X

Părintele Justin Pârvu: Despre Smerenie și unitatea Neamului

Să perseverăm în smerenia de pe Crucea Golgotei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Rezistența creștinismului nostru în aceasta constă: în răbdarea de pe Crucea Golgotei, în smerenia de pe Crucea Golgotei și în perseverență. Privind la aceste aspecte, putem duce și noi mai departe acest mare dar pe care ni l-a dat Dumnezeu: al răbdării, al smereniei, al dragostei lui Hristos. Aceasta este toată taina în care creștinul se învârte. Chiar dacă ni se pare nouă că nu mai existăm și că suntem aruncați, anulați și cu noi s-a terminat, să nu ne înșelăm! «Eu am biruit lumea» – așa spune Mântuitorul și nu rămâne cuvântul Evangheliei în afara acestui mare adevăr.

Noi, ca turmă mică, așa cum suntem considerați, trebuie să credem că avem cea mai imensă forță, a lui Dumnezeu, Care pe tot parcursul istoriei noastre, până în prezent, ne este un model de viață în toate vremurile ce au trecut: până la martirii noștri de la Aiud. Martirii chinurilor de la Pitești sunt o mărturie a unui creștinism proaspăt, din ce în ce mai viguros și îndrumător pentru generațiile care urmează.

Toți să colaborăm pentru un singur ideal

În ei nădăjduim, în acești sfinți, nu în planurile noastre. Îmi pare rău că torționarii nu vor să vadă, nu; nu vor să vadă adevărul. Să fie tot cei care au fost torționari, tot ei să ridice monumentele celor pe care i-au ucis altădată? Dumnezeu va răsplăti fiecăruia după idealurile acestea, că veșnicia noastră nu este în partidul PMR, PSD, PCR. Nu. Că noi ne-am rugat: pentru Ceaușescu, pentru Iliescu, pentru Gavrilescu, pentru hau-hau… Și răspunde veșnic Hristos, Care ne dă nouă veșnicia. Acolo trebuie să privim noi. Că fiecare dintre noi va da răspuns pentru ceea ce trebuia să facem și n-am făcut. Fie că este mic, fie că este mare, fiecare răspunde. De la mic la mare, vom avea fiecare răspundere înaintea lui Dumnezeu. Cu atât mai mult cei mari, cum spune Mântuitorul: «Multe v-am dat, multe vă voi cere». De aceea trebuie toți să colaborăm pentru un singur ideal, al unității noastre creștine, ca să preamărim și să putem avea prospețimea aceasta a martirilor, a mărturisitorilor noștri, pentru că nu este un alt timp mai prielnic, al nevoii de rugăciuni atât ale celor pământești, ale noastre, cât și ale celor cerești de dincolo, adică ale Bisericii triumfătoare și ale Bisericii acesteia luptătoare de aici, de pe pământ.

Marta și Maria neamului românesc

Nu se poate vorbi de o revenire pentru că tot conținutul acesta istoric nu este al nostru, este al lui Dumnezeu care gospodărește destinele lumii. Dar cu cât vom fi mai puțin împilați și ne vom trezi și vom gândi mai mult și vom avea aceste sclipiri de devotament creștin-ortodox, cu atât ne vom ridica mai mult și vom supraviețui. Pe noi nu ne salvează nici Europa, nici Asia, nici Africa, nici America. Pe noi ne salvează numai și numai esența vieții noastre creștin-ortodoxe și aceasta este și sămânța viitorului Europei. Vechea Europă a fost creștină. Europa a căzut în momentul în care s-a amestecat cu materialismul acesta marxist-leninist care își are originea în lumea păgânismului. Acesta este secolul nostru de luptă și de dârzenie cât se poate de mare ca lumea aceasta să poată supraviețui pe planul acesta creștin-ortodox. De altfel, din primele începuturi ale comunismului, din 1940-1944, noi am trăit o stare de luptă și de încercări grele. Supraviețuim numai datorită rugăciunilor mărturisitorilor și ale creștinului nostru ortodox pe care nu-l interesează partidele și formele astea goaleEl știe că trebuie să păstreze o rugăciune, știe să zidească un altar, o biserică, știe să zidească o Românie în care să se bucure de înviere. Pe noi ne interesează în primul plan, cum realizăm omul. Formele economice, formele politice, sociale sunt o mafie care manevrează și conduc popoarele în nenorocire. Dar creștinul trebuie să țină seama de lumea lui, a Împărăției lui Dumnezeu. Și lumea aceasta materială este binecuvântată de Dumnezeu, că Dumnezeu n-a venit să strice legea, ci s-o împlinească. N-a venit să distrugă materia, ci să o așeze în duhul acesta creștin, ca Maria din Evanghelie care și-a ales partea cea bună. Ei bine, poporului nostru pentru redresarea pe drumul Mariei, îi mai trebuie un lucru: să se apropie puțin de rugăciune. Toate sunt ale Domnului, și întindere și bogăție, numai că omul s-a pus stăpân peste ele ca un arbitru. Cu cât popoarele vor fi mai sărace, mai obidite, cu atât mai ușor pot să fie stăpânite. Și asta e metoda: îi iei tot și te pui stăpân peste om.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Care unitatea neamului?
    Vine securistul de la sri si cere ca tatal sa-si vanda tradeze copilul si se executa! Vine tot ala si cere bunicii, matusii, chiar prietenilor si celor apropiati si toti il vand pe cel haituit de securisti. Si toti astia isi fac cruce, tin post, merg la Sfanta Biserica, iar cand este ordin se leapada de aproapele lor fara cracnire! Iar nevasta lui a fost informatoare colaboratoare vreo doua decenii! Cand a dat ordon securitatea toti il tradeaza pe cel haituit, nimeni nu a ramas langa el, doar Hristos! Acesta este un caz concret din Bucuresti!

    Care Unitate a Neamului? Unde? In vorbe pe site?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button