X

Datoria SUA a ajuns la aproape 33 trilioane de dolari. Dar o vor plăti americanii sau europenii?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Unii susțin că serviciul datoriei la o rată ridicată a dobânzii poate stimula de fapt economia

Datoria Americii înseamnă că guvernul a cheltuit mai mulți bani decât a luat și trebuie să se împrumute pentru a compensa diferența. 

Cu toate acestea, „datoria are multe scopuri utile”, susține Kris Mitchener, profesor de economie la Leavey School of Business de la Universitatea Santa Clara. „Datoria publică a fost întotdeauna folosită pentru situații de urgență. Este mai ușor să finanțezi prin împrumut decât să împovărezi generația actuală cu taxe și impozite.”

Potrivit CNBC, datoria SUA a crescut cu peste 89% de la începutul pandemiei. Mulți economiști de top nu și-au făcut griji.

Dar cea mai gravă urgență de sănătate publică a trecut, iar accentul se pune  acum  pe modul în care datoria în continuă expansiune poate fi dăunătoare economiei.

„Există utilizări bune ale datoriei și există utilizări rele ale datoriei”, a declarat William Gale, economist și membru senior la Brookings Institution.

„Preocuparea nu este dacă datoria națională ar trebui folosită vreodată”, spune Michael Peterson, președinte și CEO al Fundației Peter G. Peterson. „Ar trebui să fie modul în care banii sunt folosiți și cât de mult sunt folosiți. Și, din păcate, îi folosim pentru zilele ploioase și zilele însorite chiar acum.”

Analiștii  măsoară severitatea datoriei unei națiuni pe baza raportului datorie-PIB. Datoria SUA deținută de public este de aproape 100%. Comitetul pentru Dezvoltare Economică al Conference Board spune că un raport responsabil al datoriei în PIB pentru o țară de dimensiunea SUA ar fi de 70%.

„Datoria vă ajută economia, deoarece puteți lua inițiative mari, cum ar fi infrastructura”, a declarat Lori Esposito-Murray, președintele Comitetului pentru Dezvoltare Economică al Consiliului Conferinței. „Factorii de decizie ar  putea face față unor crize precum pandemia, dar trebuie să fie atenți unde este ponderea datoriei  în PIB, deoarece acesta este într-adevăr indicatorul de stabilitate dacă poți plăti efectiv această datorie sau dacă înclini balanța”.

Serviciul datoriei poate deveni dificil atunci când ratele dobânzilor sunt mai mari. Rezerva Federală le-a majorat din martie 2022 cu scopul de a încetini activitatea economică.

Dar unii susțin că serviciul datoriei la o rată ridicată a dobânzii poate stimula de fapt economia.

„Fed împinge ratele dobânzilor în sus și acest lucru alimentează sute și sute de miliarde de dolari în venituri suplimentare deținătorilor de obligațiuni”, precizează Stephanie Kelton, profesor de economie la Universitatea Stony Brook. „Deci, oamenii care dețin obligațiuni guvernamentale, plătind rate mai mari ale dobânzii, obțin un câștig uriaș sub formă de venituri din dobânzi și aceste venituri pot fi cheltuite la fel ca orice altă formă de venit”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button