X

În 2023 Ucraina va tipări manuale de limba și literatura „moldovenească”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În anul 2023 Ministerul Educației și Științei din Ucraina va tipări manuale de limba și literatura „moldovenească”, va elabora programe școlare respective și va pregăti cadre didactice pentru a nu-i discrimina pe vorbitorii acestei limbi, potrivit unui răspuns oferit Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU), care i-a solicitat Kievului renunțarea la folosirea sintagmei sovietice de „limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public din Ucraina, luând în calcul recentele modificări aduse legislației din Republica Moldova, transmite BucPress din Cernăuți.

RELATAREA BUCPRESS:

După ce cea mai reprezentativă și numeroasă Uniune Civică a românilor din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev a reluat în mai a.c. într-un memoriu numeroasele solicitări din trecut privind soluționarea definitivă a problemei legată de predarea în inexistenta „limbă moldoveneasca” și folosirea acesteia la nivelul politicii de stat, atât Ministerul Educației și Științei, cât Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina au răspuns că nu este posibil.

CNRU a arătat într-un memoriu că oficial „limba moldovenească” este recunoscută doar în Ucraina și în „republica moldovenească transnistreană” separatistă, o creatură a Kremlinului, asociere care nu i se potrivește deloc Kievului. „În acest sens, solicităm să se facă modificările corespunzătoare în actele normative și cele subsecvente ale Ucrainei”, potrivit memoriului.

Ministerul Educației și Științei al Ucrainei: Există 16 școli cu predare în „limba moldovenească” în regiunea Odesa, alături de limba de stat

Citând Carta Europeană a limbilor regionale sau limbilor minoritare, ratificată de Ucraina, Ministerul Educației și Științei de la Kiev arată că limba „moldovenească” este o limbă a unei minorități naționale distincte din Ucraina.

De aceea, în regiunea Odesa funcționează 16 instituții de învățământ mediu general, în care elevii studiază în limba „moldovenească” alături de limba de stat. „Ministerul elaborează și implementează programe școlare, manuale de limbă și literatură română și limbă și literatură moldovenească și se efectuează pregătirea cadrelor didactice corespunzătoare”, potrivit răspunsului oferit CNRU.

De asemenea, în răspuns se mai spune că „definirea denumirii limbilor nu face parte din competențele Ministerului”. Ucraina intenționează să păstreze predarea în limba română pentru regiunile Cernăuți și Transcarpatia, și predarea în „moldovenească” pentru regiunea Odesa.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei: Limba „moldovenească” este prevăzută în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare

În răspunsul oferit CNRU, MAE de la Kiev susține că sintagma „limba minorității naționale moldovenești” este înscrisă în Legea Ucrainei privind ratificarea Cartei limbilor regionale sau limbilor minoritare.

Este citat recensământul populației din Ucraina din anul 2001.  „Pe teritoriul Ucrainei locuiau aproape 260 de mii de persoane aparținând minorității naționale moldovenești din Ucraina, și 70% dintre aceștia considerau moldoveneasca ca fiind limbă maternă”, scrie MAE, fără să excludă faptul că datele actuale ar putea fi total diferite de cele din trecut.

Ca și în cazul Ministerului Educației, departamentul guvernamental de la Kiev responsabil pentru politica externă, susține că nu ține de competența directă a diplomaților ucraineni definirea existenței sau inexistenței unei limbi: „Propunerile prezentate în memoriul Dumneavoastră pot fi examinate în cadrul evenimentelor, desfășurate de Serviciul de Stat al Ucrainei privind Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței, în contextul de optimizare a procesului de implementare a respectivelor regulamente ale Legii Ucrainei privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina”

Nicio schimbare la Kiev după modificarea denumirii limbii de stat în Republica Moldova din „moldovenească” în română

CNRU i-a solicitat Ucrainei după schimbarea sintagmei de „limbă moldovenească” cu limba română în Constituția Republicii Moldova să recunoască identitatea așa-zisei limbi „moldovenești” pe teritoriul Ucrainei cu limba română și să renunțe oficial la folosirea sintagmei sovietice, staliniste, ruso-imperiale de „limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public al Ucrainei în semn de respect pentru denumirea științifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetățeni ai Ucrainei, precum și față de limba de stat a celor două țări vecine și prietene cu Ucraina – România și Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Deocamdată, răspunsurile oferite de Kiev nu indică nicio schimbare a abordării tradiționale a acestui subiect. Atât Ministerul de Externe, cât și cel al Educației susține că „limba moldovenească” este prezentă la nivelul actelor și normelor internaționale, ratificate de Ucraina, fiind citate și rezultatele recensământului din 2001.

