X

TRĂDARE! Patriarhul se dezice, prin Bănescu, de preoții și ierarhii români din Ucraina: nu aparțin de Patriarhia Română!

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a oferit luni o declarație către presă în care explică situația ecleziastică a comunităților de români ortodocși din Ucraina, informează Basilica.ro.

„Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a subliniat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat că la nivel local persistă încă o ambiguitate privind structurile ecleziastice din Ucraina care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului.

El a menționat că Biserica Ortodoxă Română a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale).

„Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta”.

Vasile Bănescu a spus că „situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă”.

„Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, a mai precizat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.


În situația ecleziastică din Ucraina, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a menționat, încă din 2019, că va ține seama cu prioritate de cele peste 120 de parohii ortodoxe românești, aflate în Ucraina, în special în zona Bucovinei de Nord. S-a precizat atunci că este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

11 comentarii

 1. Vai de sufletul lui de ateu. Vai de el. Ereticii plang unuii pentru altii si isi striga durerea ca sa stie tot globul, iar acest “crestin” se leapada de fratii lui.
  Vai de sufletul lui cand va ajunge in fata dreptului Judecator, Iisus Hristos de care acest specimen se pare ca inca nu a auzit.
  Inima de piatra are acesta …. entitate de nu plange sufletul in el pentru fratii saii din ucraina. Vanzator de neam si tara acest …

  Si pe unguri nu i-a calcal nimeni cu bocancul pe cap precum le-a calcat pe maicutele romance.
  Vai de capul lui.

  Ungaria acuză Ucraina de hărțuiri și atrocități anti-maghiare în raionul Muncaci: Îndemnăm liderii locali să înceteze imediat

  Viceministrul ungar de externe Tamas Menczer le-a cerut liderilor locali din raionul Muncaci din vestul Ucrainei ”să înceteze imediat atrocitățile anti-maghiare, precum hărțuirea și lipsirea minorității etnice ungare de drepturile sale”, informează agenția MTI, citată de 3dots.

  Potrivit hungarytoday.hu, oficiali locali ucraineni au organizat îndepărtarea din orașul Muncaci a statuii păsării Turul (un simbol ungar), au fost înlăturate cu sprijinul poliției ucrainene drapele de pe sediile administrative în două sate ucrainene cu populație majoritar maghiară.

  De asemenea, sursa citată mai informează că au fost șterse inscripțiile în maghiară ale unei școli de fotbal finanțată de Ungaria într-unul din acele sate și directorul unei școli maghiare din Muncaci a fost demis.

  Dacă Ucraina vrea să fie o membră a Uniunii Europene, atunci este inacceptabil să hărțuiască sistematic o minoritate etnică și să o priveze de drepturile sale.

  Nu înțelegem deloc cum deciziile și măsurile anti-ungare ajută în Ucraina războiul împotriva Rusiei”, a scris pe Facebook secretarul de stat în ministerul ungar de Externe, Tamas Menczer.

  ”Îndemnăm liderii locali să înceteze imediat atrocitățile anti-ungare(…) să facă toate eforturile, fără întârziere, pentru ca măsurile anti-ungare să fie retrase și să fie restabilită starea de fapt”, a continuat în mesajul său secretarul de stat,.
  Ungaria acuză Ucraina de hărțuiri și atrocități anti-maghiare în raionul Muncaci: Îndemnăm liderii locali să înceteze imediat

  https://www.activenews.ro/stiri/Ungaria-acuza-Ucraina-de-hartuiri-si-atrocitati-anti-maghiare-in-raionul-Muncaci-Indemnam-liderii-locali-sa-inceteze-imediat-179080

  1. Ai “nostrii” blestemati conducatori, nevazand durerea fratilor nostrii din ucraina, afland de la realitatea tv, in ziua in care maicutele ereau calcate cu bocancii pe cap de catre trupele lui zelinsky, ei nenorocitii votau ca Romania sa plateasca toata dobanda imprumuturilor ucrainiene.
   Uratorii de romani, aceste hiene ce s-au urcat pe scaunul de domnie al Romaniei. Uratorii astia se bucura cand romanii sunt decimati in ucraina. Nu i-ar mai rabda Dumnezeu.

