X

Sâmbăta 24 Iunie – întemeietorii Legiunii Arhanghelul Mihail vor fi comemorați la Țigănești

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pelerinajul tradiţional la mormintele lui Radu Mironovici şi Corneliu Georgescu va avea loc în ziua de sâmbătă 24 iunie 2023, ora 11, la mormintele acestora din cimitirul satului Ţigăneşti (com.  Ciolpani, jud. Ilfov), unde va avea loc o ceremonie religioasă, imediat după terminarea Sf Liturghii, anunță Frăția Ortodoxă Sf M Mc Gheorghe și Fundația Ion Gavrilă Ogoranu. Pentru detalii organizatorice, participare etc, contact: FlorinDobrescu, Tel/WhatsApp +40722749249 (A nu se confunda cu Mănăstirea Țigănești!)

SCURT ISTORIC

După căderea comunismului în România, a devenit o tradiţie ca în fiecare an, de 24 iunie, foştii deţinuţi politici să se adune în cimitirul satului Ţigăneşti (com. Ciolpani, Ilfov), la mormântul lui Radu Mironovici, fost deţinut politic, unul dintre cei cinci întemeietori ai Legiunii Arhanghelul Mihail în 1927.

Pe lângă semnificaţia religioasă ancestrală (străvechea sărbătoare a Sânzienelor) şi creştină (Naşterea Sf. Ioan Botezătorul), ziua de 24 iunie are o semnificaţie istorică legată de întemeierea în 1927, Legiunea Arhanghelul Mihail, la iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu şi a altor 4 camarazi ai săi – Ion Moţa, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu şi Ilie Gârneaţă, cunoscuţi drept „cei cinci de la Văcăreşti” sau „văcăreştenii”. Titulatura amintea de recluziunea celor cinci la închisoarea Văcăreşti în perioada 1923-25.

La momentul instaurării dictaturii comuniste în România, se mai aflau în viață 3 din cei 5 văcăreșteni, și anume Radu Mironovici (aflat în țară), Corneliu Georgescu și Ilie Gârneață (aflați în exil din 1941). Corneliu Zelea Codreanu fusese asasinat la ordinul lui Carol al II-lea în 30 noiembrie 1938, iar Ionel Moța căzuse eroic în luptă împotriva birgăzilor comuniste în Spania, la Majadahonda, lângă Madrid, la 13 ianuarie 1937. Corneliu Georgescu își găsise sfârșit în condiții de asemenea tragice, în contextul tulbure de la sfârșitului războiului, în Austria, la Mittersil, iar Ilie Gârneață avea să supraviețuiască până în 1971, în Germania.

Radu Mironovici, era deci singurul întemeietor al Legiunii Arhanghelul Mihail care rămăsese captiv în România comunistă. Soarta lui nu a fost cu nimic mai puțin tragică. După 1945, fără a se fi situat pe o poziție ostilă celor două facțiuni legionare, el nu s-a afiliat nici grupării loiale lui Horia Sima și conduse de împuternicitul acestuia, Nicolae Petrașcu, dar nici grupării anti-simiste loiale exilatului Constantin Papanace și lui Ilie Gârneață. Statutul lui și al discipolilor săi avea să fie unul oarecum distinct, orientat pe o abordare exclusiv mistică și educațională a liniei Mișcării Legionare. Condamnat în 1948, după uriașul val de arestări inițiat de organele represive comuniste împotriva membrilor Mișcării Legionare, el avea să execute o dură detenție politică până la amnistia generală din 1964, când la presiunile Occidentului și sub amenințarea sanțiunii eliminării din ONU, România comunistă a fost nevoită să elibereze toți deținuții politici. Pentru Radu Mironovici însă această eliberare nu a adus schimbări majore în regimul de viață, el rămânând unul dintre cei mai supravegheați cetățeni ai României comuniste. În acest context, lui Radu Mironovic și soției sale Elena, li s-a impus un domiciliu forțat în cadrul căminului de bătrâni din satul Țigănești, comuna Ciolpani, din nordul județului Ilfov. Sărac și bolnav, el avea să îndure aici mizeria și umilințele suportate de persoanele de vârsta a treia în toate azilele României comuniste. În toată această perioadă, Radu Mironovici va frecventa asiduu bătrâna și modesta bisericuță din cimitirul satului Țigănești, unde se va îndeletnici cu munca de întreținere a curățeniei lăcașului și cimitirului. Localnicii bătrâni și-l mai aminteau încă, prin anii 1990, ca pe un bătrân blajin, foarte credincios, care își trăia în liniște și demnitate suferința și ostracizarea. S-a stins în 1974, la scurt timp după ce un individ din sat îl agresase fizic și a fpst îngropat alături de soția sa, Elena, în cimitirul satului Țigănești.

