X

„De ce Corneliu Zelea Codreanu?” – Manifestare dedicată personalității întemeietorului Mișcării Legionare

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

O personalitate ce și-a pus pecetea pe istoria românească interbelică, care la 85 de ani de la asasinarea sa continuă să stârnească în societatea românească pasiuni fierbinți, dispute aprinse, polemici. Pentru denigrarea sau măcar uitarea sa, se cheltuiesc anual bugete uriașe, instituții ale statului se agită, s-a făcut chiar și o legislație penală care interzice cultul său ori promovarea mișcării create de el. Și totuși, cine se teme atâta de un mort? Și totuși, de ce un mort stârnește, după 85 de ani, interesul și fascinația atâtor tineri, adolescenți, care împânzesc orașele țării cu chipul său imprimat pe stikere, afișat pe stadioane sau inundând rețelele on-line, spre disperarea cerberilor cenzurii stângiste? Ce energie fantastică se află în spatele acestui nume ce se încăpățânează să fie atât de viu, chiar și după 85 de ani de la dispariția sa fizică?

Și pentru că va fi 13 septembrie, și pentru că istoricii și jurnaliștii se tem să vorbească de el sau o fac conform propagandei oficiale, am decis să încercăm, într-o seară de istorie, să încercăm să înțelegem toate acestea.

Miercuri 13 septembrie 2023, ora 18,30, în str. Veseliei nr. 21, Sector 5, București
(sediul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu)
Organizator: Fundația pentru Cultură și Educație «Buna Vestire»
Detalii: Tel / WhatsApp +40722749249

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

6 comentarii

  1. Avem stringentă nevoie de un Corneliu Zelea Codreanu! Dacă nu la cârma țării, măcar în politica românească! Din nefericire, eroii se nasc rar, foarte rar, la distanță de secole. Am aprecia și stima un astfel de om, în primul rând, pentru dârzenia sa, pentru lupta sa neîncetată în vederea apărării valorilor ortodoxismului și pentru dorința de a oferi tinerilor un viitor mai bun, cu o clasă politică complet curățată de elemente străine spiritului românesc. Cu atât mai mult cu cât, în vremurile actuale, se încearcă persistent să se șteargă istoria din memoria colectivă, prin metode specifice de îndoctrinare, în ideea creării Omului Nou. Unul amnezic, fără credință, fără istorie, fără valori, fără rădăcini, ușor de convins și de manevrat, numai bun de sacrificat pe altarul ideologiei neo-marxiste.

  2. Marii Parinti si duhovnici, Iustin Parvu si Adrian Fageteanu, poetul Radu Gyr si multe alte personalitati au fost in tinerete membrii ai Legiunii, deoarece considerau ca aceasta pastreaza credinta ortodoxa nealterata, spiritul ancestral si traditiile poporului roman.De asemenea , marii savanti , N.Iorga si N. Paulescu(descoperitorul insulinei), economistul si scriitorul Mircea Vulcanescu , marele istoric la religiilor, Mircea Eliade,  marele filozof si eseist  Petre Țuțea , poetul si politicianul O. Goga si multi alti intelectuali de marca interbelici,  au simpatizat si colaborat cu Legiunea.Si atunci, ca si acum, tara era guvernata de niste cozi de topor ale masonilor adunate in regimul dement al  „regelui playboy”, Carol al II-lea , care se lucrau pe fatza,  impotriva neamului romanesc.  Insa , atunci, spre deosebire de acum, o mare parte dintre romani a reusit sa se solidarizeze intr-o miscare de factura pur-romaneasca, si anume,  Legiunea Arhanghelul Mihail, numita mai apoi, Garda de Fier, fiind condusa de un om patriot, credincios , carismatic si martir al neamului romanesc,  Corneliu Zelea Codreanu. Nu exista sat din Romania acelor vremuri care sa nu aiba flacai legionari, condusi de un sef de cuib,  ceea ce  spune multe despre fascinatia pe care a avut-o aceasta miscare si acest conducator al ei in mentalul colectiv al poporului roman.  Bineinteles ca, astazi toata mass-media vanduta unor interese oculte straine de acest neam, urla din toti rarunchii,  etichetand  pe oricine e nationalist(adica  isi iubeste si  isi apara neamul si patria) cu epitetele de legionar, nazist si extremist,  pt ca fortele straine care conduc din umbra Romania,  nu vor in ruptul capului sa mai apara vreodata pe aceste meleaguri, o astfel de Miscare eminamente romaneasca, la care sa  adere marea masa a romanilor. 

    Marturii despre CZC: Nicholas Nagy-Talavera, scriitor ungur, de origine evreiasca :

    ”Deodată s-a produs o rumoare prin mulţime. Un bărbat chipeş, smead, înalt, îmbrăcat într-un costum alb, românesc, a intrat în curte călărind un cal alb. S-a oprit aproape de mine. N-am putut vedea nimic monstros sau rău în el. Ba chiar dimpotrivă. Zâmbetul său copilaros, sincer, radia asupra mulţimii celor săraci şi părea să fie una cu mulţimea şi totodată în mod misterios, departe de ea. Carisma este un cuvânt nepotrivit pentru a defini forţa stranie emanată de acest om. Poate el aparţinea pur si simplu pădurilor, munţilor, furtunilor de pe culmile Carpaţilor acoperite cu zăpadă, sau lacurilor şi vânturilor. Şi astfel stătea în mijlocul mulţimii în tăcere. Tăcerea sa era elocventă; părea mai puternică decât noi, mai puternică decât ordinul prefectului care i-a interzis să vorbească. O ţărancă bătrână şi ofilită şi-a făcut cruce şi ne-a şoptit: “E trimis de Arhanghelul Mihail”. Apoi clopotul trist al bisericii se porni să bată şi slujba, care preceda întotdeauna adunările legionare, începu. Impresiile adânci, create în sufletul unui copil, dispar cu greu. De mai mult de un sfert de veac n-am uitat niciodată întâlnirea cu Corneliu Zelea Codreanu.” (Nagy- Talavera, Nicholas, O istorie a fascismului în Ungaria şi România. Ed. (evreiasca) Hasefer, Bucuresti, 1996; ed. orig. 1971, în engl.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button