   Iata mai jos cum ungurii isi apara fratii din ucraina. Cinste lor ungurilor.
   Șeful diplomației ungare amenință că țara sa nu va mai susține Ucraina – Care e motivul

   Deciziile care subminează drepturile comunităţii naţionale maghiare vor face ca în perioada următoare pentru Ungaria să devină dificilă luarea unor decizii care înseamnă sacrificii pentru sprijinirea Ucrainei, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Bruxelles, relatează MTI.
   La conferinţa de presă susţinută în pauza şedinţei consiliului UE pentru afaceri externe, şeful diplomaţiei ungare a declarat că şi de data aceasta, subiectul principal a fost războiul din Ucraina. “Văd că, deşi a început un nou an, atitudinea de război nu se schimbă şi predomină aceeaşi atmosferă de război”, a spus Szijjártó.

   Ca exemplu, ministrul ungar a menţionat că înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a propus ca blocul să aloce încă 500 de milioane de euro din cadrul Instrumentului European pentru Pace pentru finanţarea transporturilor de arme către Ucraina şi să contribuie cu 45 de milioane de euro la operarea misiunii de instruire a armatei ucrainene.
   “Poziţia noastră este clară: este nevoie de pace, cât mai curând posibil. (…) Cu cât cineva se află mai departe de Ucraina din punct de vedere geografic, cu atât mai puţin simte în mod direct efectele războiului, prin urmare, este posibil să existe cu atât mai puţin angajament pentru obţinerea păcii cât mai curând posibil”, a spus Péter Szijjártó.

   https://www.realitatea.net/stiri/actual/seful-diplomatiei-ungare-ameninta-ca-tara-sa-nu-va-mai-sustine-ucraina-care-e-motivul_63cf80624a003011a24cd019

 2. Stați să vedeți când onor Daniel o să renunțe să-l pomenească pe Kiril ca până acum(așa cum e normal și canonic)și o să înceapă să-l pomenească pe mincinosul Dumenko,pt. că,nu-i așa,trebuie să ajutăm ukraina,și pe bietul zdrelensky…ca trădarea să fie maximă! Slava!

 3. Un gunoi trecator de-a lungul istoriei/timpului. O sa primeasca ce merita , adica un atac cerebral/atac de inima din partea sponsorului Pfizer :)))

  1. Și dacă s-au vaxat doar cu apă chioară așa ca să dea bine la televizor pentru că la politicienii vaccinati și din alte funcții de sus nu prea sunt morți subite ca și în cazul omului de rând

 4. Nu putem totusi sa nu remarcam cu durere, ca mai multi romani din Basarabia au ales dubla cetatenie pt un pasaport UE, decat sa intre in Mitropolia Basarabiei pastorita de PS Petru de Balti.
  Biserica se ingrijestye in primul rand de cei aflati sub jurisdictia ei. Ce i-a oprit pe cei din Basarabia sa revina in BOR, maica neramului romanersc ? Desigur situatia romanilor asupriti si deznationalizati din Ucraina este alta, pt caacolo avem si un terorim genocidar de stat; dar B O Rusa pri PF Chiril s-a implicat grav in sustinerea luyi Putin.

 5. BOR este parte integrantă a statului iudeo-bolșevic antiromân, face ce i se dictează la fel ca în cazul Uniunii Sovietice. Iar acest stat a renunțat în 1997 la teritoriile românești atribuite RSS Ucraineană devenită independentă, a retras orice sprijin pentru cca. 500000 de români.

 6. „Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință”. Iar
  „adevărul de credință”, conform celor hotarate la Sinodul Pancacodox, este ca adunaturile care nu tin adevarul de credinta sunt „Biserici”, ereticii papistasi si monofizitii au credinta „ortodoxa”, iar curvia, prin legiferarea casatoriile mixte, este „Sf. Taina”.

  Schizofrenia teologica este evidenta la acest purtator de cuvant al celui necurat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button