X

IPS Teodosie are prima reacție ortodoxă în privința preoților români ortodocși din Ucraina

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține că problema gravă preoților români ortodocși din Ucraina terorizați de autorități va fi discutată în cadrul Sfântului Sinod, de pe data de 9 februarie. Acesta a condamnat agresiunea autorităților ucrainene împotriva Bisericii, împotriva credinței și împotriva românismului, exprimându-și speranța ca și Guvernul României să se implice în detensionarea acestei situații absurde.

După declarațiile controversate ale purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu (n.n. care nu scoate un sunet fără aprobarea PF-ului), condamnate de opinia publică, BOR a decis, totuși, să facă un pas pentru stoparea atacurilor autorităților ucrainene împotriva preoților români ortodoși din Cernăuți. Astfel, problema va fi dezbătută în cadrul Sfântului Sinod al BOR, unde se vor decide măsurile care vor fi luate. Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a criticat dur prigonirea preoților ortodocși din Ucraina, arătând că nu poate accepta agresiunile împotriva românismului și a credinței.

”Nu se poate ocupa de această problemă fiecare, de capul lui. Ne implicăm emoțional, sentimental, dar nu ne putem ocupa oficial, pentru că preoții ortodocși români din Ucraina aparțin altei țări și altei biserici autocefale. Eu tot timpul îl pomenesc în rugăciuni pe mitropolitul Longhin, că știu că e bolnav. Cu siguranță, pe data de 9 februarie, la Sfântul Sinod, se va dezbate și problema preoților români din Ucraina. Nu putem accepta o astfel de agresiune nefirească împotriva Bisericii, împotriva credinței, împotriva românismului. Este o anarhie acolo. Nu pot fi de acord cu această aberație. Sper ca și Guvernul nostru și autoritățile să se implice, pentru că este vorba despre poporul român. Noi ne rugăm pentru românii de pretutindeni, că rugăciunea face mai mult decât diplomația, și sperăm ca Dumnezeu să dea gândul cel bun și celor de acolo”, ne-a declarat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Dreapta credință

Ortodoxia, dreapta credință, este dominantă în doar 12 țări din întreaga lume: Belarus, Bulgaria, Cipru, Georgia, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Rusia, Serbia și Ucraina. Organizarea internă a bisericilor le desparte, însă legătura indestructibilă prin împărtășirea aceleiași credințe transcede sau ar trebui să transceadă orice granițe. „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci, în mod majoritar, de Biserica Ortodoxă Ucraineană, rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a fost primul mesaj al BOR față de atrocitățile comise de ucraineni împotriva preoților ortodocși români din Ucraina. Declarația controversată a stârnit, pe bună dreptate, furia populației, care a perceput mesajul ca o delimitare a BOR față de frații români ortodocși, cărora li s-a interzis să-și folosească limba maternă până și în rugăciune. Sigur, poate că ar fi necesar și oportun ca cele 114 parohii ordodoxe române din Ucraina să revină în comuniunea directă a Bisericii mame Ortodoxe Române, însă lucrurile nu sunt chiar simple, mai ales în teritoriile istorice predate Ucrainei, unde ostilitatea față de români a atins cote alarmante.

Capul plecat sabia nu-l taie

Ultima ”zicere” a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a pus și mai multe paie pe foc, deși intenția era de a-l stinge cumva. Pe scurt, Patriarhia a transmis românilor și preoților din Ucraina: capul plecat sabia nu-l taie. ”Situația gravisimă în care se află acum Ucraina, invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist”, a afirmat Vasile Bănescu. Ceea ar fi trebuit și încă trebuie să facă Biserica Ortodoxă Română este să condamne, oficial, atacurile ucrainene împotriva preoților ortodocși români și să ceară, răspicat, încetarea acestora. Pentru că războiul dintre Rusia și Ucraina nu poate constitui niciodată un pretext pentru prigonirea românilor ortodocși din Ucraina.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

 1. Cinste parintelui Teodosie! Iar Banescu sa puna mana pe DEX:
  ” Capul plecat sabia nu-l taie – Expresie prelucrată după versul 13 din legenda istorică Daniil Sihastrul de Bolintineanu. Se citează, de obicei, spre a sublinia un act de supunere. Dar folosind astfel acest vers, adică desprins de cele ce urmează, trădăm intențiile autorului.
  Ștefan al Moldovei, rănit și învins, venind la Daniil Sihastrul și cerîndu-i povață dacă să închine turcilor țara, capătă răspunsul: „Capul ce se pleacă paloșul nu-l taie, Dar cu umilință lanțu-l încovoaie! Ce e oare traiul dacă e robit? Sărbătoare-n care nimeni n-a zîmbit!”
  Prin urmare, versul lui Bolintineanu n-ar trebui citat în mod izolat, căci numai întreg contextul exprimă limpede ideea poetului: „Viața și robia nu pot sta-mpreună, Nu e tot d-odată pace și furtună”
  sursa https://dexonline.ro/definitie/capul%20plecat%20sabia%20nu-l%20taie/1269077

 2. Binecuvantat fie parintele nostru IPS Teodosie.
  Binecuvantat in vecii vecilor, amin.

  Sarut mana parinte si roaga-te pentru noi pacatosi.

 3. Cum, dacă dreapta credință este ortodoxă doar in 13 țări,restul tarilor sunt pierdute? Și dacă alte țări au majoritate lutherana, calvinistă, penticostală,etc.atunci ortodocșii sunt pierduți?
  Pot să îl găsești pe Dumnezeu în acest amestec religios?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button