X

‘Doliu’: Zelenski e supărat pe România și pe celelalte țări est europene care nu vor cereale ucrainiene

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni Uniunii Europene că nu este de acord sub nicio formă cu prelungirea restricţiilor asupra exporturilor de cereale din ţara să către statele UE din vecinătatea Ucrainei, relatează Reuters. 

„Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor pe cale terestră după 15 septembrie, când expiră restricţiile relevante, este inacceptabilă în orice formă”, a indicat Zelenski, într-un mesaj pe Telegram.

„Credem într-o înţelegere cu Comisia Europeană, dar suntem pregătiţi pentru orice scenariu”, a adăugat preşedintele ucrainean, menţionând de asemenea că Ucraina se află în contact cu toate părţile pentru a găsi o soluţie care să mulţumească pe toată lumea.

Reacţia sa survine după ce miniştrii agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene prelungirea cel puţin până la finalul acestui an a restricţiilor la import pentru patru produse agricole ucrainene, la care să se adauge o listă mai largă de produse provenite din Ucraina.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor „măsuri excepţionale de salvgardare” aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord ce expiră pe 15 septembrie.

Guvernul polonez a anunţat că va prelungi oricum aceste restricţii, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Dacă Ucraina are surplus, de ce nu il doneaza africanilor, care în mare majoritate nu au ce minca? Păi pentru că scopul acestei mișcări este de a distruge producția autohtonă și a forța țările europene producătoare și ele de cereale , să cumpere cînd nu au nevoie. Toate sunt masinatii ale organizațiilor mondialiste de tipul World Trade, GATT , FMI și Banca Mondiala, organizații talmudo- sionisto-masonice pînă în măduva oaselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button