X

Românii au cea mai puțină încredere în bancheri la nivel global

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Românii au cea mai puțină încredere în bancheri la nivel global, arată concluziile unui sondaj realizat de platforma globală Ipsos în 31 de țări pe platforma sa online Global Advisor.

Doar 11% dintre români spun că au încredere în bancheri, în timp ce 57% spun că nu au încredere.

În ceea ce privește liderii de business din țară, 26% dintre români spun că au încredere în ei, în timp ce alți 33% spun că nu au încredere.

Încrederea românilor în tipuri de meserii:

 • Oameni de știință: 61%
 • Doctori: 49%
 • Profesori: 48%
 • Membri ai forțelor armate: 47%
 • Sondaje de opinie: 37%
 • Bărbați/femei obișnuiți: 36%
 • Clerul/Preoții: 27%
 • Poliția: 26%
 • Lideri de afaceri: 26%
 • Judecători: 25%
 • Avocați: 23%
 • Prezentatori de știri TV/lectori de știri de televiziune: 23%
 • Jurnaliști: 20%
 • Angajați guvernamentali/ funcționari publici: 16%
 • Directori de publicitate: 16%
 • Bancheri: 11%
 • Funcționari de cabinet/ miniștri guvernamentali: 10%
 • Politicieni în general: 8%

La nivel global, politicienii sunt profesia în care oamenii au cea mai puțină încredere, în timp ce medicii și oamenii de știință sunt văzuți ca fiind cei mai demni de încredere, arată indicele Ipsos Global Trustworthiness Index, care urmărește modul în care oamenii văd diferite profesii ca fiind demne de încredere sau nu.

În general, medicii și oamenii de știință își păstrează poziția de cele mai demne de încredere profesii din lume. Aproape șase din zece persoane din eșantionul global consideră că ambii sunt demni de încredere (58% și, respectiv, 57%), aproape de scorurile înregistrate în anii precedenți.

Patru țări afișează cea mai mare încredere în medici: Spania, Țările de Jos, Indonezia și Argentina. În toate cele patru țări, 68% consideră că medicii sunt demni de încredere. Există cinci țări în care mai puțin de jumătate din public consideră că medicii sunt demni de încredere: România (49%), Polonia (45%), Japonia (44%), Ungaria (42%) și Coreea de Sud (38%).

Încrederea în oamenii de știință este cea mai mare în Spania și Argentina, unde 71% îi consideră demni de încredere. Celelalte cinci țări din top sunt Indonezia (69%) și Turcia (66%), urmate de Chile, Mexic și România (toate 61%). Ca și în cazul medicilor, există cinci țări în care încrederea este sub 50% – acestea sunt Malaezia și India (49%), Singapore și Africa de Sud (47%) și Japonia (39%).

Politicienii rămân profesia în care se are cea mai puțină încredere din lume, doar 14% dintre cetățenii din 31 de țări declarând că îi consideră demni de încredere. Aceștia se situează imediat după directorii de publicitate și miniștrii guvernamentali/ funcționarii de cabinet, ambii fiind considerați demni de încredere de mai puțin de unul din cinci.

Încrederea în politicieni este cea mai mare în India – 33% consideră că politicienii sunt demni de încredere, în creștere cu cinci puncte procentuale față de 2022. Urmează Singapore, cu 30%, urmat de Indonezia, cu 24%. Încrederea este cea mai scăzută în Argentina, unde doar șase procente îi consideră demni de încredere. În Polonia și Ungaria, doar șapte procente au încredere în politicieni.

Situația este similară în cazul miniștrilor guvernamentali sau al funcționarilor de cabinet: Singaporeenii sunt pe primul loc, cu 42% dintre ei considerându-i demni de încredere, urmați de India (33%), apoi de Indonezia și Turcia (27%). Încrederea în miniștrii guvernamentali este cea mai scăzută în România, Peru, Argentina și Africa de Sud (toate cu 10%).

Francezii și sud-coreenii au cea mai puțină încredere în directorii de publicitate – doar nouă procente din fiecare țară consideră că aceștia sunt demni de încredere. Încrederea în această profesie este cea mai mare în India și Indonezia (35% și, respectiv, 32%).

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre sunt la 10%. Vă mulțumim! DONAȚIE