Ministerul Afacerilor Externe al României a cerut ca Ucraina să renunțe la sintagma „limba moldovenească”

În aprilie a.c. Ministrul de Externe al României Bogdan Aurescu a cerut ca autoritățile ucrainene să renunțe la sintagma „limba moldovenească”, după ce limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova, iar acest lucru a fost trecut inclusiv în Constituția țării. Aurescu a discutat acest subiect într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

„Evocând demersurile recente ale Chișinăului de implementare a deciziilor Curții Constituționale din Republica Moldova privind denumirea corectă a limbii oficiale a acestui stat – limba română, Aurescu a reiterat solicitarea ca autoritățile ucrainene să adopte măsurile necesare pentru recunoașterea inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești””, se arată într-un comunicat al MAE.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Toate informațiile despre exercițiul NATO “Air Defender 23”

    Când și unde zboară avioanele de luptă deasupra Germaniei?

    Care este obiectivul Air Defender 23?

    Exercițiul NATO Air Defender 23 este destinat să exerseze operațiuni aeriene cu forțele aeriene aliate.
    În special, este vorba despre optimizarea și extinderea cooperării națiunilor participante.
    “Vrem să arătăm că avem o tehnologie bună, că vrem să prevenim războaiele și că suntem pregătiți”,
    a declarat ambasadoarea americană Amy Gutmann într-o conferință de presă.
    Exercițiul Bundeswehr nu este îndreptat împotriva nimănui, deoarece NATO este o alianță defensivă.

    Când are loc Air Defender 23?

    Exercițiul Air Defender 2023 al NATO va avea loc în perioada
    12-23 iunie 2023.
    Air Defender a fost inițiat de Germania în 2018.
    Din acest motiv, exercițiul se desfășoară sub conducere germană.

    Ce națiuni participă la Air Defender 23?

    Un total de 25 de națiuni participă la exercițiul NATO.
    Capacitățile comune de răspuns ale forțelor aeriene în situații de criză sunt instruite.
    Din aceste 25 de națiuni, 250 de aeronave zboară exercițiul.
    100 de aeronave provin din state americane și vor fi trimise în Europa. Aproape 10.000 de soldați participă la Air Defender 23.

    Națiunile participante la exercițiul NATO Air Defender 23 sunt:

    Belgia,
    Bulgaria,
    Croația,
    Republica Cehă,
    Danemarca,
    Estonia,
    Finlanda,
    Franța,
    Germania,
    Grecia,
    Ungaria,
    Italia,
    Japonia,
    Letonia,
    Lituania,
    Olanda,
    Norvegia,
    Polonia,
    România,
    Slovenia,
    Spania,
    Suedia,
    Turcia,
    Statele Unite
    și Marea Britanie.

    Povara asupra populației trebuie menținută la un nivel cât mai scăzut posibil de Air Defender 23.
    Acesta este unul dintre motivele pentru care exercițiile NATO sunt prelungite și nu sunt niciodată desfasurate mai mult de patru ore pe zi în spațiul aerian al exercițiului. Procesele urmează să fie optimizate în continuare, ceea ce ar trebui să minimizeze impactul asupra traficului aerian civil.
    După cum scrie Bundeswehr, nu ar trebui să existe anulări de zboruri și, cel mult, întârzieri individuale

    Alle Infos zur Nato-Übung „Air Defender 23“ – Wann und wo fliegen Kampfjets über Deutschland?
    https://www.fr.de/panorama/uebung-bundeswehr-montag-startet-air-defender-2023-alle-infos-nato-zr-92333937.html

  2. Dacă am avea Lideri adevărați la București ar spune

    Ucrainenii vorbesc limba Rusă
    Nu există limbă ucraineană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button