor cu 40%, ceea ce ar implica un cost suplimentar de 10 miliarde de lei anul viitor și încă 30 în plus în 2025. De unde ar urma să vină acești bani este imposibil de imaginat, în condițiile în care guvernul face eforturi să reducă actualul deficit bugetar și să acopere o gaură de 45 de miliarde de lei.

Dar guvernului nu-i pasă. PSD și PNL s-au înțeles, frățește, să amorseze încă o bombă în bugetul României. Interesant că reflexul inițial al PNL pe acest subiect a fost cel corect: ministrul Finanțelor, Boloș, de la PNL, a intrat în conflict cu premierul Ciolacu, de la PSD, când proiectul a ajuns în ședința cabinetului. Mai întâi, Boloș s-a opus, Ciolacu l-a somat pe Boloș să dea aviz favorabil iar acesta s-a supus, însă cu obiecții: în 2025 deficitul bugetar ar urma să urce la 6,1% din PIB din cauza creșterii pensiilor cu 40%.

Îmbățoșarea a durat doar câteva zile. A-nceput cu declarații belicoase și s-a terminat flasc, prin – din nou – înmuierea liberalilor. Ieri, dnii Ciolacu și Ciucă au „pupat toți piața endependenții”, anunțând, fiecare pe pagina lui de Facebook, că „toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază” – Marcel Ciolacu – și „totodată, au fost clarificate toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor cuprinse în noua lege a pensiilor” – Nicolae Ciucă.

E naiv cel care înțelege din aceste declarații că PSD și PNL au găsit cumva, miraculos, niște zeci de miliarde de lei uitate pe undeva printr-un dulap, la Guvern – adică miliarde nefurate până acum, zic.

Banii aceștia nu există și nici nu pot apărea fără măsuri foarte dure de taxare suplimentară, care ar trebui să privească, de data asta, întreaga societate, nu doar firmele private, că de la ele nu se mai pot strânge, suplimentar, încă 40-50 de miliarde de lei. De pildă, economistul Cristian Păun crede că guvernul va mări TVA cu 5-6 puncte, pentru că e singura cale de a scoate repede de la populație atâtea zeci de miliarde în plus. Efectele asupra economiei și societății vor fi, însă, foarte dure: nu doar că prețurile vor crește imediat, ceea ce va anula, în esență, și creșterea pensiilor, dar măsura va distruge și o bună parte din veniturile și economiile cetățenilor.

Ca de obicei, singurii care vor rămâne netulburați de creșterea taxelor vor fi evazioniștii, iar guvernul va obține, pe de o parte, slăbirea și descurajarea oamenilor cinstiți, și întărirea șmecherilor și combinagiilor, de cealaltă parte.

Sincer, nu cred că PSD/PNL vor și aplica legea asta de creștere masivă a pensiilor, lege pe care au decis s-o adopte practic fără nicio dezbatere publică – proiectul intră azi, formal, în comisii la Senat și urmează să fie și adoptat până diseară: o bătaie de joc caracteristică unui stat oligarhic, nu unei țări democratice, membră UE. Presupun că va fi aplicată indexarea de 13% din ianuarie, care va fi mulsă electoral până la greață, după care o frumoasă campanie de propagandă împotriva multinaționalelor hrăpărețe (care nu plătesc cât ar merita) va justifica o prorogare a următoarei creșteri, „că noi am vrut, dar hoții de capitaliști au furat bănișorii poporului”.

Este dezgustător disprețul pe care-l manifestă aceste două partide față de proprii alegători, pe care-i tratează ca pe o turmă de dobitoace ce trebuie ținute mereu în dependență față de stăpân.

Dar, nu vă supărați, nici alegătorii lor nu-s chiar fără nicio vină. În atâtea decenii, trucurile electoraliste ale partidelor pe care ei le tot votează nu mai au niciun secret.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Ceea ce NU spune articolul este ”cui prodest”. Cui folosește acest comportament?
    1. Folosește actualei puteri globaliste PSD-PNL (eu aș zice și USR+UDMR, că tot globaliști sunt și ei), pentru că e pomană electorală deghizată. Oferită, ce să vezi, FIX în anul electoral 2024. Aidi bre…
    2. Folosește TOT actualei puteri globaliste, fiindcă vor lăsa în urma lor un buget cu grave probleme după care vor da vina pe AUR pentru toate problemele create DE FAPT în acest an fix de ei, de globaliști. Evident că ei ȘTIU deja că vor pierde puterea, au sondajele reale, nu făcăturile aruncate pe piață de către mass-media oficială kriminală.
    3. Folosește cabalei globaliste, căci AUR nu va avea altă opțiune decât să peticească bugetul făcut praf de globaliști cu împrumuturi externe. Și atunci cabala globalistă va controla agenda guvernamentală AUR condiționând împrumuturile de slugărnicie și implementarea diktaturii globaliste în continuare.
    Aceleași manevre kriminale dintotdeauna… ”nimic nou pe frontul anti-globalist”.

  2. Cu acest Guvern de nulitati securiste si tradatoare, Romania poate intra in orice moment din 2024 in incapacitate de plati, iar atunci va fi Revolutie si imediat apoi macel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button