Ce este cutremurul?
Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului, în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.
Suprafața de-a lungul căreia rocile “se rup” și se deplasează se numește plan de falie. Cutremurele din România de origine tectonica se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi de peste 60 de kilometri) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 de kilometri adâncime).
Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub forma de unde seismice. Magnitudinea se determină, în mod uzual, pe scara Richter folosind înregistrările diferitelor stații seismice.
> Vezi proiect „Cutremurele din România și efectele lor” (INFP)
Cum se măsoară un cutremur?
Scara de magnitudine este exponențială: o creștere cu o unitate a magnitudinii corespunde cu o creștere de 30 de ori a energiei eliberate. De exemplu, pentru un cutremur de magnitudine 6.0 energia eliberată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0, în timp ce la un cutremur de magnitudine 7.0 energia eliberata este de aproximativ 900 de ori (30 x 30) mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0.
Seismicitatea României
Zonele seismogene se definesc ca arii cu seismicitate grupată, în interiorul cărora activitatea seismică şi câmpul de tensiuni sunt considerate a fi relativ uniforme. Identificarea caracteristicilor pe termen lung ale procesului de generare a cutremurelor în fiecare zonă seismogenă este de importanţă majoră pentru estimarea hazardului seismic.
Pe teritoriul României, zona seismogenă cu cel mai ridicat potențial distructiv este situată în litosfera subcrustală, la curbura Carpaţilor Orientali – regiunea Vrancea.
Pe lângă aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanţă locală pentru hazardul seismic: zonele Est – vrânceană, Făgăraş – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana – Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică, depresiunea Transilvaniei (Radulian et al., 2000).
Seismicitatea de fond – evenimente crustale cu magnitudine Mw < 5.0 – se observă sporadic, cu precădere în nordul Olteniei, Depresiunea Haţeg, partea estică a Câmpiei Române, Platforma Moldovenească, Orogenul Carpaţilor Orientali.
Care sunt principalele zone seismice din România? (video INFP)
ALTE RESURSE UTILE
> Materiale educative – jocuri, broșuri de seismologie (pe grupe de vârstă)
> Tur ghidat digital „Bucureștii și cutremurele”
> Arhiva foto a efectelor cutremurelor din România
> Cutremurul vrâncean din 10 noiembrie 1940 (video)
> Hărți de hazard și risc seismic
> Infografic Cutremur 1940 | Infografic Cutremur 1977
> Documente istorice scanate despre cutremurele din România
> Cum și când se transmit info despre cutremur în România
> Tipărește și completează PLANUL DE URGENȚĂ AL FAMILIEI (1 pagină)
Ce „predicție exactă” e asta… „mai devreme sau mai târziu”?
Nimeni nu poate sti exact cand – doar Dumnezeu (si aia care se cred dumnezei si fac ei cutremure ca sa santajeze lumea. Tehnologia cica exista din anii ”80).