Din acest motiv, după 1990, foştii deţinuţi politici proveniţi din rândul Mişcării Legionare au instituit acest obicei, de a se aduna în fiecare zi de 24 iunie la mormântul „văcăreşteanului” Radu Mironovici (Ilie Gârneaţă şi Corneliu Georgescu erau înmormântaţi în exil, iar mormintele lui Corneliu Codreanu şi Ion Moţa sunt încă necunoscute). În anii 1990 au fost aduse la Ţigăneşti şi osemintele lui Corneliu Georgescu de la Mittersil (Austria), unde acesta decedase în 1945.

În primii ani, pelerinajul a fost organizat chiar sub egida AFDPR, iar ulterior a Fundaţiei Buna Vestire, înfiinţată de foștii deținuți politici legionari.

După anul 2000, această adunare anuală a început să se organizeze în sâmbăta cea mai apropiată de 24 iunie, pentru a da posibilitatea participării şi urmaşilor deţinuţilor politici, care în timpul săptămânii nu puteau participa.

Astfel, pelerinajul anual de 24 iunie de la Ţigăneşti reprezintă o tradiţie a comunităţii luptătorilor anticomunişti de după 1990. Au fost voci care au criticat această tradiţie, invocând circulara lui Corneliu Codreanu din 1937, prin care acesta spunea că ziua Legiunii nu trebuie sărbătorită (în contrast cu celelalte partide). Însă tradiţia pelerinajului anual de la Ţigăneşti nu reprezintă o formă de aniversare, ci un mod de a marca, în acea zi, memoria celor care au înfiinţat această mişcare şi a miilor de legionari ucişi în timpul persecuţiilor celor trei dictaturi ale secolului trecut.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Este nevoie de sprijin pentru o mămică ce tocmai a împlinit 18 ani să nu avorteze al treilea copilaș ! Cine vrea, ar putea să ajute această familie cu trei copilași din București sector 5 să nu facă avortul celui de-al treilea copilaș nenăscut! Primii copilași, Matias și Rania au fost botezați, au un an și jumătate respectiv 6 luni. Tatăl are 21 de ani, muncește pe șantier ca muncitor necalificat când și când,dar acum nu mai au unde să stea și și – au pierdut credința că îi pot îngriji pe toți copilașii și vor să recurgă la această crimă . Ar mai fi nevoie de 1000 de lei sai 1500 lei să își găsească și ei un loc unde să stea…. E de datoria noastră să salvăm un suflet de copil, care ar putea muri nebotezat. Numărul de telefon al familiei 0775178737. Au apelat și la fundația Sfânta Alexandra Împărăteasa, dar nu a avut multă putere de convingere și nici putere financiară să acopere cheltuielile lor. Să sprijinim această misiune de a salva vieți! Adresa mea de e-mail: [email protected]

  2. Doamne ajută!

    Cunosc cazul încă de la primul copilaș al lor. Au primit și atunci ajutor pentru chirie, tânăra mămică avea atunci 16 ani. Mihaela și bunica ei sunt respectuoase, merg la biserică. Nașa, doamna Lucica i-a botezat pe Matias care are un an și jumătate și pe Rania care are 6 luni. Când nu au unde să stea cu chirie, stau într-o casă părăsită.

    Tânăra mămică, Mihaela, s-a descurajat pentru că nu mai face față, nu au unde să stea și din cauza necredinței, dar dacă ar primi ajutor se va găsi ceva cu chirie pentru ei, familia extinsă, bunica Mihaelei mai ales se va ocupa de acest lucru. Cunosc cazul, stau într-o casă părăsită, nu va primi banii direct mămica, ci nașa copiilor care se va ocupa să le găsească ceva cu chirie. Văzând că acest copilaș încă nenăscut primește ajutor, mămica nu va face avortul, și poate că nici nu are bani de așa ceva… Dar nu va primi ea direct bănuții ci nașa lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE