X

Tunul sfârșitului de an 2022, în plin scandal Schengen: Cum a dat România sute de hectare Austriei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

La sfârșit de 2022 un nou tun a fost dat României în plin scandal Schengen. Iată cum a împroprietărit statul român Austria cu sute de hectare de la noi.

În plin scandal legat de neprimirea României în Schengen, statul român reușește performanța de a răspunde palmei uriașe date de Austria cu o afacere ultra-dubioasă, prin care, nici mai mult, nici mai puțin, împroprietărește statul austriac cu câteva sute de hectare de la noi.

Afacerea vizează construcția a 4 parcuri fotovoltaice pe o suprafață de 680 de hectare, pusă la dispoziție de Complexul Energetic Oltenia. Investiția e finanțată de Ministerul Energiei din fondul de modernizare în proporție de 70 %.

Banii, 410 milioane de euro, provin din cota României pentru certificatele de dioxid de carbon. Sunt cuprinși în planul de restructurare al CE Oltenia și acordați pe baza unor aplicații făcute de CE Oltenia și aprobate de către Comisia Europeană pentru CE Oltenia.

O arată chiar Ministerul Energiei pe site-ul său, atunci când anunță aceste proiecte. Scrie negru pe alb: beneficiar Complexul Energetic Oltenia.

Ce nu scrie este că CE Oltenia a decis să nu meargă singur în aceste proiecte, ci să își ia, prin selecție directă, fără licitație, un partener. Iar acest partener este OMV, al cărui acționar principal este statul austriac.

Dubioasa acțiune nu este justificată de nicio nevoie pentru acest partener. CE Oltenia vine cu 410 milioane de euro și 680 de hectare. OMV vine cu 76 de milioane de euro.

Avea CE Oltenia 76 de milioane de euro singur? Avea. Având în vedere că anul acesta face un profit uriaș, de 4 miliarde de lei.

Dacă nu îi avea putea lua partener o altă companie a statului român?Putea. Hidroelectrica, de exemplu, are profit doar pe primele 9 luni de 3,5 miliarde de lei cu toate acestea.

Cum e posibil să vii cu 10-15 % din proiect și să iei 50 %? Poate că ministrul Virgil Popescu știe. Având în vedere că este cel care a adus-o în directoratul CE Oltenia pe doamna Lăcrămioara Diaconu-Pințea direct din directoratul OMV. Ministerul Energiei, care gestionează toate proiectele din fondul de modernizare.

Construcția însă, scârțâie, drept pentru care firma austriacă încearcă să eludeze legea achizițiilor publice, să facă proiectul prin atribuire directă și să nu existe astfel niciun control al banilor, să nu fie cheltuiți în mod transparent și nediscriminatoriu.

Printr-o adresă din 7 septembrie trimisă Agenției Naționale pentru Achiziții Publice de către CE Oltenia, fix sub semnătura doamnei Lăcrămioara Diaconu-Pințea, se cere consilierea agenției.

Nu cumva putem scăpa de lege? Agenția zice că nu prea, dar cel mai bine să spună ANRE unde se încadrează afacerea cu OMV.

Surpriză însă la ANRE nu mai face adresă CE Oltenia, de teama unui răspuns nefavorabil, ci o casă de avocatură, Oanță, Gâdei și Asociații SCP, care se interesează în numele unui client pe care nu-l numește.

În schimb, datele din solicitare sunt fix cele ale proiectului pentru cele 4 parcuri fotovoltaice.

Nu a fost greu pentru echipa Exces de putere să afle că firma de avocatură este cea care reprezintă OMV.

Pe site-ul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor sunt nenumărate acte care arată că Oanță, Gâdei și Asociații SCP reprezintă OMV, inclusiv în raport cu instituțiile statului român.

Cine apără însă statul român de jaful reprezentat de această afacere? Nimeni?

Reacția directorului general al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan

“Complexul Energetic Oltenia, în 2019 era într-o situație de dificultate. Era în pericol de a intra în direct în faliment ca urmare a lipsei de cash pentru achiziția certificatelor de CO2.

A fost nevoie să luăm un ajutor de salvare, la vremea respectivă de 254 de milioane cu condiția pentru a se transforma în ajutor de restructurare și condiție ca să nu rambursăm acei bani. N-aveam de unde să rambursăm fiindcă n-aveam posibilitate.

Statul român era să notifice Comisia Europeană cu un plan de restructurare, astfel încât acel ajutor de salvare să se transforme într-un ajutor de restructurare,

Acest proces de selecție a unei firme care să vină alături de noi pentru a susține aceste investiții începând din luna august 2021 a fost un proces transparent.

Li s-a pus în camera de date, toate datele necesare, evaluările. Fiindcă evaluările n-au fost făcute de către CEO, au fost făcute de către un consultant din Big For.

Iar la momentul în care s-a declanșat acest proces de selecție a firmelor care să vină în asociere cu noi, au avut interes 30 de firme.

În final au rămas 13 firme care au cumpărat caietul de sarcini pentru a participa la procedura de selecție. Oferte au fost într-adevăr decât de la OMV și Tinmar.

OMV a ofertat pentru 4 parcuri fotovoltaice, Tinmar pentru parcuri 4 parcuri fotovoltaice și centrala pe gaz de la Turceni.

Deci a fost un proces transparent, un proces de selecție care a început din luna august cu respectarea etapelor, conform legislației”, a spus directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, în emisiunea Exces de putere de la Antena 3 CNN.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Un comentariu

  1. Pai ce, le dau slugoii damboviteni din averea lor sau din cea a Coloniei, care este si va fi(pana cand le va da poporul, stingerea definitiva) vaca lor de muls?! Ca sa nu ai spunem ca pt tradarea asta, primesc comisioane grase si promovari in functie, pt loialiatea de care dau dovada fatza de stapanii externi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button