X

Vaccinarea și educația sexuală a copiilor și adolescenților din România, pe agenda ședinței de Guvern. Ce prevede strategia „Copii protejaţi, România sigură” 2023-2027

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Proiectul privind aprobarea strategiei naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2023-2027 este anunțat pe agenda ședinței de Guvern de joi, 12 octombrie. 

Acest proiect a fost aprobat, deja, în primă lectură, în ședința de Guvern de săptămâna trecută. La momentul respectiv, ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat că „strategia stabileşte măsurile şi direcţiile de acţiune pentru a asigura protecţia şi promovarea drepturilor copilului, inclusiv ale celor din celor din comunităţi vulnerabile.”

Într-o declarație de presă, ministrul Natalia Intotero a enumerat țintele pe care Guvernul își propune să le atingă până în 2027, „uitând” să amintească de două dintre acestea, respectiv educația sexuală și vaccinarea copiilor.

Potrivit proiectului disponibil pe site-ul Ministerului Familiei, prin această strategie se următește (și) acoperirea vaccinală pentru vaccinurile din calendarul național de vaccinare atinge țintele recomandate de OMS (ținta nr 11), respectiv rata de cuprindere în educația timpurie este de cel puțin 22% pentru segmentul de vârstă de 0-3 ani și cel puțin 95% pentru segmentul 4-6 ani (ținta nr.12).

Iată ce prevede, printre altele,  strategia în ceea ce privește educația pentru un comportament sexual sănătos:

„Copiii și adolescenții nu au acces sistematic la educația pentru sănătatea reproducerii și comportamentul sexual sănătos, cei mai mulți dintre ei neavând cunoștințe și deprinderi esențiale în această privință. Serviciile de sănătatea reproducerii nu au mai fost vizibile între prioritățile din domeniul sănătății în ultimii ani, cel puțin din perspectiva accesului universal, în particular pentru adolescenți.

Medicii de familie pot furniza servicii de consiliere privind planificarea familială și indicarea unei metode contraceptive, la nivelul a două consultații pe an calendaristic pentru fiecare persoană, inclusiv cele neasigurate. Din păcate, date statistice privind volumul anual al acestor servicii și utilizarea de către adolescenți nu sunt disponibile public.

În anii 1990 – 2000 s-au înființat și câteva sute de cabinete de planificare familială, la care aveau acces și adolescenții, dar aceste cabinete nu au mai fost evaluate sau dezvoltate în ultimii ani. De asemenea, subprogramul național care viza furnizarea de mijloace contraceptive gratuite pentru femei vulnerabile, inclusiv pentru adolescente, nu se mai implementează, pentru că a scăzut constant interesul medicilor de familie pentru acest program.

Studii efectuate pe adolescenții din România relevă prevalențe mari ale unor comportamente sexuale la risc, în principal o frecvență mare a actului sexual neprotejat, ceea ce se asociază cu riscul unor boli grave (HIV, hepatită B, alte boli cu transmitere sexuală)83,

Astfel, una din opt fete de 15 ani și unul din trei băieți se declară activi din punct de vedere sexual. De asemenea, doar șase din zece adolescenți au declarat că au utilizat un prezervativ la ultimul act sexual.  Educația deficitară pentru sănătatea reproducerii se reflectă în numărul mare de născuți vii care provin din mame adolescente (anual se înregistrează peste 700 de născuți vii proveniți din mame care au vârsta sub 15 ani). Comparativ cu situația din anul 2015, în 2019 numărul de nou-născuți ai unor mame cu vârsta sub 15 ani a crescut cu 8%, în timp ce populația de fete din grupa 10-14 ani a scăzut cu 0.6%84, deci problema s-a accentuat. De asemenea, și fertilitatea la grupa de vârstă 15-19 ani a rămas constantă în intervalul 2015-2019 (în jurul valorii de 36 născuți vii la 1000 femei), ceea ce semnifică faptul că nu există îmbunătățiri în modelul de fertilitate, în sensul deplasării primei nașteri la o vârstă mai matură.

Din perspectivă medicală, sarcina și nașterea la o vârstă atât de fragedă (15-19 ani și mai ales sub 15 ani) au riscuri importante, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Din perspectivă socială, situația este și mai dramatică, având implicații profunde asupra șanselor de dezvoltare normală a copilului. Mamele adolescente au șanse minime de a avea un loc de muncă sau de a-și atinge potențialul maxim de dezvoltare. Relațiile de cuplu la această vârstă sunt și ele imature, uneori abuzive, iar familia lărgită adesea nu asigură un suport real. La nașteri se adaugă întreruperile de sarcină, 4292 pentru grupa de vârstă 15-19 ani în 2019.

Toate comportamentele menționate trebuie direcționate către alegeri sănătoase, prin implementarea de programe energice, sistematice și continue de educație pentru sănătate, la care să aibă acces toți copiii, cât mai de timpuriu. Din perspectiva dezvoltării durabile, implementarea unor astfel de programe este imperios necesară, având un nivel înalt de prioritate și urgență”.

În ceea ce privește vaccinarea, prin această strategie se urmărește „acoperirea vaccinală pentru vaccinurile din calendarul național de vaccinare atinge țintele recomandate de OMS”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Ba ce priorități au handicapații ăștia din guvern. Le umbla mintea în cap ca mercurul în termometru! De s-ar alege praful de voi, criminalilor!

  2. Bestiile si satanele dambovitene i-au luat acum la tinta si pe copiii si adolescentii romani, fiind gata sa-i sacrifice pe altarul Agendei demonice a stapanilor lor oculti! Ideea este ca, orice clipa in plus petrecuta cu aceste bestii in fruntea Coloniei noastre, ne apropie tot mai repede de extinctia noastra ca neam!

  3. Pe această cale le transmit guvernanților noștri că există o linie roșie care înseamnă chiar copiii noștri, dacă nu cumva vor să transformăm România în a doua Palestina!

  4. Cei care sunteti in sistem (profesori si parinti), aveti datoria de a lupta din interior prin a avertiza parintii si a nu lasa sa se intample ceva rau copiilor prin implementarea acestor mizerii de catre asupritori. Este vremea luptei a fiecaruia in patratica unde este pus si a fi, fiecare, soldatul crestin din garnizoanele romane din primele veacuri, care ii anunta pe crestinii din catacombele Romei de pericolul care urma sa vina asupra lor din partea paganilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button