X

Un procuror special recunoaște că dosarul Trump-Rusia a fost unul politic

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Poliţia federală s-a mulţumit cu informaţii discutabile pentru a deschide o anchetă asupra suspiciunilor de coluziune între Moscova şi Donald Trump în cursul prezidenţialelor din 2016, a criticat un procuror special într-un raport publicat luni, transmite AFP conform Agerpres. 

John Durham a considerat că FBI s-a bazat pe „informaţii brute care nu fuseseră analizate sau coroborate” pentru a-şi lansa investigaţiile şi ulterior i-a lipsit „obiectivitatea” în gestionarea acestui dosar foarte politic.

„Ancheta rusă”, care a umbrit prima parte a mandatului preşedintelui republican fără a scoate la lumină dovezi solide de coluziune, a fost întotdeauna denunţată de Donald Trump drept o „vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de adversarii săi.

Cu puţin timp înainte de sfârşitul mandatului, guvernul său i-a încredinţat lui John Durham misiunea de a investiga originile acestei anchete. După trei ani de investigaţii, el şi-a prezentat concluziile care se întind pe mai mult de 300 de pagini.

Pe lângă slăbiciunea elementelor ducând la demararea anchetei, procurorul special a reproşat poliţiei federale că a acţionat după un sistem cu două măsuri.

„Viteza şi maniera în care FBI-ul” a decis să ancheteze asupra lui Donald Trump „contrastează cu abordarea adoptată anterior într-un caz de posibilă ingerinţă străină în campania” candidatei democrate Hillary Clinton, a scris el, subliniind şi „atitudinea temerară” a anumitor anchetatori.

În opinia sa, „FBI-ul şi Departamentul de Justiţie trebuie să recunoască faptul că lipsa de rigoare analitică, părtinirile de confirmare şi prea multă încredere în surse legate de opozanţi politici i-au împiedicat pe anchetatori să ia în considerare ipoteze alternative şi să acţioneze cu obiectivitate adecvată”.

Cu toate acestea, procurorul special nu a recomandat urmăriri penale sau reforme specifice.

„Răspunsul nu este de a crea reguli noi, ci de a reînnoi loialitatea faţă de cele vechi”, a susţinut el.

Donald Trump, care candidează pentru al doilea mandat în 2024, s-a grăbit să-i laude munca. „După cercetări ample, procurorul special John Durham a ajuns la concluzia că FBI nu ar fi trebuit niciodată să lanseze ancheta Trump-Rusia”, a scris el pe Truth Social. „Cu alte cuvinte, publicul american a fost înşelat”, a adăugat el.

Cât despre FBI, el a insistat că faptele descrise de procurorul Durham au dus deja la „zeci de acţiuni corective”. „Dacă ar fi fost în vigoare în 2016, gafele identificate în acest raport ar fi putut fi prevenite”, a comentat unul dintre purtătorii de cuvânt ai acestuia.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button